Banca Naţională impulsionează creditarea

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2009

Banca Naţională impulsionează creditarea

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de politică monetară de ieri, să reducă dobânda de referinţă, de la 9%, la 8,5% pe an şi, contrar aşteptărilor analiştilor, să scadă rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută cu cinci puncte procentuale, la 30%.

Măsura va da un impuls puternic creditării, prin eliberarea în piaţă a unei cantităţi importante de valută, sunt de părere analiştii.

Melania Hăncilă, şef al departamentului de cercetare şi dezvoltare Volksbank România, ne-a explicat: "Pe termen scurt, crescând cantitatea de valută din piaţă se va întări şi cotaţia leului. Pe termen mediu şi lung, va fi încurajată în mod direct creditarea clienţilor neguvernamentali, o parte din bani însă vor fi orientaţi şi către Ministerul de Finanţe. În ultimă instanţă, banii se întorc tot în economie".

Băncile au la dispoziţie o sumă de aproximativ un miliard de euro, ceea ce va stimula creditele în euro pe termen lung, potrivit Rozaliei Pal, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank.

Laurian Lungu, managing partener la Macroanalitica, este de părere că reducerea RMO, de ieri, se înscrie în mersul logic al alinierii politicii monetare româneşti la cea europeană. "O rată a rezervelor minime obligatorii de 40%, la valută, cum era acum nouă luni, este foarte mare, comparativ cu zona euro, unde RMO este de 1,3%", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Din perspectiva aderării, RMO trebuie redusă la 2-3% în termen de 2 ani de zile".

În opinia domnului Lungu, consecinţele imediate ale deciziei Băncii Centrale vor fi presiuni asupra sistemului bancar, băncile fiind nevoite să scadă ratele dobânzilor la credite şi la depozite. "Pe termen mediu, însă, presiunile vor dispărea, întrucât economia românească se va redresa, odată ce va depăşi criza", ne-a mai precizat Laurian Lungu.

De asemenea, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a mai decis, ieri, să reducă scadenţa operaţiunilor de tip repo, de injectare de bani în piaţă, de la o lună la o săptămână.

La ultima şedinţa de politică monetară, din 30 iunie, CA al BNR a decis să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii de la 18%, la 15% pentru pasivele în lei şi de la 40%, la 35% la cele în valută cu scadenţa reziduală mai mică de 2 ani şi, de asemenea, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9% pe an, de la 9,5%.

Citiţi pe larg "BNR a redus la 8,5% pe an dobânda de politică monetară"

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa ce ingropi o economie nu poti spera la o redresare fara sa reduci la cel putin 4 % dobinda de politica monetara S

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb