Banca Rusiei taie în mod neaşteptat dobânda cheie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2015

Banca Rusiei taie în mod neaşteptat dobânda cheie

Rubla se depreciază

Banca centrală a Rusiei a redus vineri, în mod surprinzător, dobânda de politică monetară, anticipând încetinirea inflaţiei din cauza activităţii economice slabe.

Dobânda cheie a fost diminuată cu două puncte procentuale, la 15%, iar în urma acestei măsuri, rubla s-a depreciat la peste 71 de unităţi/dolar, cel mai scăzut nivel din ultimul an. Analiştii estimau că rata dobânzii cheie va fi menţinută la 17% în următoarele două luni.

Rubla a scăzut cu 2,7% după anunţul privind reducerea dobânzii, la peste 71 de unităţi faţă de dolar, de la 68,9 unităţi/un dolar în ziua anterioară. Vineri, în jurul orei 14:40, pe piaţa din Moscova, rubla era tranzacţionată la 70,39 unităţi/dolari.

"Aceasta este o decizie neaşteptată atâta vreme cât inflaţia se menţine la un nivel ridicat, iar rubla contină să se deprecieze", afirmă, conform Bloomberg, Vladimir Bragin, şef al departamentului de cercetare din cadrul "Alfa Capital" din Moscova. În opinia sa, banca centrală a Rusiei este supusă presiunilor guvernului, care se confruntă cu o economie ce încetineşte şi are nevoie de măsuri care să stimuleze investiţiile şi sistemul bancar.

Ministrul Finanţelor din Rusia, Anton Siluanov, susţine decizia băncii centrale, menţionând că această instituţie are motive să spună că ţine sub control situaţia de pe piaţa valutară.

"Credem că a fost o decizie absolut corectă, luată în cunoştinţă de cauză", a precizat Siluanov, adăugând: "Situaţia s-a calmat pe piaţa valutară, rubla şi-a găsit echilibrul".

Analiştii nu sunt, însă, de aceeaşi părere, în condiţiile în care rubla a pierdut 14% faţă de dolar în ianuarie. Vladimir Tihomirov, economist-şef la "BCS Financial Group" din Moscova, a declarat: "Decizia băncii centrale va aduce mai multe consecinţe negative decât pozitive. Această reducere a dobânzii este contraproductivă, fiind în contradicţie cu aşteptările pieţei. Măsura doar amplifică presiunile pe rublă şi va provoca o creştere viitoare a preţurilor".

Amintim că rata dobânzii de politică monetară din Rusia a fost majorată în luna decembrie de la 10,5% la 17%. Aceasta a fost cea mai mare creştere la care a recurs Banca Rusiei într-o singură etapă, în ultimii 16 ani. Astfel, instituţia a încercat să oprească deprecierea rublei, generată de impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei locale şi de scăderea preţului petrolului.

Banca Rusiei estimează că rata anuală a inflaţiei a încetinit în ianuarie, ajungând la mai puţin de 10%, de la 11,4% în decembrie. Instituţia anticipează o scădere economică de circa 4% în acest an, faţă de o creştere de 0,6% preconizată pentru 2014.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb