Banca Mondială şi-a redus drastic estimările privind dinamica economiei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 19 ianuarie 2012

Banca Mondială: "În pofida măsurilor semnificative luate de guverne, posibilitatea escaladării crizei din Europa nu poate fi exclusă".

Banca Mondială: "În pofida măsurilor semnificative luate de guverne, posibilitatea escaladării crizei din Europa nu poate fi exclusă".

Banca Mondială (BM) şi-a redus prognoza de creştere economică globală pentru acest an, de la 3,6% la 2,5%, anticipând că intrarea zonei euro în recesiune va accentua încetinirea marilor pieţele emergente, precum India sau Mexic. Reviziuirea în sens negativ este cea mai mare pe care o face BM în ultimii trei ani.

Pentru zona euro, BM preconizează o scădere economică de 0,3% în 2012, comparativ cu un avans de 1,8%, cât era previziunea anterioară. În cazul SUA, prognoza de creştere economică a fost redusă la 2,2%, de la 2,9%.

BM a avertizat, în raportul Perspective Economice Globale, prezentat ieri: "Chiar şi aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa şi creşterea mai slabă de pe pieţele emergente generează riscul ca cele două evoluţii să se antreneze reciproc şi să ducă la un deznodământ şi mai sumbru".

BM consideră că turbulenţele din zona euro ar putea declanşa o nouă criză financiară mondială. Însă, estimările lansate de bancă presupun că zona euro va reuşi să depăşească, chiar şi cu mari dificultăţi, criza datoriilor suverane, potrivit declaraţiilor lui Justin Lin, economist şef în cadrul BM. Dar, în opinia sa, în cazul unui eşec, condiţiile economice din cele mai afectate trei sau patru state se vor deteriora semnificativ, iar pieţele de capital vor îngheţa, criza urmând să fie "mai îndelungată şi mai profundă decât cea din 2008-2009" şi nu va cruţa nicio ţară.

Economia globală a crescut cu 2,7% anul trecut, după un avans de 4,1% în 2010 şi o scădere de 2,3% în 2009, potrivit estimărilor BM.

Pentru 2013, Banca Mondială anticipează o creştere economică de 3,1% la nivel global, cu 0,5 puncte procentuale mai mică decât cea estimată anterior.

Andrew Burns, şeful diviziei de macroeconomie globală dion cadrul BM, declară: "Unele dintre cele mai mari ţări în curs de dezvoltare, care au fost motorul creşterii după criza din 2008-2009, au încetinit în prezent".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb