Băncile din Cipru ar putea fi investigate pentru spălare de bani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2013

Băncile din Cipru ar putea fi investigate pentru spălare de bani

Alexei Kudrin, Rusia: "Ciprul ar putea reaprinde criza datoriilor din Europa"

Ciprul şi potenţialii săi creditori din Uniunea Europeană negociază angajarea unor investigatori externi pentru derularea unei anchete privind sistemul bancar din ţară, întrucât există semne de spălare de bani, anunţă Financial Times (FT).

O astfel de acţiune vine în contextul în care în Germania există temeri că pachetul de salvare care ar urma să fie alocat Ciprului, estimat la 17 miliarde dolari, va susţine instituţiile financiare ce protejează depozitele ilegale ale ruşilor.

Conform unor oficiali implicaţi în discuţii, ministrul finanţelor de la Nicosia, Vassos Shiarly, a acceptat această idee în principiu, ca să înlăture presiunile din Germania. FT notează că anchetatorii vor proveni dintr-o firmă de consultanţă sau de audit, în acest sens fiind menţionat grupul "PricewaterhouseCoopers".

Ciprul este unul dintre principalii receptori de investiţii străine din Rusia, ceea ce a generat suspiciuni cu privire la infracţiuni de spălare de bani prin băncile cipriote.

Săptămâna trecută însă, conducerea Departamentului de luptă împotriva spălării banilor din Cipru declara că ţara nu are nevoie de consolidarea normelor existente în materie.

"Legislaţia noastră împotriva spălării banilor este conformă cu normele UE din 1996, cu mult înainte să începem negocierile pentru aderarea la blocul european, respectiv înainte să ne alăturăm acestuia, în 2004", a afirmat Eva Rossidou-Papakyriacou, directorul departamentului menţionat, subliniind: "În numeroase cazuri, legislaţia noastră este chiar mai strictă decât în alte ţări din UE".

Alexei Kudrin: "Problema Ciprului devine foarte acută"

Fostul ministru de finanţe al Rusiei, Alexei Kudrin, este de părere că Ciprul ar putea reaprinde criza datoriilor din Europa.

"Problema Ciprului devine foarte acută. Grecia a fost salvată, dar nimeni nu vrea să salveze Ciprul. Această ţară ar putea determina expansiunea crizei datoriilor", a declarat Kudrin, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Ciprul a solicitat în mod oficial Uniunii Europene şi FMI, la mijlocul lui 2012, un pachet de sprijin financiar pentru susţinerea sistemului bancar, întrucât Guvernul de la Nicosia nu poate obţine bani de pe pieţele internaţionale de capital. Până în prezent, ţara nu a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii - nici în privinţa sumei, nici a măsurilor de austeritate pe care ar trebui să le adopte.

Kudrin consideră că Rusia nu ar trebui să-i garanteze Ciprului niciun ajutor în plus până când UE şi FMI nu aprobă un pachet de salvare pentru această ţară, condiţionat de măsuri de austeritate.

Jorg Asmussen, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), este îngrijorat de impactul asupra euro a unei eventuale agravări a crizei financiare din Cipru.

Asmussen a avertizat în privinţa tentaţiei de a minimiza importanţa sis-temică a crizei cipriote, având în vedere că economia acestei ţări reprezintă numai 0,15% din PIB-ul uniunii monetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb