Dobânda de referinţă rămâne nemodificată la 6,5%, a decis marţi Banca Naţională a Ungariei, în cadrul ultimei şedinţe de politică monetară prezidate de guvernatorul Gyorgy Matolcsy, transmite Bloomberg.
Nivelul dobânzii în Ungaria rămâne astfel la acelaşi nivel cu cel din România, ambele ţări având cel mai ridicat cost al creditului din Uniunea Europeană.
Decizia Băncii Naţionale a fost anticipată de toţi analiştii consultaţi de Bloomberg, în condiţiile în care accelerarea inflaţiei limitează posibilitatea unor reduceri ale costului creditului în perioada următoare. În ianuarie, rata anuală a inflaţiei din Ungaria a urcat la 5,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, iar aşteptările inflaţioniste riscă să se stabilizeze peste estimările iniţiale.
Banca centrală a Ungariei a amânat deja, pentru anul viitor, termenul la care estimează că va atinge, în mod sustenabil, ţinta de inflaţie de 3%. Această situaţie ar putea îngreuna manevrele viitorului guvernator Mihaly Varga, actual ministru de Finanţe, care va prelua conducerea instituţiei pe 4 martie, promiţând că va da prioritate stabilităţii preţurilor, potrivit aceleiaşi surse.
Mandatul de 12 ani al lui Gyorgy Matolcsy la conducerea băncii centrale a fost marcat de conversia în forinţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni şi de o relaxare agresivă a politicii monetare. În timp ce aceste măsuri au fost iniţial aliniate obiectivului premierului Viktor Orban de a stimula economia, relaţia dintre cei doi s-a deteriorat înaintea alegerilor din 2022, când Matolcsy a avertizat că cheltuielile guvernamentale excesive riscă să provoace o criză valutară.
Ulterior, Banca Naţională a Ungariei a ridicat dobânda de referinţă la un record de 18%, cel mai ridicat nivel din UE, în încercarea de a combate inflaţia care a depăşit 25% la începutul anului 2023. Această decizie a dus la tensiuni continue între Matolcsy şi guvernul Orban, fiecare acuzând cealaltă parte pentru criza economică.
Opinia Cititorului