Bancherii şi Guvernul caută soluţii pentru continuarea creditării

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2008

Au fost făcute propuneri pentru ca economia ţării noastre să funcţioneze la parametrii cât mai buni

Asociaţia Română a Băncilor a stabilit, împreună cu Guvernul ţării noastre, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc ieri, formarea unui grup de lucru care să identifice acele căi prin care sistemul bancar românesc să funcţioneze la parametrii normali şi prin care să se continue activitatea de creditare din ţara noastră, a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele "CEC Bank" şi "ARB".

"La iniţiativa premierului, băncile ce au o pondere în piaţă de cel puţin 1% s-au întâlnit cu primul ministru şi cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, pentru a-şi exprima punctele de vedere cu privire la modul în care România traversează criza mondială, şi au fost făcute propuneri pentru ca economia României să funcţioneze la parametrii cât mai buni", a declarat domnul Gheţea în cadrul unei conferinţe de presă la "CEC Bank".

În urma discuţiei de ieri de la guvern, băncile vor încerca să găsească soluţii pentru ca activitatea de creditare să continue. "Pe de o parte se vor căuta soluţii tehnice de asigurare mai cursivă a lichidităţii pe piaţa monetară din ţara noastră, şi, de asemena, se vor căuta soluţii care să prevină lipsa de lichiditate", a mai adăugat domnul Gheţea.

Domnia sa a mai precizat că, potrivit opiniilor din mediul bancar şi de afaceri, pentru anul 2009 este aşteptată o creştere economică de circa 5%.

Profit de aproape patru ori mai mare pentru "CEC Bank"

Radu Gheţea: " Suntem peste media sistemului bancar în ceea ce priveşte creşterile înregistrate. Suntem o bancă solidă."

"CEC Bank" a obţinut, în primele zece luni ale acestui an, un profit net de 328 milioane lei, în creştere cu 290,48% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Din acest rezultat net, 273 milioane lei reprezintă veniturile nete obţinute de bancă din vânzarea participaţiei la Asiban. Rezultatul brut al băncii, excluzând vânzarea Asiban, s-a ridicat la 115 milioane lei, cu 16,16% mai mult faţă de 30 octombrie 2007 când a fost obţinut un profit brut de 99 milioane lei. În perioada ianuarie - octombrie 2008, "CEC Bank" a obţinut, din activitatea bancară, venituri nete de 494 milioane lei şi a avut cheltuieli de funcţionare de 379 milioane lei.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele "CEC Bank" a declarat: " Fidelă obiectivului de a rămâne banca pentru populaţia României şi liderul pentru operaţiunile derulate în mediul rural de IMM-uri şi operatori agricoli, CEC Bank şi-a intensificat în acest an eforturile pentru atingerea acestor ţinte".

Activele băncii au ajuns, la finalul lunii octombrie, la 13,66 miliarde lei, în creştere cu 51,65% comparativ cu octombrie 2007, când activele băncii erau de 9,01 miliarde lei.

Lichidităţile instituţiei bancare au atins 5,16 miliarde lei la 30 octombrie 2008, cu 48,52% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Volumul creditelor acordate de "CEC Bank" a crescut cu 54,9% în până la 7,58 miliarde lei, dintre care 5,05 miliarde lei a reprezentat valoarea creditelor acordate pentru persoane fizice şi doar 2,53 miliarde lei valoarea creditelor pentru persoane juridice.

Volumul depozitelor atrase de la clienţi a ajuns la 11,29 miliarde lei, la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, mai mare cu 54,47% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. La finalul lunii octombrie, depozitele persoanelor fizice au fost de 10,3 miliarde lei, în timp ce depozitele atrase de la companii s-au ridicat la 990 milioane lei.

Dobânda de bază practicată de "CEC Bank": 10,45% - persoane fizice, 11,25% - persoane juridice

Începând de ieri, dobânda de bază practicată la creditare (Prime Rate) de către "CEC Bank" este de 10,45% pentru persoanele fizice şi de 11,25% pentru persoanele juridice. Marjele ce se adaugă la dobânzile de bază diferă în funcţie de credit şi de client şi pot ajunge până la 5% în cazul persoanelor juridice, în timp ce pentru persoanele fizice, dobânda de bază aproape înglobează şi marja.

Domnul Gheţea caracterizează aceste dobânzi ca fiind printre cele mai bune din piaţă.

În privinţa depozitelor, banca, oferă dobânzi atractive, în funcţie de termen şi de suma plasată.

În prezent, "CEC Bank" dispune de 1415 unităţi prin intermediul cărora ăşi derulează operaţiunile 3,12 milioane clienţi. Banca dispune de 690 de bancomate, iar numărul de carduri active a depăşit 622.000.

Creditul în valută va deveni din ce în ce mai rar şi mai scump în ţara noastră, pe fondul diminuării apetitului băncilor străine de a acorda linii de finanţare băncilor din România, a declarat ieri Radu Graţian Gheţea.\"E clar că, într-un viitor foarte apropiat, creditul în valută va fi din ce în ce mai rar şi mai scump. La aceasta contribuie retrogradarea României de către agenţiile de rating, mai ales că băncile din piaţa locală nu pot avea un rating peste cel al ţării. Va începe încă de pe acum să se manifeste o diminuare a apetitului băncilor din străinătate de a acorda linii de finanţare băncilor din România. Asta nu înseamnă că finanţatrea va dispărea, însă unele linii vor fi prelungite, altele nu\", a spus preşedintele CEC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb