Băncile din SUA au transformat oportunismul în virtute

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 ianuarie 2024

Călin Rechea

Un program lansat în primăvara anului trecut pentru susţinerea sistemului bancar din SUA a ajuns să reprezinte o sursă de profit pentru instituţiile financiare, în condiţiile în care dobânzile plătite băncii centrale sunt mai mici decât dobânzile încasate pentru rezervele deţinute la Federal Reserve.

Pentru a preveni apariţia crizelor de lichiditate şi vânzările forţate de obligaţiuni la nivelul sistemului bancar, Federal Reserve creditează băncile comerciale atât prin facilitatea clasică cunoscută sub numele "discount window", cât şi prin intermediul programului Bank Term Funding Program (BTFP), care a fost lansat în martie 2023.

Federal Reserve acordă credite băncilor cu o maturitate de până la un an în cadrul BTFP, iar garanţiile acceptate sunt obligaţiuni guvernamentale şi ale agenţiilor guvernamentale la valoarea lor nominală. Dobânda cerută băncilor este rata OIS (Overnight Index Swap) plus 10 puncte de bază.

De la mijlocul lunii noiembrie 2023, această rată a dobânzii este mai mică decât rata dobânzii plătită băncilor pentru soldul rezervelor de la banca centrală (vezi graficul 1).

Băncile din SUA au transformat oportunismul în virtute

"Deoarece investitorii pariază că banca centrală va reduce semnificativ ratele, costul împrumuturilor este astăzi de numai 4,8%, iar cum reducerile de dobândă nu au avut loc încă, Fed-ul plăteşte în continuare băncilor 5,4% pentru soldurile conturilor de rezerve", a scris recent revista The Economist în articolul "How America accidentally made a free-money machine for banks".

Cele mai recente date de la Federal Reserve arată că dobânda plătită pentru rezervele băncilor este de 5,4%, în timp ce dobânda cerută băncilor pentru creditele acordate în cadrul BTFP este de 4,87%, respectiv o marjă de câştig de 53 de puncte de bază.

"Cu alte cuvinte, băncile pot lua împrumuturi doar pentru a face o marjă de 0,6 puncte procentuale, fără riscuri, pe cheltuiala băncii centrale", mai subliniază The Economist, iar "în cazul în care reducerile de dobândă preconizate vor avea loc, băncile nu trebuie accepte o marjă de dobândă negativă, deoarece sunt libere să ramburseze anticipat împrumuturile, o opţiune valoroasă pusă la dispoziţie de Fed tot în mod gratuit". În aceste condiţii, este greu de crezut că Federal Reserve a oferit "accidental" băncilor "această maşină de făcut bani gratis".

Tot datele de la Federal Reserve arată că soldul creditelor acordate prin programul BTFP a crescut cu 43% de la mijlocul lunii noiembrie 2023 până la mijlocul lunii ianuarie 2024 şi a ajuns la 161,5 miliarde de dolari (vezi graficul 2).

Băncile din SUA au transformat oportunismul în virtute

Revista The Economist mai arată că "identitatea împrumutaţilor va fi în cele din urmă făcută publică, astfel încât singura constrângere pentru aceste bănci este riscul reputaţional", însă "unii ar putea considera un astfel de oportunism neruşinat o virtute".

Se pare că totul este perfect în cea mai bună dintre toate lumile posibile, o lume în care neruşinarea băncilor comerciale este "stimulată" de neruşinarea băncilor centrale şi are, inevitabil, un efect de "contagiune" la nivelul întregii societăţi. Pentru aşa ceva nu există "vaccinuri".

Prin aceste împrumuturi acordate băncilor, Federal Reserve a încălcat toate cele trei condiţii ale lui Bagehot, mai scrie The Economist. Walter Bagehot a fost editor al revistei The Economist în secolul al XIX-lea, iar regulile sale susţin că "băncile centrale ar trebui să acorde împrumuturi nelimitate instituţiilor solvabile ameninţate de fuga depozitelor, în schimbul unor garanţii bune şi la o rată penalizatoare a dobânzii".

La anunţarea programului BTFP, Federal Reserve a precizat că facilitatea de finanţare va funcţiona până în martie 2024, iar deocamdată nu există comunicate de presă care să arate o extindere.

Poate acesta este şi motivul pentru care Fed-ul pregăteşte reglementări prin care să oblige băncile să apeleze la finanţarea prin "discount window".

"Autorităţile de reglementare din SUA se pregătesc să introducă un plan care să impună băncilor să apeleze la discount window cel puţin o dată pe an pentru a reduce stigmatizarea acestei facilităţi şi pentru a se asigura că instituţiile financiare sunt pregătite pentru vremuri dificile", scrie Bloomberg.

Cu alte cuvinte, Federal Reserve se va transforma din "creditor de ultimă instanţă" în "dictator financiar", după cum se arată pe contul FX Hedge de pe platforma X.

Agenţia de ştiri americană mai arată că facilitatea "discount window" există de la înfiinţarea Federal Reserve în 1913, însă "băncile sunt reticente în a utiliza această facilitate de teamă că investitorii o vor vedea ca pe un semn de slăbiciune operaţională".

Obligarea băncilor din SUA să apeleze la o facilitatea de finanţare care a "semnalizat", pentru mai bine de un secol, existenţa unor potenţiale probleme de solvabilitate, are şi o semnificaţie mult mai profundă decât simpla transformare a celei mai importante bănci centrale din lume în "dictator financiar".

Această decizie arată că există încă probleme deosebit de grave, atât la nivel reglementărilor financiare pentru reducerea riscurilor bancare, cum sunt cele incluse în Acordurile Basel, cât şi la nivelul competenţei de administrare a riscurilor la nivelul băncilor comerciale.

Cu alte cuvinte, nu este nevoie de nicio educaţie financiară sofisticată pentru a realiza că asigurările autorităţilor privind garantarea depozitelor bancare sunt doar vorbe goale, la fel cum sunt şi afirmaţiile care laudă competenţele bancherilor centrali şi ale celor comerciali.

Explicaţia este foarte simplă: o minimă competenţă nu caută să evite, cu orice preţ, responsabilitatea morală şi materială pentru greşelile comise.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in continuare se tiparesc bani fara acoperire si se cauta metode de salvare a aparentelor si diluare a responsabilitatii

    Ceea ce trebuie să ne amintim este că Donald Trump a câștigat doar cu un procent și jumătate din voturi în Iowa, 56.000 de oameni au votat pentru el dintr-un stat de trei milioane de oameni. Asta nu este reprezentativ pentru țară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb