Piraeus Bank Grecia a achiziţionat 93,27% din capitalul social al ATE Bank România, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei de credit.
Surse bancare ne-au precizat că Piraeus Bank urmează să vândă participaţia deţinută la ATE Bank Româ-nia.
În toamna anului trecut, în piaţă circulau informaţii potrivit cărora, după ce ATE Bank România va fi preluată de către Piraeus Bank, instituţia de credit va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi capitalizată, iniţial, până la 60 de milioane de euro, urmând ca în 2013 să fie atraşi mai mulţi investitori, inclusiv Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), iar capitalul să ajungă la 200 milioane euro.
Numele lui Marinel Burduja, fost vicepreşedinte la Raiffeisen Bank, a fost vehiculat la conducerea băncii, iar din grupul de investitori interesaţi de ATE Bank România ar fi făcut parte Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrărescu, potrivit unor surse.
Ziarul "BURSA" a scris, încă din septembrie anul trecut, că o bancă cu capital românesc şi-ar putea face apariţia în sistemul nostru bancar, iniţiativa aparţinându-i lui Marinel Burduja, care s-ar fi aflat în discuţii cu SIF-urile.
Finalizarea preluării ATE Bank România de către Piraeus Bank face parte din tranzacţia anunţată, în iulie anul trecut, la nivel internaţional.
Banca Centrală a Greciei a informat, la acea dată, că Piraeus Bank va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele ATE Bank.
Capitalul social al ATE Bank România este de 220,94 milioane lei, împărţit în 1.104.712.941 acţiuni nominative în valoare de 0,20 lei/titlu.
Piraeus Bank Grecia deţine 93,27% din acţiuni, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM are o participaţie de 3,83%, iar alţi acţionari au un aport la capitalul social de 2,9%.
ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (român şi străin) din ţara noastră.
În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni al băncii.