Băncile din Liban au rămas închise ieri, din cauza protestelor care au loc la nivel naţional, conform anunţului făcut duminică de Asociaţia Băncilor din ţără, preluat de aawsat.com.
Anunţul a fost lansat în condiţiile în care protestele au continuat să izbucnească la nivel naţional pentru a patra zi la rând, pe motiv că guvernul intenţiona să impună noi impozite. Intenţia Executivului a determinat manifestaţii spontane fără precedent în întreaga ţară, împotriva Guvernului şi a clasei politice aflate la putere, considerată coruptă.
Ministrul Finanţelor a informat, sâmbătă, că nu vor fi impuse noi taxe asupra polulaţiei. Dar, ştirea nu a dus la oprirea protestelor, demonstranţii adunându-se duminică din nou în piaţa Riad al-Solh din centrul Beirutului.
Protestatarii şi-au continuat marşul la sediul Guvernului, aflat în această piaţă, cerând demisia Cabinetului şi o revizuire a sistemului politic al ţării. Cei prezenţi şi-au manifestat furia faţă de preşedintele Michel Aoun, de ginerele său, ministrul de externe Gebran Bassil, de preşedintele Parlamentului, Nabih Berri, şi premierul Saad Hariri.
Protestatarii au scandat sloganuri împotriva unei elite politice pe care o acuză de nepotism înrădăcinat şi ducerea ţării pe marginea prăpastiei, din punct de vedere economic. Mulţi s-au plâns de gestionarea greşită a fondurilor ţării şi eşec în rezolvarea problemei grave a şomajului.
Vineri, Hariri le-a dat partenerilor săi din Guvern un termen de 72 de ore ca să se înţeleagă asupra reformelor care ar putea înlătura criza economică.
Conform Băncii Mondiale, mai mult de un sfert din populaţia libaneză trăieşte sub pragul sărăciei.
Creşterea economică a Libanului s-a prăbuşit în ultimii ani, impasul politic din ţară fiind agravat de impactul a opt ani de război în ţara vecină Siria.
Datoria publică a Libanului se ridică la aproximativ 86 de miliarde de dolari, cifră care reprezintă mai bine de 150% din Produsul Intern Brut, potrivit Ministerului Finanţelor.