Banca Naţională a Elveţiei a achiziţionat valută de 88 de miliarde de dolari pentru a deprecia moneda naţională

Ioana Dogaru
Bănci-Asigurări / 24 martie 2016

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a achiziţionat anul trecut valută în valoare de 86,1 miliarde de franci elveţieni (88 miliarde de dolari), pentru a deprecia moneda naţională, conform raportului anual dat joi publicităţii, transmite Reuters.

În 2014, SNB a cheltuit 25,8 miliarde de franci elveţieni pe intervenţii pe piaţa valutară, după ce, în 2013, nu a efectuat achiziţii, precizează sursa citată.

Moneda elveţiană tinde să se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare, transmite Reuters.

"Majoritatea achiziţiilor au fost efectuate în ianuarie 2015. În restul anului, SNB a rămas activă pe pieţele valutare pentru a influenţa evoluţia cursului de schimb, când a fost necesar", se arată în raportul Băncii Naţionale a Elveţiei.

Intervenţiile pe piaţa valutară şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente ale SNB pentru a proteja economia orientată spre export de efectele aprecierii prea semnificative a francului elveţian. Dacă SNB cumpără valută, cum ar fi euro sau dolari, ajută la deprecierea monedei naţionale faţă de alte valute.

Compensaţiile salariale primite anul trecut de preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, s-au ridicat la 1,15 milioane de franci elveţieni, faţă de 1,14 milioane în 2014.

Luna aceasta, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază şi a promis că va interveni pe pieţele valutare pentru a slăbi francul pe care l-a calificat ca fiind "semnificativ supraevaluat".

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

Prin decizia de a menţine nemodificat costul creditului, preşedintele SNB, Thomas Jordan, şi colegii săi s-au distanţat de Banca Centrală Europeană, care, în martie, a majorat stimulentele, ceea ce ar putea pune noi presiuni asupra francului elveţian în raport cu moneda euro, precizează sursa citată.

Având în vedere estimările mai puţin favorabile cu privire la economia mondială, SNB şi-a revizuit estimările privind creşterea economică înregistrată de Elveţia în acest an până la un interval cuprins între 1 şi 1,5% de la aproximativ 1,5% cât estima anterior.

De asemenea, SNB şi-a revizuit în scădere şi prognoza de inflaţie pentru acest an până la minus 0,8%, de la minus 0,5% anterior. Prognoza de inflaţie pentru 2017 a fost coborâtă la 0,1%, de la 0,3% anterior.

Banca Naţională a Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro.

Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale, transmite Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb