Băncile-mamă reafirmă angajamentul privind expunerile pe România

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2011

Reprezentanţi ai CE şi ai FMI s-au întâlnit pe 16 martie la Bruxelles cu băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România.

Reprezentanţi ai CE şi ai FMI s-au întâlnit pe 16 martie la Bruxelles cu băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România.

Băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin şi-au reafirmat în unanimitate la întâlnirea de la Bruxelles angajamentul să menţină la un nivel adecvat sau chiar să majoreze expunerile faţă de România, fără a se mai preciza ca referinţă nivelul expunerii din martie 2009.

"În cadrul unei reuniuni a Iniţiativei europene în domeniul coordonării bancare, organizată în data de 16 martie 2011 la Bruxelles, băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin care îşi desfăşoară activitatea în România şi-au afirmat angajamentul pe termen lung faţă de această ţară (...) Băncile vor continua să asigure un nivel al solvabilităţii cu mult peste 10% (...) Băncile şi-au exprimat în unanimitate interesul de a menţine la un nivel adecvat sau de a-şi majora expunerea faţă de Româ-nia.", se arată într-un comunicat comun al FMI şi Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional s-au întâlnit pe 16 martie la Bruxelles cu băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank.

La reuniune au mai participat reprezentanţi ai BNR, Ministerului Finanţelor Publice, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiţii, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor din ţara-gazdă. Banca Centrală Europeană a participat la reuniune în calitate de observator.

"Aceasta a fost cea de-a cincea întâlnire a Iniţiativei europene în domeniul coordonării bancare destinată României, ulterior celor desfăşurate în anii 2009 şi 2010. Participanţii şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că, pe toată durata programului, băncile-mamă şi-au onorat în mare măsură angajamentele privind expunerea faţă de România la nivel de grup", se mai arată în comunicat.

De asemenea, băncile-mamă şi-au îndeplinit angajamentul de a furniza ex ante capital suplimentar în anii 2009 şi 2010, astfel încât subsidiarele acestora au menţinut o rată de adecvare a capitalului de peste 10% pe toată durata programului.

"În contextul Iniţiativei europene în domeniul coordonării bancare, participanţii au convenit să se organizeze reuniuni periodice pentru continuarea dezbaterilor pe aceste teme", se precizează în comunicat.

Pe parcursul reuniunii, participanţii au fost informaţi asupra progresului realizat în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţionalităţilor referitoare la politicile economice convenite prin programul actual de asistenţă financiară, precum şi asupra principalelor condiţionalităţi prevăzute de noul program de tip preventiv în valoare de 5 miliarde euro, cu o durată de doi ani, care se anticipează a fi aprobat în curând atât de UE, cât şi de FMI.

Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în urmă cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa româ-nească la nivelul din martie 2009 şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Rai-ffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.

FMI, Comisia Europeană, BNR şi cele nouă bănci au convenit în luna iulie 2010 că expunerile pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb