ZIARUL BURSA

29 ianuarie 2013
Ediţia din 18.09.2024
Huo, te iubesc!

DIALOGUL CU FMI: Huo, te iubesc!

ALINA TOMA VEREHAMacroeconomie / 29 ianuarie 2013

Mulţi analişti, economişti, cetăţeni şi jurnalişti s-au întrebat, din 2009 încoace, de ce trebuie privatizate şi listate companiile profitabile ale statului, în special cele energetice. Autorităţile nu s-au grăbit să dea vreun răspuns, dar nici nu s-au repezit să implementeze programul de privatizare. Au preferat să ţină companiile sub control politic, pe post de puşculiţe în campaniile electorale.

AIPC cere demisia Consiliului Bursei

ALT SCANDAL PE PIAŢA DE CAPITAL AIPC cere demisia Consiliului Bursei

ADINA ARDELEANUPiaţa de Capital / 29 ianuarie 2013

UPDATE 13:25: AIPC: Comunicatul BVB, "o manipulare grosolană a faptelor" 

UPDATE 10:45: BVB răspunde AIPC: "Acuzaţiile sunt nefondate"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) dezaprobă afirmaţiile făcute de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în comunicatul remis astăzi, considerându-le "o manipulare grosolană a faptelor".

BVB răspunsese, de dimineaţă, acuzaţiilor Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), precizând că propunerea cu privire la încadrarea pieţei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare s-a facut în contextul consultărilor publice iniţiate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi al discuţiilor care au urmat acestei iniţiative. 

Reprezentanţii AIPC susţin că BVB nu a comunicat regulile noului sistem alternativ de tranzacţionare, contractul standard dintre emitenţi şi BVB ca operator de sistem, respectiv tarifele şi comisioanele avute în vedere pentru noul sistem alternativ de tranzacţionare.

"Nici unul dintre aceste acte şi elemente nu a fost pus anterior în dezbatere publică. Această conduită a conducerii BVB denotă nu numai lipsă de transparenţă, dar şi o desconsiderare totală a investitorilor, a drepturilor şi intereselor acestora", se precizează în comunicat.

AIPC solicită BVB să facă publică Hotărârea numărul 120 a Consiliului BVB din 28.12.2012 şi anexele acesteia prin care solicită explicit Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) calificarea/autorizarea Pieţei RASDAQ ca sistem alternativ de tranzacţionare.

Reprezentanţii AIPC susţin privitor la acest aspect că: "Aceeaşi Hotărâre numărul 120 a Consiliului BVB aprobă şi documentele aferente noului sistem alternativ de tranzacţionare, inclusiv contractul standard între emitenţi şi BVB, care urma a fi impus emitenţilor fără nici un fel de consultare prealabilă".

Asociaţia consideră drept ofensatoare afirmaţiile BVB prin care susţin protejarea intereselor acţionarilor, emitenţilor şi investitorilor:

"Faţă de actele oculte ale BVB, afirmaţia BVB că < a avut în vedere protejarea intereselor acţionarilor, emitenţilor şi investitorilor > este ofensatoare pentru toţi investitorii care deţin acţiuni ale emitenţilor listaţi pe Piaţa RASDAQ. AIPC reafirmă că numai investitorii vizaţi sunt cei în măsură să aprecieze dacă actele, încă oculte, ale BVB sunt sau nu în interesul lor, neputâdun-li-se cere acestora să creadă BVB doar pe cuvânt".

AIPC solicită public CNVM să confirme dacă a avut, anterior înregistrării propunerii BVB de calificare/autorizare a Pieţei RASDAQ ca sistem alternativ de tranzacţionare, respectiv dacă a susţinut consultări cu BVB pe marginea demersului iniţiat de BVB.

De asemenea, AIPC mai solicită ca BVB să clarifice, prin argumente şi acte concrete, afirmaţia recentă după care România s-ar afla în pericol să intre în procedura de "infringement" din cauza neclarităţilor cu privire la statutul RASDAQ.

Asociaţia mai aduce în vedere că a primit tardiv o invitaţie generică, prin fax, în data de 25 ianuarie 2013, ora 16:13 de la BVB pentru a iniţia o discuţie pe tema pieţei RASDAQ şi pune drept condiţie clarificarea statutului Pieţei RASDAQ faţă de investitori:

"Faţă de ultimele precizări ale BVB, AIPC consideră că o discuţie pe tema RASDAQ cu conducerea actuală a BVB nu poate avea loc până când nu vor fi aduse la cunoştinţa investitorilor toate actele aferente propunerii BVB de modificare a statutului Pieţei RASDAQ".

---

Băncile din Cipru ar putea fi investigate pentru spălare de bani

Băncile din Cipru ar putea fi investigate pentru spălare de bani

ALINA VASIESCUInternaţional / 29 ianuarie 2013

Alexei Kudrin, Rusia: "Ciprul ar putea reaprinde criza datoriilor din Europa" 

Ciprul şi potenţialii săi creditori din Uniunea Europeană negociază angajarea unor investigatori externi pentru derularea unei anchete privind sistemul bancar din ţară, întrucât există semne de spălare de bani, anunţă Financial Times (FT).

Listări cu întârziere

DRAFTUL SCRISORII DE INTENŢIE CONVENITĂ CU FMI Listări cu întârziere

Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2013

Oferta Romgaz, în octombrie  

Hidroelectrica, după insolvenţă, pe bursă

CE Hunedoara, posibil în insolvenţă

Guvernul va lista 15% din acţiunile Romgaz până la sfârşitul lunii octombrie, cu o întârziere de şapte luni faţă de termenul asumat iniţial, şi încă 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă, iar CE Hunedoara va intra în insolvenţă dacă nu va putea fi vândută.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Saipem va realiza proiectarea Nabucco Vest

C.P.Companii / 29 ianuarie 2013

NABUCCO Gas Pipeline International a semnat un contract cu Saipem pentru serviciile de proiectare de bază (Front End Engineering & Design - FEED) pentru Proiectul Nabucco Vest.

Cartea anului 2012

Cătălin Avramescu Editorial / 29 ianuarie 2013

Cătălin Avramescu

Îmi amintesc că era o vreme în care ziarele şi revistele publicau asememea clasamente, iar publicul chiar era atent. Acum, mai puţin. Însă asta nu mă împiedică să speculez.

BNR a împrumutat 17 bănci cu 9 miliarde lei

Macroeconomie / 29 ianuarie 2013

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat, luni, 17 bănci cu suma de 9 miliarde lei (puţin peste 2 miliarde de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de...

Sika România speră la afaceri de 21milioane de euro în 2013

Sika România speră la afaceri de 21milioane de euro în 2013

OVIDIU VRÂNCEANUCompanii / 29 ianuarie 2013

Avansul afacerilor companiei elveţiene ar fi, astfel, de doar cinci puncte procentuale, după ce anul trecut se estima o creştere a business-ului de 10%

Compania Sika România, cu sediul în Braşov, estimează că în 2013 îşi va majora afacerile...

REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE - 29.01.2013

V.R.Revista Presei / 29 ianuarie 2013

FINANCIAL TIMES

Yahoo vrea să câştige războiul cu Google

Marissa Mayer, noul director executiv al companiei Yahoo, vrea să revizuiască motorul de căutare cu acelaşi nume, ca să recâştige terenul pierdut în favoarea Google, compania în...

Boo, I love you!

THE DIALOG WITH THE IMF: Boo, I love you!

ALINA TOMA VEREHA (Translated by Cosmin Ghidoveanu)English Section / 29 ianuarie 2013

Many analysts, economists, citizens and journalists, have constantly been asking since 2009, why the profitable companies of the state, especially the ones in the energy sector, have to be privatized.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo