Băncile trebuie să-şi crească solvabilitatea

Ana Săbiescu, Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 mai 2009

Aproape 4 miliarde de euro au retras băncile şi companiile străine, din România, în ultimele trei luni. O parte din aceşti bani probabil că vor reveni în ţară în trimestrul al treilea, pentru că rata de solvabilitate în sistemul bancar românesc va trebui să fie de minim 10% (în creştere de la 8%, cât este în prezent).

"Până în septembrie 2009, băncile comerciale ce activează în România vor fi obligate să aibă o rată a solvabilităţii de minim 10%," arăta Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, în cadrul declaraţiilor făcute ieri la Central & SouthEast European Financial Forum. "Acest nivel de minim 10% al ratei solvabilităţii va trebui menţinut până în 2011, mai exact pe toată perioada acordului cu FMI," a adăugat prim-viceguvernatorul BNR.

Ca să se conformeze, băncile au două posibilităţi, fie creşterea capitalurilor proprii prin noi contribuţii ale acţionarilor (adică aducerea de sume suplimentare de bani în România), fie externalizarea unei părţi din portofoliul de credite către băncile-mamă.

Spre exemplu, după cum arăta, recent, preşedintele executiv al Băncii, Comerciale Române, Dominic Bruynseels, dacă BNR ridică pragul ratei de solvabilitate de la 8% în prezent la mai mult de 10% (calcule făcute în conformitate cu sistemul de contabilitate românesc), atunci banca va avea nevoie de capital suplimentar.

FMI poate solicita noi teste de stres pentru sistemul bancar românesc

Nivelul de 10% al ratei de solvabilitate a fost convenit cu Fondul Monetar Internaţional, în urma rezultatelor testelor de stres (scenarii economice negative) făcute de BNR pentru sistemul bancar românesc.

În cazul în care condiţiile de piaţă s-ar deteriora, FMI ar putea solicita repetarea testelor de stres aplicate băncilor din ţara noastră, a explicat, ieri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Acesta a declarat: "În cazul unei perspective şi mai sumbre în ceea ce priveşte evoluţia unor indicatori macroeconomici, ca urmare a unei înrăutăţiri a condiţiilor la nivel internaţional, ceea ce nu cred însă că se va întâmpla, se poate trece la refacerea testelor de stres pornind de la alte premise, dar acesta este doar o supoziţie, pentru că testele de stres s-au derulat tocmai pentru a ne pregăti pentru condiţii mai nefavorabile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb