Băncile de pe Wall Street îmbunătăţesc estimările privind economia Turciei

J.P.
Internaţional / 2 septembrie 2021

Băncile de pe Wall Street îmbunătăţesc estimările privind economia Turciei

Economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din 2021 un avans anual de 21,7%, cel mai ridicat nivel de la publicarea acestor date, în 1999, redresându-se după declinul record de anul trecut, în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi publicaţia Daily Sabah, conform Agerpres.

Banca americană de investiţii JPMorgan a anunţat că a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei în 2021 la 8,4%, de la 6,8%, şi a menţinut nemodificate previziunile pentru 2022, la 3,4%. Un alt mare grup bancar, Goldman, a îmbunătăţit şi mai mult estimarea pentru acest an, la 9,5%, de la 7,5% anterior.

În trimestrul doi din 2021, economia Turciei a urcat cu 0,9% comparativ cu precedentele luni, a informat Institutul de Statistică (TurkStat).

"Per ansamblu, economia Turciei poate înregistra un ritm mai rapid de creştere decât am previzionat, fără o deteriorare a balanţei de plăţi externe, deoarece majorarea cererii externe sprijină evoluţia economiei", apreciază analiştii de la Goldman.

Guvernul de la Ankara se aşteaptă în acest an la o expansiune de 5,8%, deşi ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, apreciază că avansul economiei ar putea ajunge la 8%, cu performanţa solidă din trimestrul doi din 2021.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei la 6%, de la 5% anterior, pentru 2021, şi la 3,6%, de la 3,5%, pentru 2022.

Date separate arată că indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru industrie a urcat la 54,1 puncte în august, de la 54 puncte luna precedentă.

Economia turcă ar urma să aibă o performanţă mai bună decât majoritatea ţărilor din G20, după ce anul trecut s-a contractat cu 10,3%. Guvernul a limitat în 2020 impactul pandemiei asupra economiei, utilizând o combinaţie între reducerea ratelor dobânzilor şi măsuri de stimulare finanţate de Guvern, care au majorat consumul, dar au provocat deprecierea lirei turceşti şi creşterea ratei inflaţiei.

Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 19%, pentru a cincea lună consecutiv, după ce rata inflaţiei a accelerat în iulie la 18,95%. Lira turcească s-a depreciat cu peste 13% din martie, când a fost numit brusc actualul guvernator al Băncii Turciei, Sahap Kavcioglu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb