Banca Transilvania se confruntă cu primii clienţi nemulţumiţi de la Volksbank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 ianuarie 2016

Banca Transilvania se confruntă cu primii clienţi nemulţumiţi de la Volksbank

ACCBAR: "Banca Transilvania îi obligă pe clienţii Volksbank să semneze condiţii generale abuzive"

Reprezentanţii Băncii Transilvania infirmă spusele ACCBAR: "Este posibil ca situaţia semnalată să fie un caz izolat"

Asociaţia anunţă că va depune plângeri penale pentru abuz, împotriva BT

La numai o zi după finalizarea absorbţiei Volksbank (VBR) de către Banca Transilvania, care a adus reducerea datoriilor clienţilor VBR, au şi apărut primele nemulţumiri din partea consumatorilor, în condiţiile în care oferta a fost foarte apreciată încă de la început de toate părţile implicate, inclusiv de avocaţii contestatari ai băncilor.

Foştii clienţi Volksbank sunt obligaţi de Banca Transilvania să semneze Condiţiile generale al acesteia din urmă, care "conţin clauze abuzive", avertizează specialiştii din cadrul Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România (ACCBAR).

Aceştia le transmit debitorilor transferaţi de la o bancă la alta, ca urmare a achiziţionării Volksbank de către Banca Transilvania, să nu semneze respectivele condiţii.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Asociaţiei, avocaţii ACCBAR subliniază: "Este vorba de Banca Transilvania, care, începând de ieri (luni, 4 ianuarie), obligă clienţii preluaţi de la Volksbank să semneze condiţii generale care conţin clauze abuzive.

Am primit această sesizare de la doi clienţi care au de ridicat bani din bancă (bani câştigaţi în urmă procesului) şi banca refuză să îi elibereze clienţilor pe motiv că trebuie semnate aceste Condiţii generale abuzive".

Reprezentanţii Băncii Transilvania (BT) infirmă spusele ACCBAR. Aceştia ne-au spus că banca "nu solicită clienţilor Volksbank semnarea condiţiilor de afaceri ale băncii, în urma fuziunii Banca Transilvania - Volksbank Romania".

Este posibil ca situaţia semnalată să fie un caz izolat, apreciază reprezentanţii Băncii Transilvania, care transmit Asociaţiei şi clienţilor ca, în cazul în care mai întâlnesc astfel de situaţii, să anunţe conducerea BT.

"Condiţiile Generale de Afaceri nu conţin clauze abuzive şi BT are un istoric de relaţii excelente cu clienţii", conchid reprezentanţii Băncii Transilvania.

Specialiştii ACCBAR susţin că printre condiţiile impuse de BT care ar fi abuzive se numără următoarele: "1 - Cap .I.5 Limitarea efectului previziunii

Clientul îşi dă seama că executarea obligaţiilor ce-i revin pot deveni mai oneroase, din cauza costului executării. În mod particular, oricând pe parcursul derulării este posibilă majorarea sumelor datorate de către client, în special ca urmare a variaţiei cursului de schimb al monedei naţionale (...)

5.3 - prin asumarea acestor riscuri, clientul înţelege şi acceptă faptul că nu va putea solicita unei instanţe judecătoreşti adaptarea Convenţiei specifice sau a CGA (n.r. Condiţiile Generale de Afaceri) în general, în cazul apariţiei unor împrejurări excepţionale de natura celor de mai sus.

2 - Cap 8.1- Cesiunea

Banca, la libera sa alegere şi oricând pe durata existenţei CGA, poate cesiona unui terţ ales la liberă discreţie oricare dintre drepturile sale (...)".

ACCBAR a anunţat că va sesiza ANPC cu privire la condiţiile BT şi că va depune plângeri penale pentru abuz.

Până la închiderea ediţiei, ANPC nu ne-a transmis punctul său de vedere pe subiect.

Banca Transilvania a finalizat, luni, fuziunea cu Volksbank România, la opt luni după achiziţia acesteia. În această ocazie, BT a anunţat că a acordat clienţilor Volksbank o diminuare a datoriei totale în valoare de 1,5 miliarde lei, constând în restituirea comisionului de risc prevăzut în contractele de credite, indiferent de moneda în care au fost făcute împrumuturile, dar şi în discount-uri la conversia creditelor contractate în franci elveţieni, prin diminuarea automată a datoriei.

Potrivit BT, aproximativ 34.000 de clienţi ai Volksbank România au beneficiat de aceste reduceri.

În prezent, Banca Transilvania are 2,2 milioane clienţi, din care aproximativ 10% provin de la Volksbank.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Adevarul este ca banca Transilvania a diminuat soldul clientilor Volksbank numai cu acele sume pe care oricum le oierdea in justitie, ca erau abuzive, iar in schimbul acestora vrea sa lege clientii definitiv de ei, si sa ii mpiedice sa isi exercite drepturile constitutionale. Cred ca ar trebui atacate si dpdv al constitutionalitatii aceste clauze din CG. BNR ar trebui sa interzica practica acestor CG care NU SUNT NEGOCIABILE dar care contrar legii contractelor sunt incluse in toate contractele bancare si nu numai! Bancile si societatile de asigurari le prezinta clientilor scrise cu litere foarte mici, sunt elaborate intr-un limbaj greu de inteles, si in totala ignorare a pozitiei de egalitate care ar trebui sa existe intr-un contract! In aceste CG, sunt prevazute toate clauzele abuzive pe care banca doreste sa le insereze in contracte! Ar trebui interzisa practica, si obligarea bancilor la negocierea reala a contractelor! Acest lucru se poate face numai daca banca ar avea si ea de ce sa se teama intr-un contract sau in legislatie! Acum nu exisra nimic, drept pt care bancile avind monopol, fac ce vor si isi impun contractele care le doresc. Aprobarea legii darii in plata in forma nemodificata fata de cea transmisa presedintelui si returnata parlamentului, ar crea premisele unei adevarate negocieti a contractelor bancare!

    Astia sunt de fapt niste escroci care cauta nod in papura ca sa aiba ei paine de mancat: procese, santaje.

    Sa se uite la BCR de exemplu. 

    Ce vor ei nu e nicaieri in lumea asta

    Tot im calul care trage se da. 

    Cand am vazut ca o banca din Rusia a cumparat ToT grupul Wolksbank NU si cel din Romania mi- am dat seama ca ceva nu e in regula cu aceasta banca punt de lucru Romania. Ce au vazut avocatii rusilor?

    Am sperat ca vad prima banca in faliment in Romania, executata etc. De ce a cumparat BT aceasta banca nu pot sa inteleg. Trebuia sa cumpere doar spatiile. 

    Asociatiile de clienti au demonstrat in justitie ca au clauze abuzive.Ce folos? 

    Daca asociatiile de clienti ar da in judecata Wolksbanc clauza abuziva/contract si sa ceara 1 milion de chf ar castga? Sa nu mai fie tentate bancile sa bage clauze abuzive in Romania, ca oricum nu patesc nimic.

    Cca 34 000 procese pierdute cum ar atarna de BT? 

    1. "Transilvania" se reintegreaza in Imperiul Austriac. 

      Ar fi grozav daca tot te exprimi in scris, sa o faci corect: daca ai fost client VBR,ar fi trebuit de vreo cativa ani sa observi ca banca se numea Volksbank nu Wolksbanc.. sau cand ai semnat contract cu clauze abuzive nu vedeai decat cea mai mica rata din piata?Putea sa fie si ABC-ul din colt numa' bani sa iti dea! Cine te-a oprit sa te refinantezi in alta parte? Poate o lege care dupa cativa ani inventeaza notiunea de clauze abuzive retroactiv!

      Poate ca peste vreo alti 2 ani se aproba o noua lege unde folosirea abuziva de prostii poate fi penalizata... ce zici te bagi? 

      Apropo: Volksbank nu avea spatii inchiriate!... iar BT a cumparat un bussines nu pereti! Din pacate s-a procopsit cu unii care se vor plange ca Banca Transylvania (ce zici am scris bine?) e ''defecta''..

      Aha..si gresit iarasi... VBR nu era punct de lucru... stii?...era Volksbank Romania nu Volksbank AG.  

      Mai degraba invers, dumby.

      Wake up and smell the coffee 

    si cand s-au facut reducerile minunate si marea oferta, ce au semnat? cam acelasi lucru! nu cumva erau banii care trebuiau restituiti pentru comisioanele abuzive?

    Nu intereseaza pe ANPC de bt sau volkbank. ei isi fac credite la brd ca acolo merge treaba bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb