Asociaţiile naţionale ale asigurătorilor şi brokerilor se vor adresa, la sugestia reprezentanţilor FMI şi Băncii Mondiale, structurilor europene de profil pentru a obţine informaţii cu privire la impactul înfiinţării unei autorităţi unice de supraveghere financiară în alte state din Europa.
"UNSICAR nu este împotriva înfiinţării Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dar vrem să ştim care este impactul asupra brokerilor, asigurătorilor şi clienţilor. Spre exemplu, vrem să ştim care va fi destinaţia sumelor acumulate în Fondul de Garantare a asiguraţilor, în condiţiile în care viitoarea entitate de supravegere financiară va prelua drepturile şi obligaţiile Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor", a declarat preşedintele asociaţiei brokerilor din domeniul asigurărilor (UNSICAR), Bogdan Andriescu, citat de Mediafax.
El a adăugat că, vineri, conducerile UNSAR şi UNSICAR s-au întâlnit şi-au discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale pe tema înfiinţării ASF, care le-au sugerat să se adreseze asociaţiilor profesionale europene ale brokerilor (BIPAR) şi asigurătorilor (Insurance Europe) pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la impactul înfiinţării unei autorităţi unice de supraveghere financiară într-un stat din Europa.
În cazul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), directorul genera al asociaţiei, Florentina Almăjanu, a avut o poziţie similară şi a afirmat că referitor la subiectul infiinţării ASF, punctul de vedere al asigurătorilor a fost exprimată printr-un material de presă dat publicităţii de UNSAR în a doua parte a lunii decembrie 2012.
La acea dată, asigurătorii şi-au exprimat dezamăgirea că nu au fost consultaţi cu privire la iniţiativa înfiinţării ASF şi aveau îndoieli că obiectivul reducerii cheltuielilor şi birocraţiei va fi atins.
"Nu putem să nu avem îndoieli cu privire la reducerea birocraţiei şi la eficienţa actului decizional al unei instituţii care va avea un Consiliu format din nu mai puţin de 15 membri. Deşi este lăudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne întrebăm cum va fi acesta atins, în condiţiile în care ASF preia numărul de posturi şi personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), cu menţinerea tuturor drepturilor avute la data preluării, inclusiv cele salariale", se arăta într-un comunicat al UNSAR din 19 decembrie 2012.
În comunicat se mai spunea că unificarea celor trei entităţi ar fi trebuit să aibă la bază o justificare prudenţială şi economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente.
Potrivit UNSAR, societăţile de asigurări contribuie la finanţarea CSA şi, în acest context, consultarea în luarea unei decizii cu caracter strategic "este un element necesar".
Guvernul a avizat, în luna decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, viitoarea instituţie urmând să preia, până cel târziu în luna martie a acestui an, atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP.
În proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede constituirea noii autorităţi, Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.