Băncile elveţiene nu mai au unde să depoziteze aurul şi valuta clienţilor

Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2012

Băncile elveţiene nu mai au unde să depoziteze aurul şi valuta clienţilor

Investitorii îngrijoraţi să-şi protejeze averile de incertitudinile economiei mondiale au început să-şi depoziteze obiectele de valoare, aurul şi valuta în băncile elveţiene, ceea ce a condus la creşterea cererii pentru casetele de valori din bănci. Unele bănci din Elveţia, ţară renumită pentru stabilitatea sa financiară, au anunţat că nu mai au locuri de depozitare.

"Am înregistrat o creştere a cererii pentru casetele de valori. Creşterea nu poate fi cuantificată exact, însă în multe sucursale casetele de valori sunt închiriate în întregime", a declarat Albert Steck, purtător de cuvânt la Migros Bank, citat de Agerpres. De asemenea, Zuercher Kantonalbank (ZKB) a anunţat şi ea că cererile pentru casete de valori au crescut în acest an, pe măsură ce criza din zona euro s-a agravat.

La rândul său compania de asigurări Baloise a informat că mai mulţi clienţi au cerut majorarea acoperirii pentru conţinutul casetelor de valori. "Este foarte probabil ca la anumite bănci, casetele de valori sunt mai pline decât erau în urmă cu câţiva ani", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Baloise, Jeanine Hoppe.

O altă dovadă a creşterii anxietăţii este reapariţia unui fenomen înregistrat atunci când a izbucnit criza financiară din 2008, anume creş-terea apetitului pentru bancnotele mari în franci elveţieni. "Se înregis-trează o cerere mare pentru bancnotele de 1.000 de franci, ceea ce sugerează că această cerere suplimentară a fost în principal pentru stocarea banilor", a declarat un purtător de cuvânt de la Banca Naţională a Elveţiei. În condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume inundă pieţele financiare cu lichiditate, unii se tem de apariţia unei spirale inflaţioniste. În aceste condiţii persoanele înstărite vor să-şi păstreze valorile atunci când preţurile cresc. O opţiune este aurul, la fel ca şi obiectele de artă şi proprietăţile imobiliare.

Un alt posibil interes pentru casetele de valori din băncile elveţiene este că aceste casete nu sunt incluse în acordurile fiscale negociate în prezent de Elveţia cu Germania, Austria şi Marea Britanie pentru că interiorul casetelor de valori nu este considerat activ bancar.

În prezent nu există date oficiale cu privire la averea nedeclarată din băncile elveţiene, bănci care au active offshore în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, însă potrivit unor estimări numai cetăţenii germani ar avea în Elveţia fonduri nedeclarate fiscului în valoare de 200 miliarde de euro.

Marile bănci ameninţă din nou economia globală prin portofolii investiţionale riscante

Bank of International Settlements (BIS) cu sediul la Basel, în Elveţia, o organizaţie internaţională care promovează cooperarea monetară internaţională şi financiară prin activităţi de coordonare a politicilor în domeniu, a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute că marile bănci din lume ameninţă din nou economia globală prin portofolii investiţionale riscante. În raportul său anual, organizaţia trage un semnal de alarmă, indicând că băncile fac în prezent greşeli similare cu cele care au dus la actuala criză economică pe plan mondial. Potrivit BIS, băncile considerate prea mari pentru a falimenta continuă să investească în proiecte cu un grad extrem de ridicat de risc pentru ca în caz de eşec să poată conta pe sprijinul contribuabililor. În raportul său, organizaţia, care activează ca o bancă pentru băncile centrale (adică oferă servicii financiare numai pentru băncile centrale), îndeamnă guvernele lumii să introducă noi reguli pentru a descuraja un astfel de comportament din partea instituţiilor bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb