CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR" Remus Borza: "Oltchim va intra în insolvenţă cel mai târziu în ianuarie"

ALINA TOMA, ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2012

Remus Borza: "Oltchim va intra în insolvenţă cel mai târziu în ianuarie"

Oltchim va intra în insolvenţă cel mai târziu în ianuarie 2013, după alegeri, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica şi directorul casei de insolvenţă Euro Insol. Domnia sa consideră că Oltchim este "în moarte clinică" şi că nu ştie dacă insolvenţa mai poate face minuni: "Vorbesc din perspectiva mea de practician cu experienţă în insolvenţă. Nu ştiu ce are de gând să facă Guvernul cu Oltchim. Cred că este menţinut în viaţă artificial, din cauza alegerilor. Din punctul meu de vedere, combinatul nu poate fi privatizat pentru că are datorii de un miliard de euro".

"Acum, ca să construieşti un Oltchim nou, cu tehnologie performantă, nu îţi trebuie decât 250 de milioane de euro. Dacă există 1% şanse să fie salvat combinatul prin insolvenţă, cred că insolvenţa trebuie aplicată imediat".

Două investiţii vor fi transferate de la Hidroelectrica la ANAR

Pe masa Executivului există un proiect de Hotărâre de Guvern privind trans-ferul a două investiţii de la societatea Hidroelectrica la Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), cu o despăgubire de 140 milioane euro, a declarat Remus Borza. Proiectul ar putea fi aprobat chiar în şedinţa de astăzi a Guvernului a mai spus domnia sa. Valoa-rea despăgubirilor va fi dedusă din datoria pe care Hidroelectrica o are către ANAR.

Domnul Borza a spus că ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă este condiţionată de probleme juridice, legislative şi financiare şi că este puţin probabil ca acest eveniment să se întâmple în acest an: "Avem 74 de contestaţii la tabelul preliminar şi trei opoziţii la deschiderea procedurii de insolvenţă. Soluţionarea va dura mai mult de o lună jumătate. Hidroelectrica a promovat mai multe proiecte de acte normative prin care statul să îşi asume acele greşeli care au dus la erodarea indicatorilor financiari ai Hidroelectrica".

Reprezentantul Euro Insol a menţionat că aşteaptă o Hotărâre de Guvern prin care cinci acumulări să fie transferate la Apele Române, pentru că fac parte din proiecte de investiţii cu o componentă energetică redusă, pe care Hidroelectrica le-a finanţat cu 300 milioane euro. Un alt proiect de act normativ vizează fuzionarea celor opt Hidroservuri într-o singură companie. Euro Insol mai vrea să rezolve şi disputa cu ANRE (reglementatorul pieţei de energie) privind recunoaşterea costului real al companiei cu energia livrată pieţei reglementate.

Pentru ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă este necesară şi reeşalonarea datoriilor, care depăşesc un miliard de euro: "Creditele bancare pot fi rostogolite în continuare, dar este vorba de plata creanţelor chirografare. Sunt 360 creditori chirografari şi trebuie un acord cu fiecare în parte privind reeşalonarea datoriilor Hidroelectrica".

Toate societăţile de stat trebuie să treacă prin purgatoriul insolvenţei

Remus Borza crede în continuare cu tărie că toate societăţile de stat ar trebui să treacă prin purgatoriul insolvenţei. Domnia sa a explicat: "Ştiu că este o afirmaţie cu greu de decelat şi că este greu de realizat un consens. Procedura destul de controversată a insolvenţei are beneficii şi poate aşeza o companie pe fundamente sănătoase, respectiv poate determina reinserţia acesteia în mediul economic".

Directorul Euro Insol a menţionat că statul nu este în mod neapărat un manager prost, şi privatul poate fi un adminis-trator mai puţin bun. Domnia sa a precizat că există companii private cu arierate de sute de milioane de euro.

Spre exemplu, a spus domnul Borza, UCMR Reşiţa, societate înfiinţată în 1771, a intrat în insolvenţă în decembrie 2011, cu datorii de peste 200 de milioane de euro şi pierderi de 324 milioane de lei, după un rezultat negativ de 378 de milioane de lei în 2010. "Beneficiul intrării acestei companii în insolvenţă este că ea va încheia anul 2012 cu profit, indiferent cât de mic va fi acesta", a declarat domnia sa. Potrivit spuselor sale, acesta va fi primul câştig pentru companie în ultimii zece ani.

Un alt exemplu este, conform domniei sale, Uztel Ploiesti, cel mai mare furnizor de echipamente petroliere din România, înfiinţat în 1902. Compania avea salarii neplătite de peste 5 milioane de lei la începutul lui 2011 şi 2100 de euro în cont, conform afirmaţiilor reprezentatului EuroInsol, care precizează că, la data de 31 decembrie 2011, societatea a ajuns la o capitalizare de 8 milioane de euro şi un profit de 1,7 milioane de euro, după pierderile de 4,3 milioa-ne de euro din 2010.

Totodată, domnul Borza a menţionat că societatea Servtrans, care a intrat în insolvenţă în 2010, cu 17 milioane de lei pierderi, a ajuns la un profit de 12 milioa-ne de lei în 2011.

"Doar în procedura de insolvenţă, un administrator judiciar poate să facă miracole la orice societate, indiferent de profilul de activitate al acesteia", a afirmat domnul Borza, adăugând că sunt instituţii şi pârghii specifice insolvenţei, cum ar fi, de exemplu, la Hidroelectrica, denunţarea contractelor bilaterale pentru energia ieftină.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pe langa faptul ca am convins jumatea mea cea mai buna sa investeasca in actiuni ale concernului Oltchim mai exista si un filon sentimental care imi trimite semnale de suparare cand citesc o asemenea stire. Deoarece intrebarea cum este posibil ca pentru o capitalizare pe bursa la momentul vanzarii pachetului majoritar pretul obtinut prin licitatie ar fi fost de aproximativ 7 ori mai mic, in cazul in care domnul Diaconescu nu ar fi participat va fi pusa domnul Vulpescu pe dumneavoastra va intreb daca va ganditi cumva si la portofelul meu cand faceti aceste afirmatii?Desi unii dintre coactionarii nostri practica metode mai mult sau mai putin fairplay pentru a-si atinge scopurile va mentionez faptul ca si o vorba aruncata la "intamplare" poate distruge cariera a mii de salariati. Insa daca pentru acestia nu va faceti griji , atunci aveti macar grija de finantele dumneavoastra sa nu fie mai sarace cu 1 leu :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb