Băncile Europene solicită îmbunătăţirea competitivităţii economice globale

L.A. & M.I.
Bănci-Asigurări / 10 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Băncile europene, reprezentate de Consiliul Federaţiei Europene a Bancilor, au cerut astăzi Uniunii Europene să-şi intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea competitivităţii globale a Europei ca parte a agendei următoarei Comisii Europene. Mai exact, consiliul FEB a solicitat guvernelor din Europa să recunoască rolul economic principal al băncilor în finanţarea creşterii şi susţinerea prosperităţii.

Privind în perspectiva viitorului ciclu politic al Uniunii Europene, Consiliul a reafirmat angajamentul constructiv al sectorului bancar european de a finanţa sustenabil şi responsabil întreprinderile şi gospodăriile. În mod specific, băncile îşi recunosc rolul în societate atunci când vine vorba de dezvoltarea unei finanţări durabile şi a unei sprijiniri a tranziţiei în domeniul energiei împreună cu alte industrii pentru a îndeplini obiectivele internaţionale privind schimbările climatice.

Băncile se angajează pe deplin să sprijine integrarea europeană, în special pe pieţele serviciilor financiare ale UE, prin finalizarea Uniunii bancare şi crearea unei Uniuni eficiente a pieţelor de capital (CMU). Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă în care fragmentarea globală politică şi de reglementare creşte, pentru a asigura disponibilitatea unei finanţări suficiente pentru economia europeană.

Membrii consiliului de administraţie au subliniat, de asemenea, angajamentul nesusţinut al sectorului de a sprijini lupta împotriva criminalităţii financiare şi împotriva spălării banilor şi a invitat factorii de decizie din UE şi guvernele naţionale să se îndrepte spre un cadru mai eficient şi mai coerent de combatere a spălării banilor. Industria bancară doreşte să stabilească o cooperare mai eficientă cu autorităţile publice atunci când vine vorba de combaterea criminalităţii financiare şi a evaziunii fiscale.

Odată cu apropierea următorului mandat al UE 2019-2024, Comitetul FEB a subliniat şi necesitatea potrivit căreia Comisia Europeană să analizeze în detaliu impactul regulamentului financiar care a fost introdus în ultimii ani şi să determine în mod adecvat orice consecinţe neintenţionate. Este necesară o analiză cuprinzătoare a impactului pentru a asigura propunerile viitoare concrete şi proporţionale, care vor împiedica fragmentarea pieţelor mondiale şi a reglementării, un obiectiv al G20 susţinut de UE.

Membrii Consiliului de administraţie al FEB au recunoscut importanţa continuării transformării digitale în sectorul bancar, pentru a oferi clienţilor - atât întreprinderilor, cât şi gospodăriilor - servicii financiare inovatoare şi sigure.

Privind în perspectivă, Consiliul doreşte să atragă atenţia asupra potenţialelor efecte negative ale Basel IV asupra economiei europene. Punerea în aplicare a măsurilor suplimentare de la Basel IV ar însemna o creştere suplimentară semnificativă a cerinţelor de capital pentru băncile europene, care ar putea depăşi 20%. Aceasta ar putea duce la o reducere severă a finanţării disponibile pentru economie.

Frederic Oudea, preşedintele FEB a afirmat că: "În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative, dar mai sunt încă multe provocări. Guvernele şi factorii de decizie ar trebui să se asigure că băncile pot funcţiona în condiţiile potrivite pentru a finanţa sustenabil şi responsabil întreprinderile şi gospodăriile. Reglementarea ineficientă şi excesiv de împovărătoare are un impact negativ asupra economiei europene. O transpunere necorespunzătoare a Basel IV, de exemplu, ar submina capacitatea UE de a-şi finanţa economia într-o perioadă de fragmentare tot mai mare a economiei globale ".

"În ceea ce priveşte sectorul bancar, vom avea o dispoziţie foarte colaborativă pentru următorii ani. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu instituţiile europene reînnoite. Suntem foarte dispuşi să ne angajăm pozitiv şi să contribuim la construirea unui viitor minunat pentru Europa ", mai spune Oudea.

Jean Pierre Mustier este noul preşedinte al FEB

Federaţia Europeană a Băncilor l-a numit astăzi pe Jean Pierre Mustier, CEO al grupului UniCredit SpA, în funcţia de preşedinte al FEB, mandat ce va dura doi ani începând de la 1 iulie, anul curent, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.

"Sunt încântat să ocup funcţia de Preşedinte într-un moment atât de important în evoluţia sectorului bancar şi vreau să mulţumesc consiliului Federaţiei Europene a Băncilor pentru încrederea acordată," a spus Mustier. "Aştept cu nerăbdare să lucrez cu toţi membrii FEB pentru o agendă comună care să permită băncilor noastre să suporte mai eficient economiile Europei.", a mai spus Mustier.

Jean Pierre Mustier îl va înlocui pe CEO al Societe Generale, Frederic Oudea, al cărui mandat expiră la finalul lunii iunie. Consiliul FEB şi-a exprimat aprecierea pentru modul constructiv de abordare a FEB şi al membrilor săi de către Frederic Oudea, ales pentru două mandate consecutive în 2015 şI 2017.

Poziţia de Preşedinte al Federaţiei Europeane a Băncilor, este un rol non-executiv şi este în general ocupat de către un Director Executiv al unei bănci internaţionale Europene.

De asemenea, membrii consiliului FEB şi-a exprimat aprecierea pentru Jose Maria Roldan, preşedinte al Asociaţiei bancare Spaniole AEB, care a ocupat pentru două mandate consecutive postul de vice-preşedinte al FEB, al cărei mandat va expira luna viitoare.

FEB reprezintă vocea sectorului bancar european, ce aduce la un loc asociaţii bancare din 32 de ţări europene, membrii săi reprezentând aproximativ 3500 de bănci, fiind ce-a mai puternică structură pentru sectorul bancar european.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb