BĂNCILE PAR SĂ-ŞI FI REZOLVAT PROBLEMELE DE LICHIDITATE Dobânzile la depozite scad simţitor

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iunie 2009

Dragoş Cabat: Reducerea dobânzilor la depozite are loc ca urmare a faptului că problemele de lichiditate din piaţă s-au redus considerabil.

Dragoş Cabat: Reducerea dobânzilor la depozite are loc ca urmare a faptului că problemele de lichiditate din piaţă s-au redus considerabil.

În ultima lună, băncile comerciale din ţara noastră au început să reducă dobânzile la depozitele bancare, renun­ţând la super-oferte, după o perioadă de jumătate de an în care nivelurile acestora au ajuns foarte ridicate în unele cazuri, în urma dorinţei acerbe a băncilor de a acumula resurse interne pentru a-şi echilibra poziţia.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, ne-a explicat că reducerea dobânzilor a depozite are loc ca urmare a faptului că problemele de lichiditate din piaţă s-au redus considerabil, odată cu furnizarea de lichiditate în piaţă de către Banca Naţională, în urma reducerii rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţa mai mare de doi ani.

"Acest lucru permite băncilor să reducă dobânzile la depozite, mai ales că nici inflaţia nu mai reprezintă o problemă în această perioadă", ne-a explicat domnul Cabat. Mai mult, acest trend va continua şi în următoarele luni ne-a mai precizat domnia sa.

Teoretic, următorul pas îl constituie reducerea dobânzilor la credite, dar băncile sunt, în general, sceptice la acest pas, deoarece aşteaptă o confirmare a stării de stabilitate a situaţiei financiare la nivel macroeconomic. Acest lucru înseamnă că scăderea dobânzilor la credite se va lăsa aşteptată o perioadă bună de timp, estimată de domnul Cabat la 3-4 luni.

Primul pas înspre reducerea dobânzilor a fost făcut de băncile mici, asemenea momentului în care instituţiile de credit au început să majoreze randamentele.

Luna mai a debutat cu reduceri de depozite, atât la lei cât şi la valută, din partea unor bănci precum OTP Bank, Romanian International Bank, Bank Leumi, Royal Bank of Scotland, ING. Acestea au redus dobânzile cu până la 1,5 puncte procentuale la lei, res­pectiv 0,5 puncte procentuale la valută. Ulterior, alte bănci au anunţat reduceri de do­bânzi, printre care Banca Transilvania, Garanti Bank, banca Firenze România, dobânzile reducându-se cu 0,5 puncte procentuale, atât pentru depozitele în lei, cât şi la valută.

Banca Transilvania a redus de două ori dobânzile la depozite pe parcursul lunii mai, de la 13% anual, la 12,25% la depozitele în lei pentru o lună, respectiv de la 5% la 4,25% pe an la euro şi 2,5% la dolari, de la 3% pe an la depozitele pe aceeaşi perioadă. Cele mai mari dobânzi rămân la nivelul de 14,25% la depozitele la o lună, oferite de Garanti Bank. Băncile mici sunt, în general, cele care remunerează cel mai bine depozitele, în timp ce băncile comerciale mari deţin, în general, dobânzi mai mici.

La valută, cea mai mare dobândă este oferită de OTP Bank - 5,75% pe an pentru depozitul la o lună la euro, iar pentru dolari, Banca Comercială Carpatica oferă o dobândă de 3,75% pe an. Situaţia în care băncile oferă o dobândă mai mare pentru termenele mai mici decât pentru un an, de exemplu, se mai menţine încă la bănci precum, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Banca Comercială Carpatica, Garanti Bank, Intesa Sanpaolo Bank sau Firenze, element ce revelă nevoia de lichiditate pe termen scurt pentru acestea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. va contraziceti.. explicatia este alta

    dobanzile sunt mai mici pe termen lung datorita asteptarilor de scadere si a pantei curbei de randament. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb