ESTIMĂRILE COMPANIILOR PENTRU ACEST AN Piaţa asigurărilor va creşte cu 3-5%

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 ianuarie 2013

Anul 2013 va fi unul "amorţit" pentru piaţa asigurărilor generale şi de viaţă, cu o creştere de 3-5%, susţinută de majorarea tarifelor la poliţele RCA şi aportul din ce în ce mai semnificativ al asigurărilor de locuinţe si sănătate, estimează preşedintele Directoratului Omniasig, Mihai Tecău.

"Anul 2013 va fi similar celui precedent, nu mă aştept să avem schimbări deosebite faţă de 2012. Va fi un an amorţit, aşa cum l-a caracterizat un reprezentant al UniCredit Româ-nia. Anticipez o creştere a subscrierilor de 3-5% în acest an la nivelul pieţei. De asemenea, acţionarii vor pune mai multă presiune pe obţinerea de profit în detrimentul creşterii cotei de piaţă, iar clienţii vor alege asigurătorii în funcţie de rapiditatea achitării daunelor", a afirmat Tecău, citat de Mediafax.

Prezent la eveniment, preşedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, a afirmat că un avans de 5% al subscrierilor este un scenariu optimist.

"Previziunile pentru acest an nu sunt optimiste, mai degrabă prudente. O creştere de 5% o apreciez foarte optimistă. Din punctul meu de vedere, important pentru acest an este să stabilizăm nivelul costurilor, care va avea ca efect echilibrarea bilanţurilor. În 2012, despăgubirile au evoluat abrupt şi au generat costuri ridicate, care au fost acoperite de acţionari şi nu din veniturile generate din prime subscrise", a spus Diaco-nescu.

Ea a adăugat că în acest an, atât pentru Asirom, cât şi pentru ceilalţi asigurători din prima parte a clasamentului, "cuvântul de ordine" va fi fidelizarea clienţilor prin creşterea calităţii serviciilor.

Reprezentantul Astra, Alin Bucşa, s-a arătat mai optimist şi a anticipat pentru 2013 o creştere de două cifre, undeva între 10 şi 15%.

"Această creştere va veni din majorarea tarifului de primă la poliţele RCA şi din avansul PIB-ului, la care se adaugă evoluţiile pozitive pe segmentul asigurărilor de locuinţe şi de sănătate. Dacă reforma în sistemul sanitar se va pune în practică, atunci avansul subscrielor la nivelul pieţei va fi şi mai mare", a spus preşedintele Directoratului Astra, al doilea jucător după nivelul veniturilor în primele nouă luni ale anului 2012.

Bucşa a mai spus că anul 2012 se va încheia mai bine decât arată rezultatele la nouă luni, pe fondul unor cifre mai optimiste în ultimul trimestru al anului precedent.

"Astra şi-a bugetat să crească în 2013 cu două cifre, evoluţie ajutată şi de subscrierile din afară ţării. Vom continua să mizăm pe subscrierile din exterior. Spre exemplu, subscrierile Astra în Ungaria reprezintă 10% din veniturile companiei la nivelul anului 2012", a mai spus Bucşa.

În primele nouă luni ale anului 2012, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 1,43%, la 6,17 miliarde de lei, susţinută de majorarea subscrierilor din asigurări generale cu 1,74%, la 4,87 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, în urcare cu 0,3% faţă de primele trei trimestre ale anului trecut.

În urmă cu aproape 10 zile, CSA a modificat norma privind asigurarea RCA, demers prin care societăţile de profil vor fi obligate să stabilească tarifele de primă astfel încât să acopere toate cheltuielile aferente acestei clase de asigurări.

Ordinul CSA 3/2013 prevede ca "pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a principiilor actuariale general acceptate".

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă.

Piaţa asigurărilor de viaţă va stagna în acest an sau va creşte cu până la 2%

Piaţa asigurărilor de viaţă va stag-na în acest an sau va creşte uşor, cu 2%, rezultat care depinde în mare măsură de calitatea şi performanţelor echipelor de vânzări ale companiilor, estimează asigurătorii.

"Pentru 2013 mă menţin pe un optimism moderat, respectiv o creştere puţin peste avansul PIB-ului, adică 2%. Nu mă aştept la schimbări dramatice în evoluţia pieţei asigurărilor de viaţă comparativ cu 2012. În cazul BCR Asigurări de Viaţă, bugetul prevede o creştere peste nivelul pieţei", a declarat preşedintele Directoratului companiei, Florina Vizinteanu.

Prezent la eveniment, directorul de asigurări de viaţă al Generali România, Ovidiu Racoveanu, a spus că 2013 va fi un an foarte dificil pentru acest segment de piaţă, ale cărui subscrieri vor stagna.

"Generali şi-a bugetat o creştere importantă pentru 2013, care va veni din partea forţei de vânzări. La nivelul pieţei, viitorul şi evoluţia subscrierilor în 2013 vor depinde foarte mult de consultanţi, de calitatea şi performanţele acestora", a afirmat Racoveanu.

Reprezentanţii Asirom, unul dintre primii cinci jucători din domeniul asigurărilor de viaţă, au declarat că anul trecut compania s-a concentrat pe segmentul asigurărilor non-auto, strategie care a condus la un avans al primelor peste nivelul pieţei.

"Asirom a încheiat pe plus în acest domeniu, cu un avans peste cel al pieţei. Practic, am reuşit să stabilizăm portofoliul şi am înregistrat intrări de noi clienţi. Creşterea a fost susţinută de lansarea de noi produse şi înnoirea celor existente. Sperăm ca efectele aplicării strategiei să fie vizibile şi în 2013. La nivelul pieţei avem pentru acest an un optimism moderat. Acest segment de piaţă depinde de dinamica PIB-ului şi nivelul de trai, la care se adaugă şi evoluţia sectorului bancar, una modestă în acest an", a spus şeful companiei, Mariana Diaconescu.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, în primele nouă luni din 2012, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, în urcare cu 0,3% faţă de primele trei trimestre ale anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb