Băncile italiene au întâmpinat dificultăţi la începutul săptămânii, în condiţiile în care fondul Atlante de bailout, de 4,25 de miliarde de euro, a trebuit să intervină în prima misiune de salvare în weekend, după ce majorarea de capital de 1,75 miliarde de dolari de la Popolare di Vicenza a eşuat, scrie Financial Times (FT), conform Agerpres.
Potrivit FT, fondul Atlante, condus de guvernul italian, dar finanţat din mediul privat, a fost înfiinţat ca o facilitate de urgenţă pentru a limita riscul de contagiune la celelalte bănci în cazul în care majorarea de capital a Popolare di Vicenza, cerută de Banca Centrală Europeană, ar eşua.
Rezultatul majorării de capital a fost văzut ca un barometru în sectorul bancar italian, care în prezent are credite neperformante de 360 de miliarde de euro.
Fondul Atlante a ajuns să deţină peste 90% din noile acţiuni emise de Popolare di Vicenza prin majorarea de capital.
Cele mai puternice bănci italiene, inclusiv UniCredit, Intesa Sanpaolo şi Uni Banca, au acceptat să dea sute de milioane de euro către Atlante, pentru a curăţa acţiunile rămase necumpărate după majorările de capital ale creditorilor aflaţi în probleme.
Indicele FTSE Italia al băncilor, care a scăzut cu peste 28% anul acesta, şi-a extins pierderile ieri, scăzând cu încă 2,4%, după ce luni a avut un declin de peste 2,49%.
Printre băncile italiene care au scăzut pe bursă se numără "UniCredit", "Banca Monte dei Paschi di Siena" şi "Mediobanca".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2016, 05:43)
Nu mai tine peticeala.