Majoritatea sectoarelor economice vor înregistra scăderi, în perioada ianuarie-martie, potrivit estimărilor făcute de INS pe baza opiniilor exprimate în prima lună a acestui an de managerii societăţilor comerciale.
Singurul sector care are tendinţe de relativă stabilitate este industria prelucrătoare, în timp ce pentru construcţii s-a conturat o tendinţă de scădere, iar comerţul şi serviciile vor avea o scădere moderată, în raport cu cele trei luni anterioare.
În acelaşi timp, sunt preconizate creşteri de preţ în toate domeniile economice
Analiştii susţin că tendinţele din economie vor continua să fie din ce în ce mai sumbre, ţinând cont de realităţile economice cu care ne confruntăm.
Potrivit lui Aurelian Dochia, "de multe ori, primul comunicat din an dă tonul pentru tot restul anului", situaţie în care ne aflăm şi de această dată, comunicatul INS de ieri fiind primul din 2013 care anunţă tendinţele economice.
Analistul economic ne-a precizat: "Eu m-aş fi aşteptat la o perspectivă mai optimistă, ţinând cont de faptul că estimările economice de la începutul anului trecut, în ceea ce priveşte economia din întreaga Europă, erau mult mai rele decât cele din acest an. Se pare, însă, că lucrurile nu stau chiar aşa, fapt care este destul de îngrijorător, mai ales în condiţiile în care sondajul nu a ţinut cont de măsurile fiscale decise, cam în grabă, la începutul acestui an şi care vor avea şi ele un impact negativ asupra economiei. Cred că următorul sondaj va avea estimări mult mai rele".
• Pârvan: "Şi datele din industrie sunt sub semnul întrebării"
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceti din România (AOAR), pune sub semnul întrebării şi "relativa stabilitate" a industriei.
Domnia sa ne-a precizat: "Şi datele din industrie sunt sub semnul întrebării, având în vedere ce se întâmplă pe piaţa auto, în toată Europa, şi ţinând cont de evenimentele din siderurgie. Pe fondul unei lipse totale de măsuri de creştere economică, toate sectoarele vor înregistra scăderi, în perioada care urmează".
Cristian Pârvan susţine că atâta vreme cât şi activitatea şi numărul salariaţilor din majoritatea sectoarelor economice înregistrează scăderi, "politica FMI nu este înţeleasă". Secretarul AOAR ne-a mai spus: "Recent, FMI a subliniat că trebuie să trecem de la macrostabilizare şi austeritate la creştere economică. Vrem să ştim care sunt măsurile FMI pentru dezvoltarea economică, pentru că industria rămâne într-un mare pericol, fiind o necunoscută, având în vedere că nimeni nu ne-a precizat care vor fi efectele produse de majorările salariale şi de creşterile de preţ la energie, gaze, combustibil etc.".
• Volumul producţiei în construcţii, cu 28% mai mic
Construcţiile vor înregistra, în următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei de 28% şi o reducere a stocului de contracte şi comenzi de 24%.
Managerii estimează şi o scădere a numărului de salariaţi, cu 29%, timp în care preţurile lucrărilor de construcţii vor creşte cu 8%.
• Vânzările de mărfuri vor scădea cu 14%
Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice, de 10%, şi reducerea volumului total al vânzărilor de mărfuri, cu 14%. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, o scădere, cu 9%. Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -4%, preţurile de vânzare cu amănuntul urmând să înregistreze creşteri, pentru următoarea perioadă, de 28%.
• Va scădea şi cererea de servicii
Tendinţă de scădere se conturează şi în sectorul serviciilor, unde cererea va fi mai mică cu 10%, iar numărul de salariaţi se va reduce cu 6%. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată, soldul conjunctural fiind de 15%.
• Preţurile din industrie vor creşte cu 9%
În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Preţurile produselor industriale vor creşte, însă, cu 9%. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare.
Industria a încetat să mai fie motorul economiei, având aport negativ la PIB, în trimestrul al treilea din 2012.
Astfel, după mai bine de zece trimestre în care a contribuit în mod pozitiv la PIB, industria a scăzut, în perioada iulie-septembrie anul trecut, cu 0,5%.
Încetinirea producţiei industriale este îngrijorătoare, având în vedere că acest segment a fost motorul care a ţinut economia în mişcare chiar şi în cele mai dificile perioade de criză, opinează analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa consideră că acest lucru nu este un semnal bun pentru ceea ce va urma să se întâmple.
În luna decembrie 2012, au fost eliberate 2.342 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 10,4% faţă de luna noiembrie 2012 şi cu 14,2% faţă de luna decembrie 2011, potrivit INS. Anul trecut, au fost eliberate 37.863 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 4,0% faţă de 2011.