BANCA NAŢIONALĂ AVERTIZEAZĂ: IMM-urile le vor da bătăi de cap bancherilor

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iunie 2009

IMM-urile le vor da bătăi de cap bancherilor

Deteriorarea activităţii economice din ultima parte a anului trecut şi din primul trimestru din 2009 va îngreuna serviciul datoriei către bănci, mai ales din cauza întreprinderilor mici şi mijlocii care prezintă ris­cul de credit cel mai mare, arată datele publicate ieri în raportul Băncii Naţionale a României asupra stabilităţii financiare.

De asemenea, în datele BNR se mai arată că "apelul important al companiilor la finanţarea pe termen scurt constituie o slăbiciune a sectorului, mai ales în condiţiile mai restrictive de creditare din partea băncilor, care ar putea limita aceste linii de credit".

Deşi sectorul bancar autohton a continuat să se menţină solid şi bine capitalizat, analizele testelor de stres realizate de BNR indică o bună capacitate de absorbţie a unor şocuri moderate, însă "riscul de credit şi riscul de lichiditate se manifestă mai pregnant".

Pentru a ţine situaţia sub control, Banca Centrală a hotărât efectuarea testelor de stres pentru toate băncile din sistemul bancar românesc, în urma cărora băncile au fost invitate să asigure capitalizarea necesară pentru menţinerea solvabilităţii minime de 10% în 2009 şi 2010.

În raportul BNR asupra stabilităţii financiare se mai explică: "Deteriorarea capacităţii de rambursare a creditelor de către companii conduce la migrarea unei părţi a creditelor în categorii superioare de risc. Ca rezultat, pe ansamblu cresc şi cheltuielile cu provizioanele, cu 60% în anul 2009 şi cu 20% în 2010".

Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră au fost puternic lovite de criza financiară după ce consumul şi cererea de bunuri sau servicii s-a redus drastic. Băncile au început să fie şi ele mai precaute ca în trecut şi, prin urmare, liniile de credit ale micilor companii nu au mai fost reînnoite. Mai mult de atât, statul a introdus în prima parte a acestui an şi impozitul forfetar, care este estimat că va conduce la numeroase cazuri de insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb