BANCHERII CENTRALI, OBSEDAŢI DE PROIECTUL LEGII DĂRII ÎN PLATĂ Isărescu şi "darea în stambă"

LARISA BĂNICĂ, ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2016

Isărescu şi "darea în stambă"

Legea dării în plată, probabil cea mai controversată şi mai discutată iniţiativă legislativă din ţara noastră, pare să-i obsedeze pe bancherii noştri centrali, atâta vreme cât, la orice eveniment din ultima perioadă, fără legătură cu subiectul şi fără întrebări din sală pe această temă, oficialii din Banca Naţională a României (BNR) aduc vorba de proiectul scris de avocatul Gheorghe Piperea şi promovat de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir.

Mai mult decât atât, iniţiativa îi provoacă să facă afirmaţii dure şi să arunce cu flăcări înspre parlamentari şi susţinătorii legii.

După ce, miercuri, economistul-şef al BNR Valentin Lazea a menţionat această lege înainte să părăsească evenimentul la care fusese invitat să vorbească, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a evidenţiat că Legea dării în plată a fost caracterizată ca fiind una "haiducească" (în contextul în care avocatul Piperea, care-i apără pe clienţii băncilor, este numit "haiducul băncilor"), adică, în opinia lui Isărescu, "o lege în afara legii".

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul conferinţei organizate în ocazia împlinirii a 25 de ani de la redeschiderea pieţei valutare în România.

Menţionând că a solicitat şi punctul de vedere al Băncii Centrale Europene (BCE) pe marginea acestui proiect legislativ, în mod uluitor, Mugur Isărescu a povestit cum, "un coleg" de la Frankfurt este de părere că iniţiatorii au credite la bănci şi nu mai vor să dea banii înapoi.

Şeful BNR a relatat: "Suntem obligaţi să înştiinţăm BCE şi să cerem punctul de vedere. Ajungând la Frankfurt, un coleg mă întreabă: «Ce-i cu legea asta? Voi nu aveţi Cod Civil, Cod Comercial? Legea asta este o derogare de la principiile de bază ale Codului Civil». «Da», am răspuns. «Dar voi nu aveţi legi bancare?» «Ba da», am răspuns! «Legea asta e în contradicţie cu legile bancare!» «E o derogare», zic! «Iarăşi derogare? Cum se vor aproba?» «Vă cerem părerea, ca o derogare, adaug!» «Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodată un credit sau au lucrat într-o bancă?» Zic: «nu cred». «Am înţeles, nu au dat credite, au luat credite şi nu mai vor să dea banii înapoi!» Cam asta este citirea din exterior, rapidă, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislaţia în vigoare şi care înseamnă derogare, derogare, derogare!"

Cu alte cuvinte, Guvernatorul BNR lasă să se înţeleagă că un angajat al BCE îi acuză pe parlamentarii care promovează legea că nu vor să îşi plătească împrumuturile la bănci...

Isărescu este de părere că trebuie retras titlul de doctorat "al unui tânăr doctor" care promovează Legea dării în plată; se pare că este vorba de Radu Soviani

Discursul lui Isărescu a devenit şi mai absurd când acesta a exprimat opinia că un doctor în economie care promovează Legea dării în plată ar trebui să rămână fără titlul de doctor: "Cel mai tare mi se pare că această lege a devenit lege economică. Păi, în 1991 nu intrai la ASE dacă nu ştiai că legile economice sunt legi obiective, care acţionează în afara voinţei oamenilor, sunt precum legea gravitaţiei, şi nu făceai deosebirea clară între o lege juridică, emisă în Parlament, şi una economică. Ba mai mult, gogomănia asta cu legea economică o promovează chiar un tânăr doctor. Categoric a ajuns doctor printr-o eroare şi sper că se va corecta această eroare".

Deşi Isărescu nu a dat numele tânărului doctor, percepţia a fost că afirmaţia îl viza pe jurnalistul Radu Soviani. Mai mult, Soviani însuşi susţine că Mugur Isărescu i se adresează.

Jurnalistul ne-a transmis reacţia sa, formulată pe un ton ironic: "Am primit un telefon de la Washington şi am fost întrebat: «Măi Radule, de când se ocupă guvernatorul BNR de doctorate, cine trebuie să devină doctor şi cine nu trebuie?» Toţi de la Washington ştiu că astfel de atitudini, de la astfel de oameni, în astfel de poziţii nu s-au mai văzut în America de la sfârşitul prohibiţiei, din anii '30. «Dar voi nu aveţi o lege a lustraţiei?» am mai fost întrebat. Am răspuns: «nu ştiu, o să mă interesez, dar nu cred». «Probabil că nu aveţi o lege a lustraţiei. Am înţeles. Toţi în SUA cred că nu aveţi o astfel de lege pentru a permite lustrabililor să se afle încă în poziţii cheie în economia din România. Nimeni în America nu crede că la Frankfurt i s-ar adresa cineva domnului Isărescu cu "măi Mugure". Toţi din America ştiu că, la Frankfurt, cine i se adresează astfel guvernatorului îi spune "Măi Căline"», mi-a mai spus persoana de la Washington, în limba română. Deci, toţi de la Washington cred că discuţia de la Frankfurt despre darea în plată este o invenţie. Dacă nu este o invenţie, îmi cer eu scuze.

În privinţa afirmaţiei «a ajuns din eroare doctor şi sper că se va corecta această eroare", chiar sunt curios ce va face Mugur C. Isărescu pentru a corecta această eroare. Este neuzual ca domnul Guvernator să se ocupe de stabilitatea monedei şi de doctoratele jurnaliştilor. Mai ales că dânsul nici nu a citit lucrarea mea. Dar dacă a rezolvat-o cu stabilitatea monedei şi cu supravegherea sistemului bancar (inclusiv să ceară băncilor adecvarea capitalului) şi mai are timp şi de doctoratul meu, îl invit pe domnul Isărescu la mine la birou oricând să studieze teza de doctorat. Poate îl ajută în demersurile sale de «a corecta» o eroare, sau măcar profesional. Oricum, constat cu bucurie faptul că pe domnul Isărescu nu l-a preocupat doctoratul colaboratorului său apropiat, domnul Victor Ponta, dar îl preocupă doctoratul meu. Ceea ce înseamnă că, măcar în ochii domnului Isărescu, sunt aşezat peste poziţia de prim-ministru. Îmi rămâne totuşi curiozitatea jurnalistă: ce va face domnul Isărescu?"

Din şirul afirmaţiilor făcute ieri de domnul guvernator la adresa Legii dării în plată mai amintim: "Cum să spui că nu este confuzie în societatea românească, dacă o lege care a fost prezentată ca fiind socială, după ce s-a văzut că nu sunt 800.000 de persoane care intră sub incidenţa ei devine pe rând o lege a dreptăţii, apoi o lege a haiduciei, ceea ce este şi mai interesant, având în vedere că «haiduc» în limba engleză înseamnă «în afara legii», deci legea în afara legii".

Gheorghe Piperea nu a întârziat să-i dea replica lui Mugur Isărescu, menţionând că un haiduc (aşa cum avocatul a fost numit în unele articole de presă), într-adevăr face dreptate încălcând legea, dar că domnia sa îi apără pe clienţi şi face dreptate fără să iasă din sistemul legal.

Ieri, şeful BNR s-a adresat şi băncilor, precizând: "S-a uitat definitiv care sunt bazele activităţii bancare. Dacă nu reuşim să spunem că în momentul în care plăteşti în natură este ca revenirea la troc şi, după cei cu cheile de la casă, vin cei cu cheile de la maşină, cei cu frigiderul folosit un an şi îl aduc înapoi în plată... facem un depozit de frigidere şi maşini de spălat în holul băncii, în partea cealaltă mai facem şi un ţarc pentru animale... Eu exagerez, bineînţeles".

Guvernatorul Băncii Naţionale a mai adăugat că tot ceea ce face sistemul bancar reprezintă o activitate de risc, băncile trebuind să răspundă acuzaţiilor potrivit cărora nu îşi asumă niciun risc.

Nicolae Cinteză:"Legea dării în plată este doar începutul nebuniei"

Legea dării în plată este doar începutul nebuniei care urmează, a afirmat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii centrale a României.

Domnia sa a făcut referire la un alt proiect de lege care se află în Parlament: "Cu regret vă spun că Legea dării în plată este doar începutul. Am văzut un proiect de ordonanţă care a trecut de Senat şi care va multiplica de câteva ori efectele pe care le induce Legea dării în plată. E o nebunie!

Un proiect de ordonanţă care obligă băncile să accepte rambursarea creditului în valută la cursul mediu din luna în care s-a acordat creditul".

Potrivit şefului de la supravegherea bancară, citat de Bancherul.ro, este vorba de proiectul de lege privind conversia creditelor contractate în valută, iniţiat în urmă cu doi ani de deputatul PSD Ana Birchall, pe care BNR l-a primit, cu noi prevederi, miercuri seara, de la Camera Deputaţilor, ca să-şi exprime opiniile asupra textului legislativ.

Despre consecinţele pe care le-ar putea avea o astfel de lege, Nicolae Cinteza a spus: "Un dezastru!".

Ana Birchall ne-a spus, ieri, că proiectul său nu a mai fost amendat de la ultima dezbatere care a avut loc în Camera Deputaţilor. Deputatul ne-a precizat: "Am făcut un raport, marţi, la Comisia de Buget din camera Deputaţilor şi, având în vedere că nu au avut loc negocieri între bănci şi clienţi care să conducă la împărţirea riscului între cele două părţi, am solicitat de urgenţă repunerea pe ordinea de zi a iniţiativei mele. Aceasta prevede conversia creditelor în valută la cursul zilei, dar fără garanţii şi costuri suplimentare. Pentru clienţii cu credite în CHF, proiectul propune conversia la cursul zilei cu un discount de 20-25%, ori conversia la un curs calculat ca medie între cel din ziua contractării împrumutului şi cursul zilei în care se face conversia".

Nu este prima dată când deputatul cere de urgenţă punerea proiectului legislativ pe ordinea de zi.

Iniţiativa Anei Birchall a fost modificată anul trecut cu programul elaborat de Ministerul Finanţelor Publice şi prevede conversia în lei sau euro a creditelor contractate în valutele care s-au depreciat cu peste 50% faţă de moneda naţională, de la momentul acordării împrumuturilor şi până în prezent. Printre altele, proiectul vizează garantarea de către stat, în proporţie de 50%, a sumelor rămase de plată după aplicarea discountului.

Opinia Cititorului ( 115 )

  1. vedeti reactii de acest fel din partea bnr, poate pentru ca legea darii in plata este o ineptie, in forma actuala. si cred ca este normal sa isi exprime parerea, chiar daca, surprinzator, se pare ca ii priviti ca pe niste obsedati care se dau in stamba. pe initiatori nu ii comentati in acest fel cand, la fiecare 2 zile le publicati punctul de vedere. nici macar niste intrebari pertinente nu le puneti. nu asa se face presa. aveti dreptul sa scrieti ce doriti dar ar trebui sa va fie rusine.

    1. Stii ca acum or sa intre postacii doi-sutari sa te linseje, nu? O sa ii puna hotii de cadavre de la GCCC/Parakletos/AURSF de la prima ora :))))Trebuie sa isi justifice si astia 3 activitatea. Cum altfel ar mai cere lumii sa isi directioneze 2% din impozit catre ei. Cum ar mai cere pomeni pe internet de genul:"Lucrurile nu mai pot ramanea asa, trebuie sa ne implicam activ intr-o campanie de informare corecta a populatiei si sa demascam toata mafia bancara din Romania. Pt asta ne trebuie fonduri. Discutam in privat!". Stii care erau "lucrurile ce nu mai puteau ramane asa"? Aparusera "postacii" Ludovic si Kolo, "oameni fara scrupule" care dezinformau. De asta era nevoie de bani pentru o "corecta campanie de informare". De aici si scopul sperietoarei cu "postacii bancari". Banii ! Intre timp sumele s-au strans, daca tu ai vazut pe undeva vreo "campanie de informare corecta" spune-mi si mie te rog, am nevoie de o portie zdravana de ras.:))))))

      vedeti ca popa de neam sambatar nu prea mai iese in lume de la o vreme? ii tremura gioalele sektarului vagabond ca incepe sa se clatine cosmelia.

      Ce tot amesteci religia aici ?Creditele s-au dat in functoe de religie ? Postati peste tot (Bursa,Pagina de banci ,ZF etc)si daca etichetati ,nici nu stiu exact pe cine cu sambetar crezi ca ne oripilezi,sau ce ?Sunt ortodox si respect religia celorlalti.Asa ca inceteaza cu sambetar.

      Nu mai lua distorsiocalm !

      Tomita cu prafin ochi e acelasi. Poate si msistrul kolo? 

      Vb doar intre voi nenirocitilor

      ATENTIE!!!!!!! Forum infestat cu carcalaci postaci. Infesteaza tot ce este pur in fiinta umana: solidaritate, compasiune, ematie umana, bunatate, ratiune. Distrug si infesteaza prin improscare cu ura, instigare la segregare sociala, rasism, apartenenta religioasa.

      Cum recunoasteti un carcalac postac: devine agresiv verbal, vorbeste despre apocalipsa atunci cand omul se razvrateste impotriva stapanului de scavi- banca, vorbeste despre economie, finante (el fiind absolvent de scoala profesionala), vorbeste despre Dumnezeul Isarescu si Sfintele Banci ca fiind singurii salvatori ai pamantenilor. 

      In preajma lor nu rostiti fraza:,, darea in plata”. La auzul acestor cuvinte se transforma……Devin animale.

      NU SE TRATAEZA.  

      forumul este infestat si de ratati frustrati care doresc prabusirea sistemului bancar, a sectorului constructiilor, a cursului valutar.... acestia sunt nu numai prosti, dar si periculosi pentru societate ... chemati sanepidul pentru starpirea lor

      Apocalipsa dupa gogu, zis si anonimu(asa cum este si in viata de zi cu zi).

      Cand bacile vor pierde controlul sclavilor, Mesia Iscarescu va veni sa curete pamantul de necredinciosi. Sistemul bancar se va prabusi, sectorul constructiilor se va scufunda ca atlantida , cursul valutar va creste ca ... dupa viagra. Din cauza sclavilor bancari va veni sfarsitul lumii, a acelei lumi plina de prosti, imbibatii de ura fata de semeni. DA, SA VINA SANEPIDUL PT A CURATA MIZERIA ,NUMITA OAMENI ..... 

      De acord intru totul....dar ce sa faci...un mic comision pentru coautoarele articolului Larisa si Adriana nu strica...se apropie 1 martie si 8 martie...nu Ion Ion???

      Like! :)

    Citind comentariile suporterilor legii tepei, ii impart in 2 categorii:

    - cei fara un interes direct, ci doar sa-si exprime lipsa de cultura economica si resursa semnificativa de timp disponibil 

    - cei cu cu interes direct in promulgarea in forma existenta (sa nu mai plateasca, sa profite de scaderile probabile de preturi imobiliare si eventual sa rascumpere ceea ce vor returna bancilor, sa dea cu camata, sa castige din onorarii in actiuni in instanta). 

    Chiar ma amuza ce si cate ineptii vad pe forumul bursa; poate nici pe forumurile sovietice - pe care nu intru, nevorbind rusa - nu e atata ura la adresa bancilor si atata incultura economica. Deci, bravo, tovarasi, pentru acest umor sovietic! Nu zaietz pagadi...

    Dar degeaba, dragi tovarasi, Romania a intrat pe orbita Vestului de peste 10 ani, cu sau fara stiinta/voia voastra. Iar gravitatia consta in sistemul bancar controlat de banci din UE, de investitiile directe care cumulau peste 50 mld euro deja in urma cu 1-2 ani si de datoria externa de aproape 100 mld (publica si privata - deci inclusiv de banci pentru refinantarea unei mici parti din creditele de aici), de legislatia in mare parte armonizata la UE. Ca mai sunt si rateuri, in functionarea institutiilor statului (Shparlament), e inerent, dar directia e clara. 

    1. Asta si vrea popa pocait.sa isi aduca sectantii lui din iowa la noi la case si terenuri ieftine sa faca biserici si centre de misionari.vrea sa nenoroceasca tineretul ca sa il corupa mai usor la sekta sambatara.ne am prins noi ce pune la cale diavolul mustacios

      Nasol sa fii pe vreo orbita.

      Orice orbita produce lingai. 

      ....si slugi dezgustatoare.

      Mentinerea preturilor cloacelor la nivele artificiale privează economia reală de bani, menține populația activă într-o sărăcie lucie de care n-au parte nici măcar pensionarii, iar bancherii profită maxim.

      Este în avantajul întregii populații ca felia paraziților bancari să se micșoreze. 

      niveluri, analfabetule

      MESAJUL A FOST ŞTERS DEOARECE A FOST DEJA POSTAT MAI SUS.

      Doar când ai fost întrebat despre mersul economiei ai plecat din conferință.

      Trebuia să te întrebe despre niveluri. 

      hai ca esti analfabet... fii mandru si fudul

      Analfabetul economic Lazea nu-si asuma pareri si opinii în domeniul economic. El este zidar la BNR. :))))))

      Atunci sa te pui in genunchi si sa le lingi magaru'

      Cu siguranta nu faci parte din a doua categorie!

    Tura de noapte

    Cred ca a sarit calul nea Isarescu.

    Nu stiu ce au fost pe vremea lui Ceausescu atat Isarescu cat si Cinteza poate si Vasilescu dar cred ca ar cam trebui schimbata garnitura de "iz"  

    comunisto-democratic. 

    Daca cumperi un tv ai garantie minim 

    24 de luni in care poti sa il ba i de cap  

    vanzatorului dar daca ai semnat un credit  

    azi esti urmarit 150 de ani conform legilor  

    bancare. 

    OTP de ce ati uitat sa ziceti o fraza si  

    despre ldp ati vorbit caa 24 de minute. 

    R. Soviani va cam merge la inima cum le zice la domni bancheri; stiti emisiunea din 

    decembrie? 

    Ati vobit de Bancorex. 

    Nu ati pomenit nimic de Volksbank. 

    Daca analizam discusul dipa cat timp ati alocat pt ldp; aceasta lege va da insomii ca la colegi dumneavoastra de mai sus, pecare ii trimiteti sa ne conviga sa platim contractele cu " clauze abuzive" sa nu se supere vezidoamne Ceausescu de la BCE.

    Profit cu sange merita domnu guvernator ? 

    1. cum sa lase nemuritoru loc la un "tanar"?vrei s-o ia pietele razna? isarescu stie sa acuze debitorii de lipsa "culturii financiare",nu ca el a patronat un sistem camatar care si-a facut de cap in tara asta!

      isarescule mai lasane cu intelepciunea ta pe care o folosesti impotriva romanilor

    Articolul relateaza sec și la obiect informația, lăsând cititorii să tragă concluzia, fiecare cum îl duce capul.

    Inclusiv titlul mi se pare inspirat.

    A cam fost dare în plată .... pardon, în stambă :) 

    1. Mesajul meu a aparut de trei ori. Mai ștergeți din felicitări. Prea multe strică :))

      Multumim pentru felicitari. Am sters doua dintre ele.

    Din cinteza s-auzim sunete de bine, la capu loazei Lazea si cu Isarescu tragind clopotele l-amindoi !

    Am inteles ca nu vreti capre, termopane dar sa nu vreti Moll de 6,5 euro pe persoana timp de 8 ani asta nu pot intelege.

    Cum inchirieaza persoana la Altex cativa m2 ? Taie factura ? Una e impozitul pe pf alta pe pj, acest om fuge de taxele din Romania?

    Daca tot ati iesit cum stam cu creditele peste 1 mill euro. Cati isi permit sa fie cu ratele la zi si cati nu? 

    1. 6,5 ron persoana + 80 de ron pe firma daca ar fi fost. ( Taxa Nastase)/ luna x 8 ani ce da.

      E corect ?

      Sau acest om face parte din " baieti destepti " ? 

    ,,legea lustratiei"-daca exista aceasta lege nu mai eram obligati sa citim zilnic opinii si sfaturi de la persoanele care se stiu cu musca pe caciula!

    Suntem oameni seriosi? :)) Chiar comparam sau criticam sau punem in aceeasi fraza sau articol ce spune Isarescu cu ce spune Soviani? Cine a deschis tv mai tarziu, sa-si aduca aminte cum la conferintele de presa de la BNR Soviani era printre putinii care nu intelegea despre ce e viorba, fiind si agresiv. Nu mai vorbesc de emisiunile pe unde se duce ca mare analist si unde ceilalti invitati il contrazic. Sigur ca suntem in tara unde un Soviani poate ajunge guvernator deci nu-i problema.

    1. eu am dat drumul mai tz la tv.La ce emisiune Soviani e facut praf?Cred ca ne uitam la alte tv.Eu am vazut ca reprezentantii bancilor sunt facuti ,,praf"....si apropo..stii ce fac oamenii seriosi....

      Pai....pai....pai....

      Alo, nu inteleg la cine te referi... 

      La Isarescu? 

      Explica-mi, te rog! 

      Trebuia sa-l cenzurez pe Isarescu? 

      Isarescu se refera la Soviani. 

      Ce trebuia sa faca articolul, sa lase ce spune despre Soviani, dar sa nu spuna cine spune, ca sa nu fie Soviani si Isarescu in acelasi articol sau fraza? 

      Comparatia zicerilor lui Isarescu cu zicerile lui Soviani este produsa de Isarescu insusi. 

      Deci, sa inteleg ca ma intrebi daca Isarescu este om serios? 

      Mie mi se pare ca titlul este nimerit, Isarescu s-a dat in stamba, lasindu-ma, pur si simplu, cu gura cascata de stupefactie. 

      Tu te asteptai sa se refere la Soviani?

      Bancile sunt rogue din Wow atat la aliante cat si hordac ?

    Haiducii au aparut in statele romanesti ca o forma de lupta impotriva sistemului instaurat de straini(otomani) si au fost sprijiniti de marea masa a populatiei. Haiducii luptau impotriva jugului otoman iar cei de acum impotriva jugului bancaro-camatar.

    Domnul Isarescu dupa ce a promovat pentru bancile straine acest sistem nedrept al creditarii si nu isi asuma nimic din situatia la care sa ajuns azi si da vina pe insuficienta pregatire financiara a consumatorilor de credit si se da exemplu pe el insasi care a avut un credit in francii dar dansul a scapat de el la timp in schimb frizerul de la Capsa nu mai face fata rate iar musterii nu vin mai des pe la pravalie. De ce consumatorii de credit nu au drept de preemtiune la vanzarea creditelor lor catre alti camatari ? 

    Mai era nevoie de aceasta lege a darii in plata ? De ce nu a venit bnr cu un proiect mai bun si reactionea acum la legea haiducilor ? 

    Inaintasii domnului Isarescu de la BNR tineau totusi cu tara asta si mai puneau piciorul in prag strainilor ! 

    Ce va ramane dupa domnul Isarescu ? 

    Olteanu si Voinea ?

    ... 

    1. haiducii nu furau de la straini, ei furau tot de la ai nostri care erau mai gospodari

      nu ma,haiducii furau de la bogati si dadeau la saraci....asa am invatat....

      Da pe goagle, gugl !

      Nu te supara frate ! 

    oricum o invartim,Isarescu are dreptate

    1. Cum sta in sondaje cu increderea ?

    Isarescu este impins in fata sa apere punctul de vedere al celor care l-au sustinut zeci de ani. Fara ei era poate un modest pensionar al vechilor structuri de informatii cu o pensie obscena pentru oamenii de rand. Pe undeva este bine ca se demitizeaza acesta figura careia i se atribuiau in mod nemeritat niste calitati fara a i se vedea defectele corespondente. E momentul sa spunem clar ca Isarescu a fost coada de topor care a ajuta la indatorarea actuala a romaniei, la dezindustrializare prin taierea canalelor de creditare catre industrie si acceptarea reorientarii bancilor catre boomul imobiliar, ca fara participarea lui sustinuta bancile nu ar fi reusit niciodata sa se coreleze atat de bine in implementarea vanzarilor de credite pentru supralicitarea unui fond fix de apartamente etc. Nu cred ca Isarescu a urmarit neaparat aceste rezultate insa, in realitate, asa s-a intamplat. E timpul sa inlaturam rozul din tablou si sa vedem culorile reale.

    Contractele au fost facute cu rea intentie.

    Dar BC a Chinei, Japoniei, a Siriei ?

    Ce zice ANPC-ul European ?

    Ce zice Drepturile Omului din tara si cel de afara ? 

    Rusine! am devenit sclavii vostrii! Nu va mai suportam aroganta, minciuna si prostia cu care ocoliti subiectul!

    BNR= CAMATARI 

    Isarescu e un pensionar senil și se vede ăsta cu fiecare ieșire a lui în care se face de ras.

    Sfârșitul cămătărie legalizate e aproape dacă bătrâneii BNR fac spume la gura. 

    Disperarea BNR de a incearca blocarea aceastei legi vine tocmai din frustrarea ca, de aceasta data, ar putea sa nu mai aiba castig de cauza. Sa nu uitam ca initial aceasta lege a fost adoptata aproape cu majoritate absoluta, luand prin surprindere chiar si BNR-ul. Toate celelalte legi care ar fi adus un oarecare echilibru in relatia banci - consumatori (OUG 50, legea insolventei persoanelor fizice, proiectul de conversie a creditelor in valuta) au fost, rand pe rand, blocate sau intoarse impotriva consumatorilor. BNR pierde acum teren, iar disperarea e mare.

    1. Ei au garantat legi pro banci, pro executori sau chiar lipsa.

    Cred ca patronal acestei publicatii are

    o placere intima permitand unor persoane labile sa-si verse veninul in acest mod. Romania are oricum o 

    economie in pioneze si legi facute 

    de inconstienti sau fripturisti ne-ar 

    readuce in anii 90. Pentru tot ce s-a risipit si furat in aceasta tara micii si marii profitori cauta sa  

    distraga atentia transfomand BNR 

    in paratrasnet. L-am auzit si eu la TV pe acel Sofiani-un vagabondas 

    exaltat si obraznic. Terninati cu anarho-comunismul si incercati sa  

    munciti ceva.

    1. Sau la un ziar, poate Can-can.

      Sa ma convinga pe mine nu pe Parlamentari prin telefoane din sediu de sticla in conditii de 5-7☆. 

      Da.

      MESAJUL A FOST ŞTERS DEOARECE A FOST DEJA POSTAT MAI SUS.

      Soviani vă face din două propoziții, iar tot ce pot felcerii BNR este să plece din conferințe.

      V-ați strâns în instituția statului toate leprele slab pregătite, v-ați băgat și v-ați promovat între voi pe sistemul pile, cunoștințe și relații, iar acum o luați de la doctorașii... adevărați. :))))))))))) 

      Soviani este un semidoct... blogul lui este plin de prostii

      Da.

      forumul este infestat si de ratati frustrati care doresc prabusirea sistemului bancar, a sectorului constructiilor, a cursului valutar.... acestia sunt nu numai prosti, dar si periculosi pentru societate ... chemati sanepidul pentru starpirea lor

      Acesta este un forum infestat de subiectul legii darii in plata.

      Treceti la forumul despre Pepe si Zavoranca, care, desigur, este cu mult mai ecologic. 

      Apocalipsa dupa gogu, zis si anonimu.

      Cand bacile vor pierde controlul sclavilor, Mesia Iscarescu va veni sa curete pamantul de necredinciosi. Sistemul bancar se va prabusi, sectorului constructiilor se va scufunda ca atlantida , cursului valutar va creste ca ... dupa viagra. Din cauza sclavilor bancari va veni sfarsitul lumii, a acelei lumi plina de prosti, imbibatii de ura fata de semeni. DA, SA VINA SANEPIDUL PT A CURATA MIZERIA ,NUMITA OAMENI 

    BANCHERI = HOTI

    mai ales cand sunt, ca au fost si nu se vindeca, securisti profitori ! 

    1. De la inceputul crizei ai auzit vre-un bancber condamnat ?

      Au platit o ameda atat. 

      Da! Au fost bancheri condamnati. In Islanda!

      Țara care a trimis mafia financiar-bancară la păscut, cu tot cu FMI! :)))))))))

      Corect. Au fost inchisi pentru manipularea pietei. Asa cum trebuiau inchisi si Isar, Citu. Nu doar dati afara din sistem.

      Islanda nu a luat împrumut 20 mld euro de la FMI pentru a elibera RMO către bănci.

      Ține, lepră bancardă: ”Iceland spent a lot of money on bailouts after the crisis. But it bailed out workaday citizens instead of bankers, forgiving mortgage debts that exceeded 110 percent of the actual value of the home linked to the loan.” 

      foarte frumos. este exact ce spune bogdan olteanu si bnr. sa punem praguri la ldp. ai ajuns si tu la parerea bnr. bravos

      Dle Aristotel Costel, limbajul pe care il folositi pe acest forum incalca regulamentul mesajelor. Numele dv real si adresa IP se afla in baza noastra de date si va rugam sa respectati conditiile pe care le-ati asumat.

      Postează-ți avertismentul și la celelalte câteva sute de mesaje în care sunt bălăcărite victimele paraziților financiari. :)))))))

      Cat timp au primit ?

      Au di trimis Fmi la plimbare ? 

      Hahaha

    Probabil ca domnisoara care a scris articolul nu are nicio treaba cu economia, in general. Un articol scris subiectiv care, conform credintelor populare, scoate in evidenta faptul ca bancile sunt malefice, etc. As dori sa o intreb pe domnisoara care a debitat acest articol inept daca stie economie sau daca a citit legea darii in plata. Dvs. cand va duceti la banca sa luati un credit, stiti de ce va duceti? Aveti si drepturi, aveti si obligatii, nu? Obligatia este sa dati banii inapoi, e simplu. Vreti sa va luati casa, faceti imprumut la banca pentru ca nu aveti bani. Apoi, cand vedeti ca trebuie sa dati banii inapoi, incepeti sa injurati banca. Nu va obliga nimeni sa semnati contractul respectiv, nu? Un ziar care nu are nicio treaba cu fenomenul economic, scrieti sa va aflati in treaba.A

    1. Cu tot cu clauze abuzive ?

      "banii" cu 2 i, mai mergeti pe la scoala, va rog frumos. Tocmai v-am zis sa cititi contractul inainte de a-l semna...

      Eu am ajuns la concluzia ca nu mai trec pragul banci.

      E bine ? 

      Este treaba dumneavoastra ce decizii luati pentru a va imbunatati bunastarea economica.

      vezi 18.3

      este acelasi lucru cu a spune .... nu mai mananc pentru ca ma ingras. Voi bea doar apa. Dar de cumpatare in utilizarea serviciilor bancare nu ai auzit?

      Corect, aveti dreptate. Dar inainte de cumparare, trebuie sa stii ce presupune un serviciu sau produs financiar-bancar. Sa nu mergi pe principiul: "Am vazut o plasma la 15000 de lei, hai sa-mi fac un credit... Eh, lasa ca vad eu cum dau banii inapoi."

      *cumpatare

      "Domnisoara care a scris articolul", cind o numeri, e doua:: una, doua.

      1+1=2, iar nu 1+1=1 

      Pluralul se foloseste de la 2 in sus, inclusiv. 

      As zice ca, inainte sa emiti orice fel de judecati, sa inveti artmetica sau/si gramatica.

      Poftim? Ce treaba are numaratul cu ce am zis eu? Explica-mi, in detaliu, ca sa inteleg si eu, te rog.

      Ha, ha, ha!

      Nu stiu ce mancau aia din comuna primitiva, dar sigur lucrau cu BCR. 

      Din doua, una sau amandoua.

      Nu stiu, nu inteleg ce vrea domnul Make. In fine...

      Domnule I, cand va duceti la banca si semnati ceva, presupun ca va asteptati sa se si respecte acel ceva. Acelasi lucru este valabil in orice domeniu. Dar cand banca semneaza ca tu ai marja din contract zero, iar dupa ceva timp se razgandeste si o modifica, undeva pe la 7%, cum este? Cand rata se dubleaza pt ca banca nu respecta contractul, cum este? Prersupun ca nu aveti un raspuns, la scoala profesionala unde ati invatat economie, nu cred ca ati avut in programa cursul acesta. POSTAC INFECT

      Cred ca se refera la numarul de autori. Asta era problema lui... Eu stiu ca este scris doar de una dintre ele. Lasati-o asa, domnule Make.

      Te-ai intors prea repede, n-ai avut timp sa inveti nici una, nici cealalta.

      Ia-ti un ragaz.

      Vorbim dupa aceea. 

      Esti suparat, inteleg, nu e nevoie de jigniri. Pentru clauzele abuzive exista instanta.

      Asa credeti, ca in romania exista instante, protectia consumatorului, etc??? Cred ca nu traiti in aceasta tara, sau ati avut norocul sa nu aveti nevoie de protectia statului. Dupa ''n'' ani de procese, banca pierde dar nu pune in aplicare decizia instantei. Solutia , inca un proces. Dar costa, si tu cu dreptatea in mana, platesti in continuare rate, taxe, impozite. ANPC-ul.....va sfatuiesc sa nu aveti vreodata nevoie.

      De ce ?

      Crezi?

      A fost greu? 

      Sigur ca asta e problema mea, nu stiam ca trebuie sa platesc sau sa nu platesc doar uneia, iar nu amindurora. 

      Tu stii ce nu stiu eu. 

      Great!

      Spune-mi care a scris articolul, sa stiu cui i-l dau in plata si cui nu: aceleia care l-a scris sau aceleia care nu? 

      Dar sunteti de acord ca nu este nevoie de jigniri, nu? Banuiesc ca aveti un nivel al educatiei care sa va permita sa va exprimati opiniile intr-un mod calm si civilizat. Sper sa va rezolvati problemele. Statul ar trebui sa va ajute, ca sunteti cetatean al acestei tari.

      Nici Primaria Sibiu nu pune in executare decizia de returnare a casei lui Iohannis catre stat.

      Statul ''este'' ei, noi suntem pulimea, platitoare de confort pt prea inaltii functionari ai statului.

      Amice ai un pic de rabdare, leacul la prostie e inca in faza de testare

    acest tovaras isarescu ca altfel nu pot sa ii spun de ce nu vine dansul sa le spuna acelor imprumutati care dupa 8 an de zile care au platit rate bancilor si acum nu mai pot plati din cauza cresteri chf ,euro ,dolar.clauze abuzive si poate care au ramas fara un loc de munca si pierd casa ce mai poate face acea familie cum se mai reabiliteaza sa dea o solutie pentru acei oameni necajiti pentru ca aceia care au platit rate 8 ani sunt oameni de buna credinta vor sa plateasca dar nu mai pot ce e de facut streangul de gat sau refugiat in alta tara ptr ca aici nu mai poate face nimic daca munceste ii opreste din salariu toata viata de unde sa mai ramana bani ptr chirie mancare etc .ei nu gandesc lovesc in aceasta populatie

    1. Trebuie sa te gandesti inainte sa intreprinzi o actiune. Este nevoie de gandire pe termen lung si sunt multe variabile de luat in calcul.

    Qui est Calin de la Frankfurt ?

    Devine din ce în ce mai clar faptul că asistăm la o luptă inversunata a bancherilor pentru a-și păstra statutul dominant dobândit prin complicitatea politicienilor.

    Legea dării în plată s-a nimerit sa fie în prim plan, putea fi orice alt Eva care ar fi adus atingere sistemului, tot asa ar fi sărit în haită să-i sfâșie pe oponenți.  

    Culmea, Mugur Isărescu începe sa dea lecții de economie politică total greșite, folosindu-se de autoritatea pe care i-o oferă funcția în care s-a anchilozat!?!

    Avem un mincinos patologic. este seful bnr. il cheama fatidic, mugurel. ei, acest mugurel, pe nasul lui de Pinochio, sustine o pasarica cu glas fals, cinteza. sub acest nasuc kilometric. la umbra, sade pensionabilul vasilescu. de-a drepta tatucului sta lucitoarea pasare de prada, olteanu. de-a stanga tatalui hodineste pasarea paroasa, voinea, om ce se trezeste vorbind fara el. in spatele tatalui, in umbra deasa a frunzisului inmugurit, sta "eminenta cenusie", tacutul georgescu.

    in fata ochilor mincinosului Pinochio sta sistemul bancar si asupritii acestuia, consumatorii, amandoua partile uimite si impietrite. 

    sistemul bancar este impietrit de uimire de tupeul acestui mincinos patologic si de faptul ca da asa de bine in cei in nevoie, mult mai eficient decat o fac ei. 

    consumatorii sunt impietriti de uimire ca cei care ar trebui sa actioneze pentru trimiterea acestui mincinos patologic la balaceanca sunt si ei pietrificati. 

    si cea mai buna minciuna a ultimilor ani: Pinochio este cea mai de incredere personulitate publica... ceva de genul 66%. parca ar fi pragul necesar unui referendum. 

    Numai glume proaste... 

    Revenind la Pinochio Isarescu, minciuna continua nu face decat sa-i creasca nasul. atat de mult incat in curand nu se va mai putea misca. iar un personaj imobil nu mai este util. 

    asteptam cu interes aparitia hotilor de lemn sa-l recolteze... si sa-l recicleze. 

    si, spre surprinderea tuturor, asteptarea va fi scurta. 

    o sa ne fie dor de basmele lui Pinochio: stabilitate, supraveghere, responsabilitate...

    drum bun Pinochio! 

    1. Pentru toti cei care - cred ca aceasta lege e buna si toti din BNR, BCE, BERD, CE PResedentie, sunt niste idioti -

      Sa ii s....i p... Lui Vasilescu , asta va doresc si continuati sa ii m... I rahaturile leprelor alora de Piperea si Daniel Stancu Zamfir si incultului de soviani . Sunteti niste idioti 

      dăm năvala, toți, mâncăm tot, sugem tot, radem tot. problemă o să fie atunci când borâm toți. să nu stai pe-aproape. te umpli de lemne si surcele... si te aprinzi repede...

      Haha ----:)

      Mugurel e cel mai popular guvernator din lume, iar SRI este cel mai popular serviciu secret. Populația efectiv adoră slugile stăpânilor României.

      de ce v-ati luat case in chf, baa... niste cotete de animale erau suficiente, la cat de porceste vorbiti

    Cum se poate ca dupa 26 de ani in Bnr sunt si oameni care l-au sfatuit pe Ceausescu ?

    Acestia mai spre 30 de ani nu fac diferenta intre € si un chf sau trebuie sa astepte pana ce vine unul cu coa-a ? 

    La Piti cum ziceau " lasa-ne, lasa-ne !" Si ne-a lasat.

    Stiu ca credeti ca fara dumneavoastra nu exista viata, dar o cream noi. 

    Cati mai trebuie sa plece ?

    Atat functionarii BNR platiti din banii nostri pentru a se transforma in avocatii conclavului bancar (nu o data sanctionati in Europa pentru abuzurile lor si mai recent si in Romania, de judecatori cu coloana vertebrala care nu au pus boticul la seminariile de spalare pe creier de pe la Sinaia si aiurea) cat si cozile de topor autohtone ale cartelurilor bancare uita sa precizeze ca nimeni nu le-a pus "pistolul la tampla" bancilor sa acorde aceste credite exact asa cum le-au acordat, cu exact garantiile care le-au solicitat si acceptat. Din acest punct de vedere legea nu ar fi trebuit limitata in nici-un fel, fiecare banca trebuind sa suporte consecintele propriilor decizii. La fel uita si de bonusurile grase luate cu mic cu mare in perioada de efervescenta cand au vandut produse toxice pline de clauze abuzive, depasind chiar limita penalului.

    Aidoma, postacii bancilor platiti la cuvant sa intoxice toate publicatiile on-line confunda, precum si mai marele mason, justetea cu ideologii economice fara nici-o legatura cu realitatea, cu umanitatea. Sa zici ca pe cei vanduti pe 30 de arginti care ar manca kkt cu polonicul numai sa-si ia solda si sa-si mentina statusul de lingai ii poti intelege: - fac ce au de facut pentru a supravietui. Astia pot fi recuperati daca li se ofera un alt tip de societate, altceva de facut in care nu trebuie sa-si franga coloana vertebrala. Insa sunt unii spalati pe creier, care se identifica cu insusi sistemul mafiot al finantistilor, suporterii "bail-out banks not people", iar aceasta specie ar trebui sa dispara. Aceasta este putreziciunea societatii si principala cauza a perpetuarii unei societati profund injuste, ai caror vectori sunt indreptati impotriva progresului fiintei umane.

    Va veni si vremea curateniei... 

    1. dar de prostacii chf nu ai nimic de zis? sunt la fel de platiti de GCCC

      Corect

      vroiam sa zic corect despre postacii chf

      Salut, ai un pret, ceva? Ca ma ofer sa postez si eu ceva, daca iese banul. Cunosti cumva cine plateste mai bine?

      Bancherii? La cine sa merg? Dar astia cu GCCC unde au sediul?

      Ca vreau si eu, zau. 

      Haha

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb