BĂNCILE, ÎN PANDEMIE - PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI / ALEXANDRU PĂUNESCU, PREŞEDINTELE COLEGIULUI DE COORDONARE CSALB: "Cele 90.000 de cereri de amânare la plată a ratelor implică un efort al băncilor de circa 3 miliarde lei"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2020

ALEXANDRU PĂUNESCU, PREŞEDINTELE COLEGIULUI DE COORDONARE CSALB:

ALEXANDRU PĂUNESCU, PREŞEDINTELE COLEGIULUI DE COORDONARE CSALB:

Sistemul bancar din România a amânat la plată, până în prezent, rate a căror valoare se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei, potrivit lui Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Păunescu a declarat: "Este imperios necesar ca resursele umane ale instituţiilor financiare care gestionează acest tip de solicitări venite din partea multor clienţi. Şi aici vorbeam de o cifră de 270.000 de cereri (de amânare la plată a ratelor), iar potrivit unei situaţii la acest moment din acestea au fost rezolvate aproximativ 90.000. Un efort din partea sistemului bancar de aproximativ 3 miliarde de lei, o cifră care nu poate fi neglijată".

El a punctat că băncile au nevoie de fluxuri cât mai automatizate, dedicate, având în vedere că se primesc la bănci chiar mii de cereri în fiecare zi. Alexandru Păunescu a mai atras atenţia că cei care vor să beneficieze de amânarea plăţii ratelor mai pot depune cererile până în data de 14 mai, inclusiv.

Totodată, acesta a subliniat că este de luat în seamă şi faptul că o parte dintre aceşti clienţi nu vor face faţă în continuare plăţii ratelor după 31 decembrie, finalul perioadei maxime de amânare.

"Nu ştiu dacă ne vom afla în continuare în prezenţa unei reglementări care să prelungească această stare de amânare a plăţilor sau dacă vom avea parte de reglementări complementare. Nu ştiu cât de mult această amânare va mai putea fi pusă la dispoziţia clienţilor în condiţiile în care vom avea probleme cu gestionarea sistemului în ansamblu, mai ales că se vorbeşte şi despre partea de economisire (...) sute de mii şi milioane de deponenţi beneficiază de dobânzi cu sau fără amânarea plăţii ratelor, cu sau fără criză", a punctat Alexandru Păunescu.

Preşedintele CSALB a mai notat că instituţia pe care o reprezintă este o soluţie benefică pentru rezolvarea definitivă a problemelor pe care le au consumatorii de servicii bancare cu instituţiile financiare, benefică pentru ambele părţi la contract. În prezent, CSALB continuă să primească cereri pe site-ul instituţiei şi prin e-mail.

De asemenea, Păunescu a spus că, prin CSALB, au fost rezolvate peste 1.500 de dosare şi reclamaţii ale consumatorilor, de la înfiinţarea Centrului în urmă cu 4 ani, în primăvara lui 2016:

"Facem un apel la instituţiile financiare şi în principal la bănci - care nu au cum să-şi desfăşoare activitatea fără clienţi, e evident acest lucru, dar şi pentru clienţi care nu cum să-şi satisfacă nevoile de finanţare fără bănci - să găsească o cale de mijloc, împreună, cu ajutorul nostru, să găsim un echilibru. E nevoie de înţelegerea, de deschiderea şi de benevolenţa băncilor faţă de clienţi şi în egală măsură de posibilităţile băncilor de a le satisfice toate solicitările. Aici aş ridica un semn de exclamare: atenţie la aşteptări, la aşteptările nerealiste care vin şi pe un fond de populism. Noi, la CSALB, suntem martorii existenţei acestei înţelegeri din partea ambelor părţi. Vorbim aici deja de o istorie de soluţionare alternativă de peste 1.500 de dosare în aceşti patru ani de zile. Nu mai suntem un start-up aşa cum am fost la început, aceste 1.500 de dosare deja ne transformă într-o mică instanţă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. hai ca a scos capu si nepotu&finu lu manole!!! bre nepotu lu peste ce alte preocupari ai tu la benere in afara de ati angaja amanta { numita stan } ca sefuță de servici la benere si urcarea ei ca directoare adjunta la departamentu juridic de la behnehre????a avut performante astronomice!!niste promiscuitati imbuibate cu bani multi si care sunt de o incompetenta ingrozitoare , indolență monumentala , nesimtire grotească, tupeu de ciocoi si multa multa pungășie!!!!!

    1. Jumate din ciocoimea din BNR e din Dragasani si de prin jur. Si-a adus securistul Manole toata sleahta. Pana cand nu se va colmata institutia aia de tot acest namol puturos, tara asta nu o va lua din loc. Nu e o operatiune neaparat suficienta, dar absolut necesara.

      Cat despre nepotul, este poza din dictionar in dreptul termenului "parvenitism". O non-valoare ilustra, ajunsa "cineva" doar pentru ca e nepot de mare securist. Altfel, ar fi cules struguri cu ziua prin Dragasani.

    E timpu că băncile să scoată banu, sa fie solidare cu clienții în această criza. Au tot interesul, daca vor sa mai incaseze ceva din creditele alea, altfel "darea-n plata" îi paște.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb