Bancherii cred în stabilitatea cursului în următoarele luni

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 martie 2010

Bancherii cred în stabilitatea cursului în următoarele luni

Deşi cursul valutar fluctuează în continuare sub pragul de 4,1 lei/euro, bancherii spun că marjele sunt normale şi se aşteaptă la o stagnare a cursului până în vară.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, ne-a explicat că, în ciuda aprecierii uşoare a leului, cursul a fost extrem de stabil în ultima perioadă, iar fluctuaţiile au fost normale: "Pentru următoarele luni estimez că leul se va menţine în jurul pragului de 4,1 lei/euro, urmând ca mai apoi să coboare spre 4 lei/euro. Nu văd fluctuaţii pe piaţă foarte mari în următoarea perioadă, cursul va urma aceeaşi tendinţă de până acum".

Nici analiştii ING nu şi-au schimbat prognoza pentru cursul de schimb, ei estimând tot un curs de 4,1 lei/euro la finalul lui 2010, cu posibilitatea atingerii nivelului de 4 lei/euro pe parcursul anului, potrivit ultimului raport emis de această instituţie bancară.

Ceva mai pesimişti sunt experţii "Unicredit Ţiriac" Bank, care se aşteaptă la o depreciere a leului până la 4,21 unitaţi/euro, la sfârşitul lunii septembrie. Cu toate acestea, pentru finalul acestei luni, ei văd un curs de schimb de 4,1 lei/euro, care ar urma ulterior să crească la 4,15, până la jumătatea anului.

Pe de altă parte, Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române, vede o marjă mai largă în care ar putea evolua cursul în următoarea perioadă, respectiv 4 - 4,2 lei/euro, interval pe care îl consideră ideal pentru exportatori.

"Scăderea deficitului de cont curent, împreună cu respectarea acordului cu FMI de către autorităţi au îmbunătăţit percepţia investitorilor faţă de ţara noastră, iar asta se reflectă prin stabilitatea cursului valutar", consideră Lucian Anghel.

BNR a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,0898 lei/euro, în scădere cu 0,31 bani faţă de cursul de referinţă anunţat vineri.

Moneda naţională şi-a menţinut avansul pe piaţa interbancară, tranzacţiile cu moneda europeană des-făşurân-du-se pe intervalul 4,0834-4,0924 lei/euro, la finalul şedinţei valutare.

Şeful FMI ne vizitează la finalul lunii

Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria, a confirmat, ieri, venirea la Bucureşti a unei echipe conduse de Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, pentru a vedea stadiul în care se află programele economice ale guvernului României.

"În timpul vizitei de o zi, Strauss-Kahn se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, reprezentanţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu", se arată în comunicatul FMI.

Din echipa care va sosi în România, pe 30 martie, mai fac parte şi Marek Belka, directorul departamentului european, precum şi Jeffrey Franks, şeful misiunii pentru România.

Soros a declanşat pariuri pe lira sterlină mai mari faţă de 1992

Pariurile investitorilor pe deprecierea lirei sterline sunt mai mari în prezent chiar decât au fost în 1992, când miliardarul american George Soros a cauzat prăbuşirea monedei britanice, potrivit "Bloomberg".

Soros a câştigat atunci peste un miliard de dolari din speculaţiile pe cursul monedei britanice.

Lira a înregistrat, în ultimele trei luni, cea mai slabă evoluţie din ultimii treisprezece ani, investiţiile pe deprecirea monedei britanice fiind mai îndrăzneţe ca oricând, mai ales că deficitul bugetar al Marii Britanii se apropie de cel al Greciei.

Lira a fost cotată, ieri, la 1,5051 dolari, în scădere cu 0,1% faţă de sfârşitul săptămânii precedente. În raport cu euro, moneda britanică s-a depreciat cu 0,7%, până la 0,9113 lire/euro.

Analiştii externi se aşteaptă la o creştere semnificativă a costurilor creditării din cauza împrumuturilor statului, sau la reducerea prea rapidă a cheltuielilor bugetare, măsură care ar declanşa o nouă recesiune.

Guvernul condus de premierul Gordon Brown estimează că deficitul bugetar va ajunge în acest an la 12,6% din PIB, aproapiat de nivelul de 12,7% înregistrat anul trecut de Grecia, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb