Băncile încearcă să impulsioneze creditarea, însă deocamdată numai cu oferte pentru refinanţare.
Reprezentanţii Bancpost ne-au declarat că, pe parcursul ultimelor patru luni, numărul creditelor ipotecare şi de nevoi personale garantate cu ipoteca, destinate refinanţării altor credite, de la alte bănci, a crescut de la o lună la alta, în medie, cu 20%.
"În primul trimestru al acestui an, aproximativ 30% dintre creditele ipotecare nou acordate au fost pentru refinanţarea altor credite de la alte bănci. În cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca, acest procent a fost chiar de 76%", potrivit acestora.
Reprezentanţii Bancpost ne-au mai precizat că suma medie a creditelor acordate în primul trimestrul al anului, şi pentru care s-a solicitat refinanţarea, a fost de 5.300 euro.
Aşteptările celor de la Bancpost, pentru acest an, sunt îndreptate către menţinerea unei tendinţe de creştere a numărului de credite garantate cu ipoteca, destinate refinanţării altor credite, de la alte bănci. Reprezentanţii Bancpost sunt de părere că eventualele măsuri de limitare a creditării în valută şi de stimulare a creditării în moneda naţională nu vor duce la o creştere substanţială a cererilor pentru refinanţarea creditelor în euro cu credite în lei.
Această variantă nu este avantajoasă din două motive: "Rata dobânzii de pe piaţă, la creditele în lei, este în continuare mult mai mare decât cea pentru creditele în euro, iar moneda naţională a suferit o depreciere considerabilă în ultimii patru ani, ceea ce înseamnă că echivalentul în lei, pentru credite acordate în euro în 2007, este mai mare la momentul actual, decât echivalentul la momentul acordării creditului", ne-au declarat reprezentanţii Bancpost.
Costurile creditului cresc şi prin creşterea dobânzii plătite, ca urmare a diferenţei dintre cele două valori, în echivalentul în lei. "De exemplu, un credit în valoare de 10.000 euro, contractat în 2007, avea o valoare la acea dată de 33.373 lei (la un curs mediu al anului 2007 de 3,3373 lei), iar în prezent, de 41.091 lei (cursul actual 4,1091), ceea ce înseamnă că pentru diferenţa dintre sumele în lei, clientul plăteşte mai multă dobândă", ne-au precizat reprezentanţii Bancpost.
La CEC Bank, numărul creditelor de refinanţare a crescut, în acest an, cu peste 170%, comparativ cu 2010, potrivit reprezentanţilor instituţiei de credit. Aceştia ne-au precizat că rezultatul a fost calculat pe baza mediei lunare a numărului de credite de refinanţare acordate.
Creditele de refinanţare se vor înscrie, în perioada imediat următoare, pe un trend ascedent, deoarece clienţii îşi optimizează creditele existente şi pot obţine rate mai mici, datorită costurilor care se află, în prezent, la minime istorice, potrivit reprezentanţilor CEC Bank.
Valoarea totală a creditelor în lei restante ale populaţiei şi firmelor, raportate la nivelul lunii aprilie din acest an, a fost de aproape 8,4 miliarde lei, cu 2% peste cea din luna precedentă, potrivit datelor Băncii Centrale. Valoarea creditelor restante în valută a urcat la 9,6 miliarde lei, în aprilie, mai mult cu 1% faţă de luna anterioară.