Bancherii nu vor să suporte rambursarea creditelor în avans

Ionuţ Caşcaval
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2004

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu este de acord cu prevederea noii legii a creditului de consum, potrivit căreia beneficiarul creditului are dreptul la o reducere echitabilă a costului creditului, în cazul rambursării înainte de termen, a declarat ieri Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB. Domnia sa a menţionat că ARB va contesta această prevedere. Exprimarea din legea creditului de consum "reducere echitabilă" este evazivă, consideră oficialul ARB. "Practica internaţională nu prevede aceste reduceri, ba chiar penalităţi, în cazul rambursării creditului înainte de termenul prestabilit", a adăugat Radu Graţian Gheţea. Preşedintele ARB îşi motivează afirmaţia prin faptul că rambursarea creditelor înainte de termen, de către mai mulţi consumatori în acelaşi timp, pune banca într-o situaţie nefavorabilă, deoarece nu mai încasează dobînzile viitoare programate. Această situaţie, adaugă domnia sa, poate scădea profitul băncii, putînd chiar să provoace pierderi.

Reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), iniţiatorul legii creditului de consum, susţin că banca nu pierde de fapt decît o parte din dobînda aferentă creditului restituit în avans, dar dispune în avans de lichidităţi pe care le poate folosi cum doreşte.

"Prevederile legii, care nemulţumesc în acest moment ARB, ni se par, din punct de vedere al consumatorilor români, perfect justificate", au declarat reprezentanţii APC. "Astfel, este firesc ca, atunci cînd cel împrumutat face un efort financiar pentru a-şi achita datoria înainte de termen, să nu fie penalizat pentru acest lucru ci, dimpotrivă, să fie răsplătit, prin reducerea sumei datorate cu diferenţa dintre dobînda calculată pentru termenul vechi şi cea pentru noul termen", afirmă reprezentanţii APC.

Venind în contradicţie cu declaraţia lui Gheţea, APC invocă Directiva Consiliului Comunităţilor Europene, care prevede: "Consumatorul va fi îndreptăţit să-şi achite în avans obligaţiile care îi decurg din contractul de credit. În acest caz, consumatorul are drept, conform cu dispoziţiile date de statele membre, la o reducere echitabilă a costului creditului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb