O ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană riscă să provoace o creştere a euroscepticismului şi să deschidă o "îndelungată perioadă de incertitudine" financiară, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI) joi, cu o săptămână înaintea referendumului asupra Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), potrivit AFP.
"Un vot pentru ieşire în cadrul referendumului în Regatul Unit şi chiar un rezultat strâns în favoarea rămânerii ar putea contribui la mai mult euroscepticism şi incertitudine", asigură FMI într-un raport despre zona euro.
Potrivit acestei instituţii, proiectul european a fost fragilizat deja de divizările apărute în cursul crizei refugiaţilor şi a restabilirii parţiale a controalelor la frontiere.
"Absenţa răspunsului colectiv faţă de afluxul refugiaţilor a pus net în lumină faliile politice' în Europa, afirmă Fondul în raportul său anual asupra economiei zonei euro, evocând diviziuni 'politice crescânde".
Britanicii urmează să decidă în 24 iunie prin referendum dacă doresc să părăsească UE, perspectivă care tulbură pieţele şi influenţează decizia Băncii Centrale Americane (FED) de a amâna normalizarea politicii sale monetare.
Tabăra Brexit este favorită în sondaje şi presupusă câştigătoare în intenţiile de vot în campania afectată joi de uciderea unei deputate britanice care susţinea menţinerea ţării în UE, aminteşte Agerpres.
Invocând acest 'tragic incident, FMI a anunţat că amână cu 24 de ore publicarea unei serii de documente care detaliază riscurile legate de Brexit şi care erau aşteptate iniţial joi, la 23h00 GMT.
Înainte de anunţarea decesului deputatei, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, insistase - în conferinţa de presă bisăptămânală a instituţiei - asupra riscurilor economice ale Brexit.
"Un vot pentru ieşirea din UE ar deschide o lungă perioadă de mare incertitudine, de volatilitate asupra pieţelor financiare şi de creştere mai lentă în timp ce Regatul Unite va trebui să-şi negocieze noua relaţie cu UE", a asigurat el.
Rice a apărat totuşi neutralitatea şi imparţialitatea FMI, asigurând că instituţia nu caută să sune alarma, ci pur şi simplu să-şi facă treaba.
Elveţia şi-a retras cererea de aderare la Uniunea Europeană
Parlamentul Elveţiei a decis să invalideze aplicaţia din 1992 pentru aderarea la Uniunea Europeană, la numai o săptămână înainte de referendumul din Marea Britanie legat de rămânerea în UE.
Votul a fost de 27 pentru şi 13 împotrivă, cu două abţineri, în favoarea retragerii aplicaţiei Elveţiei pentru Uniune Europeană, informează Russia Today, potrivit Mediafax.
După rezultatul votului din Parlament, Elveţia a înştiinţat Uniunea Europeană în mod oficial de retragerea aplicaţiei, potrivit ministrului de externe elveţian Didier Burkhalter.
Moţiunea originală de retragere a aplicaţiei la UE a fost propusă de Partidul Poporului din Elveţia, un partid conservator, şi s-a bucurat de mare popularitate în rândul legislatorilor.
Aplicaţia e aderare la UE a Elveţiei nu a avut un impact semnificativ asupra politicii ţării în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care negocierile au fost suspendate încă din 1992, în contextul unui referendum pentru aderarea la zona Economică Europeană, când elveţienii au votat respingerea unor legături mai apropiate cu Uniunea Europeană.