Criza fiscală a scos în evidenţă probleme structurale fundamentale: sectorul public din România este pur şi simplu prea costisitor faţă de capacitatea Guvernului de a colecta venituri, fapt care impune aplicarea unor măsuri de austeritate în administraţia publică, pentru a ajunge la niveluri accesibile, se arată într-un comunicat trasmis de Banca Mondială, ieri.
"Banca Mondială sprijină reforma administraţiei publice, deoarece este importantă şi urgentă", a declarat François Rantrua, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România, adăugând: "Aceasta este importantă nu doar pentru a realiza economii, ci şi pentru a stimula creşterea economică pe termen mediu. Este urgentă deoarece, din cauza crizei, ţara nu îşi poate permite să irosească resurse prin procese ineficiente şi inechitabile. Adesea, oamenii nu îşi dau seama cât de grea este adoptarea unor decizii, acest lucru intensificând rezistenţa la schimbare. Prin urmare, vom lucra împreună cu Guvernul pentru a identifica modalităţi de a explica reformele-cheie şi pentru a constitui coaliţii cât mai extinse".
România se situează în urma altor ţări din Europa în ceea ce priveşte calitatea şi rentabilitatea serviciilor prestate, se mai arată în comunicatul BM. Astfel, reprezentanţii Băncii Mondiale spun că ţara noastră nu trebuie doar să ajungă din urmă statele-membre ale UE, ci va trebui să conlucreze cu acestea pentru atingerea obiectivelor comune ale UE.
"Vocea Guvernului României trebuie să se facă auzită printre celelalte 27 şi să contribuie la obiectivele UE legate de economia globală, în strategia UE pentru 2020", spune Nicolae Idu, reprezentantul Comisiei Europene în România.
Mai multe ministere, împreună cu Banca Mondială, realizează în prezent o analiză funcţională a activităţii, pentru a identifica acţiuni care ar putea îmbunătăţi calitatea şi rentabilitatea serviciilor publice furnizate.
Activitatea este structurată în două etape. În perioada martie - octombrie 2010, Banca Mondială va analiza Centrul Guvernului, sectoarele Concurenţă, Învăţământ preuniversitar, Transporturi, Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi Finanţele Publice. În cea de-a doua etapă, din octombrie 2010 până în martie 2011, o nouă serie de sectoare, care va fi stabilită împreună cu Comisia Europeană şi cu Guvernul României, va fi inclusă în analiză. Recomandările generale vor fi incluse într-un Plan de Acţiune care va fi pregătit de către Guvern şi care va fi aprobat de Comisia Europeană.
Analiza Funcţională este efectuată de către Banca Mondială în baza acordului de servicii de consultanţă încheiat cu Guvernul României şi în colaborare cu Comisia Europeană.