Băncile cer acordul clienţilor pentru transmiterea datelor către Biroul de Credit

OANA SCÎNTEE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2004

Băncile au început deja să ceară permisiunea clienţilor (persoane fizice) în vederea transmiterii către Biroul de Credit a acelor informaţii legate de împrumuturile aflate în derulare. Băncile iau astfel măsuri faţă de problema semnalată în urmă cu o lună de unii avocaţi care atră-geau atenţia că informaţiile privind clienţii buni platnici rămîn sub protecţia secretului bancar şi nu pot fi transmise Biroului de Credit fără consimţămîntul acestora. Drept urmare, nu ar mai fi posibilă crearea unei baze completE de date care să furnizeze băncilor informaţii reale în legătură cu valoarea împrumuturilor şi cu comportamentul actualilor şi potenţialilor clienţi în rambursarea creditelor contractate.

"Banca Comercială Română" a început să trimită scrisori clien-ţilor persoane fizice în care le solicită consimţămîntul să trans-mită informaţii legate de creditele contractate către Biroul de Credit, ne-au spus reprezentan-ţii băncii. Preşedintele "Banc Post", Elena Petculescu, ne-a declarat, totodată, că banca pe care o conduce va include în contractele de credit o clauză prin care solicită acordul clien-ţilor în acest sens. Este posibil ca şi alte bănci din sistem să fi iniţiat măsuri asemănătoare.

Cît priveşte posibila interven-ţie a Băncii Naţionale în această problemă, Mihai Bogza, viceguvernatorul BNR, spune că banca centrală aşteaptă, deocamdată, un semnal din partea Biroului de Credit care să precizeze, în fapt, dacă este sau nu necesară intervenţia BNR. "Dacă reprezentanţii Biroului de Credit ne vor spune că un număr mare de persoane care au contractat un credit refuză să apară în baza de date a Biroului de Credit, atunci BNR ar putea face propuneri către alte organisme de stat să iniţieze un proiect de modificare a reglementărilor în domeniul bancar.

Partea cea mai grea pentru Biroul de Credit va fi să identifice exact ceea ce trebuie modificat din legislaţia bancară", afirmă domnul Bogza. Numai în aceste condiţii, informaţiile pozitive precum numărul de credite contractate de o persoană fizică sau valoarea împrumuturilor totale per client, ar putea fi incluse în baza de date a Biroului de Credit fără să mai fie nevoie de acordul clienţilor şi fără să se lezeze reglementările privind secretul bancar.

Mihai Bogza subliniază importanţa faptului ca baza de date a Biroului de Credit să includă şi contractele de credit încheiate înainte ca Biroul să devină operaţional. "Vorbim deja de un număr de 2,3 milioane de contracte de credite care ar putea să crească la 3 milioane pînă în luna septembrie", arată domnia sa.

Înfiinţarea Biroului de Credit şi constituirea unei baze de date cu informaţii privind creditele acordate persoanelor fizice a devenit din ce în ce mai necesară odată cu explozia creditelor înregistrată anul trecut, în special a creditelor de consum. Apariţia Biroului de Credit a fost urgentată de Banca Naţională şi de Fondul Monetar International pe fondul creşterii într-un ritm mult prea accelerat a creditului neguvernamental.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb