Băncile europene au o expunere de peste 3.000 miliarde dolari pe pieţele emergente

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 februarie 2014

"Deutsche Bank": Băncile europene şi-au redus expunerile pe ţările emergente de la izbucnirea crizei financiare, mărindu-şi capitalul. Dar acestea încă au aproape 12% din active pe pieţele emergente şi realizează în regiune circa 25% din câştiguri.

"Deutsche Bank": Băncile europene şi-au redus expunerile pe ţările emergente de la izbucnirea crizei financiare, mărindu-şi capitalul. Dar acestea încă au aproape 12% din active pe pieţele emergente şi realizează în regiune circa 25% din câştiguri.

Risc acut pentru şase instituţii de credit: BBVA, "Banco Santander", "Erste Bank", "HSBC Holdings", "Standard Chartered" şi "UniCredit", conform analiştilor

Băncile europene au împrumutat cu peste 3.000 de miliarde de dolari pieţele emergente, mai mult de patru ori comparativ cu instituţiile de credit din SUA, ceea ce le sporeşte riscul în cazul în care turbulenţele de pe pieţele financiare din ţări precum Turcia, Brazilia, India şi Africa de Sud se intensifică, potrivit Reuters.

Conform unor analişti citaţi de agenţie, riscul este mai acut pentru şase bănci europene - BBVA şi "Banco Santander" Spania , "Erste Bank" Austria, "HSBC Holdings" şi "Standard Chartered" Marea Britanie, "UniCredit" Italia.

Dar specialiştii avertizează că expunerea ar putea fi o problemă pentru industria bancară ca un întreg.

Conform analiştilor, expunerile variază de la o ţară la alta. BBVA şi "UniCredit" au expuneri mari pe Turcia, "Santander" - pe Brazilia, iar "Standard Chartered" şi HSBC - pe India şi Indonezia.

Băncile britanice au expuneri de 518 miliarde dolari în regiunea Asia-Pacific, cele spaniole - de 475 miliarde dolari în America Latină, iar cele din Franţa şi Italia, câte 200 de miliarde dolari fiecare, pe economiile în curs de dezvoltare din Europa. Printre cele mai expuse bănci se numără "Standard Chartered", care obţine peste 90% din câştiguri în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.

La finele lui 2013, BBVA avea o expunere de 41 miliarde euro (55 miliarde dolari) pe Mexic şi 52 de miliarde euro în America de Sud. "Santander" avea expunere de 132 miliarde euro pe America Latină, din care jumătate în Brazilia.

"Credem că şocurile de pe pieţele emergente reprezintă o îngrijorare reală pentru 2014. Când volatilitatea valutelor se combină cu încetinirea avansului veniturilor şi creşterea creditelor neperformante, asistăm la ameninţări pentru băncile expuse", afirmă Matt Spick, analist la "Deutsche Bank". În opinia sa, şase bănci din Europa, pe care nu le numeşte, au expuneri de peste 1.700 miliarde euro pe ţările în curs de dezvoltare.

La finele lunii septembrie 2013, băncile europene aveau credite de 3.400 miliarde dolari acordate ţărilor emergente, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale.

În ultimele săptămâni, valutele ţărilor emergente au scăzut masiv pe fondul încetinirii creşterii economiei Chinei şi al reducerii programului de stimulente de către Federal Reserve din SUA. Investitorii care au plasat bani în valutele ţărilor emergente vând aceste active, anticipând că Statele Unite vor majora dobânzile.

O eventuală criză pe pieţele emergente ar putea afecta băncile în mai multe moduri, conform analiştilor. Aceştia arată că un eventual colaps al monedelor locale poate afecta câştigurile băncilor sau capitalul deţinut în ţara respectivă; pierderile din credite pot spori, ca urmare a majorării dobânzilor, iar veniturile din tranzacţiile destinate pieţelor de capital sau segmentului de private banking pot scădea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb