Băncile pot începe să ramburseze banii obţinuţi pe termen lung de la BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 ianuarie 2013

Băncile pot începe să ramburseze banii obţinuţi pe termen lung de la BCE

Băncile care au împrumutat peste 1.000 de miliarde euro de la Banca Centrală Europeană (BCE) prin programele de refinanţare pe termen lung derulate cu 13 luni în urmă pot începe să ramburseze banii, situaţie care va sublinia încă o dată disparitatea dintre nord şi sud în zona euro, conform Mediafax.

BCE a derulat în decembrie 2011 şi februarie 2012 două runde de refinanţare prin care a pus la dispoziţia băncilor fonduri nelimitate cu scadenţa la trei ani, la dobânzi scăzute, echivalente cu rata dobânzii de politică monetară de 0,75%. Băncile au absorbit atunci peste 1.000 miliarde euro, profitând de dobânda redusă şi de scadenţa relativ îndelungată a împrumuturilor.

Programele de finanţare şi promisiunea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a face tot posibilul pentru a asigura supravieţuriea monedei euro au generat suficientă încredere în pieţe pentru evitarea unei crize de lichiditate în Europa şi un atac speculativ asupra obligaţiunilor guvernamentale ale Spaniei şi Italiei.

Băncile puteau începe de ieri să returneze banii către BCE, însă doar instituţiile care pot atrage fonduri din piaţă la dobânzi mai mici de 0,75% vor fi interesate de această oportunitate.

Astfel, BCE va încasa probabil bani doar de la băncile din nordul Europei, crede Richard McGuire, analist la Rabobank, Londra, citat de Bloomberg.

"Dacă în final plăţile vor veni numai de la băncile din ţări cu economii solide, va fi perceput drept un factor negativ. Va arăta că există încă o zonă euro în două viteze. Tensiunile sunt încă prezente", comentează analistul.

Analiştii "ECM Asset Management" estimează că BCE va încasa între 200 şi 250 miliarde euro, iar băncile din statele de la periferia zonei euro nu vor fi prezente.

"Au un oarecare acces la piaţă, dar vor avea nevoie de 3-6 luni ca să câştige încrederea necesară pentru restituirea banilor", comentează Derek Hynes, analist la ECM.

Programele de finanţare pe termen lung au ridicat activele BCE la 2.940 miliarde euro, de la 2.500 miliarde euro anterior lansării acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb