Bancherii vor "liber la credite"

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 mai 2007

Bancherii vor "liber la credite"

Bancherii acuză BNR de discriminare pentru că o singură bancă din întreg sistemul a primit avizul pentru relaxarea creditării La rîndul său, BNR susţine că un grad prea mare de relaxare a creditării poate duce la o supraîndatorare a populaţiei, care va crea probleme grave

Mai mulţi bancheri au acuzat ieri, în cadrul Forumului Financiar Sud Est European, Banca Naţională a României de comportament discriminatoriu.

În opinia acestora, BNR ajută unele bănci, în timp ce le dezavantajează pe altele, lucru care generează un mediu tensionat. Nemulţumiţi de situaţie sunt: Steven van Groningen, preşedintele "Raiffeisen Bank România", Andreas Maragkoudakis, director general "Banca Românească", Gerald Schreiner, preşedintele "Volks­bank România", Mihai Bogza, preşedinte "Banc Post", şi Radu Graţian Gheţea, pre­şe­dintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), preşedinte al Consiliului de Administraţie al "Alpha Bank" şi viitor pre­şedinte al "Casei de Economii şi Consemnaţiuni" (CEC).

Nemulţumirea bancherilor vine din faptul că băncile, ca să poată acorda astfel de credite, trebuie să primească în prea­labil aprobarea BNR, după ce poartă negocieri cu aceasta. Negocierile se poartă de către BNR cu fiecare bancă în parte, fără ca celelalte să ştie condiţiile cerute concurenţei de banca centrală.

Din cele 38 de bănci care activează pe piaţa românească, şapte sunt sucursale ale unor bănci străine, două sunt bănci pentru locuinţe, iar restul de 29 au nevoie de aprobarea BNR pentru a relaxa sistemul de creditare. Din acestea 29, doar 18 poartă negocieri cu BNR şi numai una - "Alpha Bank", a obţinut de la banca centrală permisiunea să acorde credite cu norme mai relaxate.

Faptul că nu toate băncile trebuie să se supună aceloraşi reguli, deşi activează pe aceeaşi piaţă, iar o bancă a şi primit aprobarea în timp ce restul nici măcar nu ştiu dacă o vor primi, este, în opinia bancherilor, un caz de discriminare.

Steven van Groningen consideră că BNR este un organism de supraveghere şi nu trebuie să intervină cu măsuri discriminatorii. Domnul van Groningen a spus: "Noi am purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii BNR, însă nici măcar nu ni s-a spus de la început care sunt regulile la care trebuie să ne supunem. Nu credem că este nevoie de aprobare prealabilă, atât timp cât banca este sănătoasă şi nu dă niciun semn că relaxarea creditării ar afecta-o". Domnia sa este de părere că banca centrală a distorsionat competiţia când a avizat o singură bancă din întreg sistemul pentru relaxarea creditării.

Radu Gheţea: "Avizarea normelor de creditare a ajuns în impas"

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a declarat că, în momentul de faţă, avizarea normelor de creditare a ajuns în impas, astfel că este necesară redeschiderea dialogului cu banca centrală.

Andreas Maragkoudakis, director general la "Banca Românească" a spus că, aşa cum evoluează lucrurile în acest moment în ceea ce priveşte avizarea BNR, există şanse să nu se creeze o competiţie egală între bănci, ci unele să fie avantajate, în timp ce altele să aibă de pierdut. La rândul său, domnul Maragkoudakis acuză modul în care au loc negocierile - cu fiecare bancă în parte, fără ca celelalte să ştie dacă trebuie să se supună aceloraşi reguli sau nu. Andreas Maragkoudakis a mai precizat: "Regulile şi normele trebuie să fie aceleaşi pentru toate băncile, pentru ca toate să fie tratate la fel".

Şi Gerald Schreiner de la "Volksbank România" este de părere că atât timp cât toate băncile trebuie să se supună aceloraşi condiţii de piaţă, BNR trebuie să aplice norme uniforme întregului sistem bancar. Domnia sa nu înţelege de ce este nevoie de avizarea prealabilă a băncii centrale pentru o politică nouă de creditare a unei bănci.

Preşedintele "Banc Post", Mihai Bogza, a afirmat că sucursalele băncilor străine trebuie să se conformeze normelor băncilor-mamă, care, de cele mai multe ori, sunt mult mai relaxate decât cele care se aplică băncilor autohtone, caz în care acestea sunt dezavantajate. Deşi este de părere că discuţiile cu fiecare bancă în parte a normelor pot crea discriminare, domnul Bogza spune că abordarea uniformă are dezavantajele ei, pentru că toate băncile sunt considerate identice, deşi nu toate se confruntă cu aceleaşi probleme.

BNR: Procesul de avizare a normelor se desfăşoară normal

Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, a declarat că nu există nicio problemă în dialogul cu băncile, iar procesul de avizare a normelor de creditare se desfăşoară normal. Fiecare bancă trimite la BNR un set de norme spre aprobare, pe care specialiştii băncii centrale le analizează. Deşi spune că reglementarea este aceeaşi pentru toate băncile, domnul Şteţ consideră că este normal să apară deosebiri. Purtătorul de cuvânt al BNR ne-a mai declarat: "Avizarea nu este în impas pentru că există un dialog constant cu fiecare bancă în parte. Noi trebuie să avizăm aceste norme pentru că una dintre misiunile BNR este menţinerea stabilităţii financiare. Un grad prea mare de relaxare a creditării poate duce la o supraîndatorare a populaţiei, care va crea probleme grave".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb