• Arin Stănescu: "Băncile nu au vrut să audă de restructurări în ultimii doi ani"
Rolul băncilor în restructurarea companiilor este semnificativ, având în vedere că poziţia acestora în rândul creditorilor este deosebit de însemnată, a declarat, ieri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Bogdan Olteanu, în deschiderea Conferinţei "Rolul băncilor în restructurarea companiilor", organizată de Ziarul BURSA, cu sprijinul BNR.
"În condiţiile unei rate a creditelor neperformante de 17% şi a reducerii gradului de acoperire a creditelor cu garanţii reale, din cauza deprecierii activelor, băncile sunt foarte prezente între creditorii companiilor", a precizat domnia sa.
Arin Octav Stănescu, Managing Partner în cadrul casei de avocatură "Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii", este, însă, de altă părere. Domnia sa susţine că, în ultimii doi ani, "băncile nici nu au vrut să audă de restructurări".
Nu există restructurare de succes fără "bani proaspeţi" de la bănci, a declarat domnia sa, adăugând: "Dacă te faci că nu există ceva rău, asta nu înseamnă că răul dispare. Băncile nu au făcut decât să rostogolească creditele neperformante după criză".
Peste 150 de oameni de afaceri şi specialişti din domenii precum avocatură, insolvenţă, piaţă de capital, sectorul bancar au discutat, ieri, pe marginea rolului pe care băncile îl au în procesul de restructurare a companiilor, dar şi despre soluţiile alternative pe care societăţile aflate în pragul insolvenţei le pot aborda.
Printre metodele propuse, în acest sens, de către cei prezenţi la eveniment se numără vânzarea afacerii, conversia datoriilor în acţiuni, dar şi opţiunile oferite de piaţa de capital.
Bogdan Olteanu a precizat că BNR a cerut auditarea garanţiilor pe care băncile le solicită, pentru a vedea dacă acestea sunt acoperitoare. În cazul în care va fi necesar, Banca Centrală ar urma să solicite unor instituţii de credit să creeze noi provizioane, a explicat domnia sa.
Principalele cauze pentru care băncile sunt, în opinia sa, atât de puternic prezente în economia autohtonă, sunt reprezentate de nivelul redus al capitalurilor proprii ale firmelor, de lipsa finanţării obţinute prin intermediul pieţei de capital şi de lipsa finanţării obligatare.
Pe termen mediu, companiile locale trebuie capitalizate, deoarece capitalurile proprii reprezintă fondurile tampon necesare în condiţii economice dificile, a explicat viceguvernatorul BNR, adăugând: "Foarte multe companii au fost decapitalizate, în mod legitim şi legal, de către acţionari, care au dorit să utilizeze în alte scopuri respectivele fonduri. Această criză ar trebui să reprezinte o lecţie pentru oamenii de afaceri, o lecţie ca, pe viitor, să păstreze banii în companii".
În ciuda prezenţei importante a băncilor în restructurarea companiilor, rolul instituţiilor de credit este insuficient dezvoltat, în condiţiile în care lipsesc mecanisme complexe de restructurare, consideră Bogdan Olteanu, care subliniază că astfel de mecanisme ar putea să fie utilizate cu succes în cazul a două companii aflate în proprietatea statului, respectiv "Oltchim" şi "Hidroelectrica".
În condiţiile în care finanţarea economiei se află la un nivel scăzut, ar trebui evitate declaraţiile publice care descurajează creditarea, consideră viceguvernatorul BNR.
"Având în vedere că băncile sunt reticente în a oferi credite, iar companiile sunt reticente în a contracta împrumuturi, ar trebui să ne măsurăm foarte bine cuvintele şi să ne asigurăm că acestea au acoperire în realitate", a atras atenţia domnia sa.
De asemenea, potrivit domniei sale, ar trebui regândită disponibilitatea resurselor financiare ale ţării noastre, o formulă de analizat fiind ca, în exerciţiul financiar 2014-2020, fondurile europene adresate mediului privat să fie derulate prin intermediul băncilor, şi nu prin cel al instituţiilor publice, cum se întâmplă în actuala perioadă de programare.
Arin Stănescu a precizat că, în acest an, numărul dosarelor noi de intrare în insolvenţă este mai mare cu 20-30%, faţă de anul trecut.
"Pe rolul instanţelor se află circa 24.000-25.000 de dosare noi, depuse în primele zece luni ale acestui an. Finele anului curent va duce acest număr la circa 27.000-28.000 de dosare noi, în creştere cu circa 20-30% faţă de anul trecut".
În prezent, din totalul dosarelor de insolvenţă, circa 6% reprezintă restructurări.