Cele 12 bănci care vor participa la programul "Prima Casă 4" vor putea acorda credite în valoare de 1,4 miliarde euro, a declarat vineri Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), cu ocazia semnării primului contract "Prima Casă 4" la BCR.
"Patru bănci au semnat deja protocolul pentru "Prima Casă 4" şi pot acorda credite", a spus domnia sa, citat de Agerpres, adăugând: "Este vorba despre BCR, CEC, Alpha Bank şi BRD. Cu alte opt vom încheia protocoale pentru acest program. În total, valoarea creditelor ce poate fi acordată se ridică la 1,4 miliarde euro, din care 700 milioane sunt garantate de Fond iar suma totală disponibilă prin program este de 1,6 miliarde euro".
Dintre băncile mari prezente pe piaţa din România, numai Raiffeisen Bank nu s-a înscris în acest program.
Până în prezent au fost acordate peste 40.000 de credite pentru locuinţe în programul Prima Casă, însă, a precizat Aurel Şaramet, doar 3% din aceste credite au fost acordate pentru construirea unei locuinţe noi.
Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 metri pătraţi.
La sfârşitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care a stabilit să împartă cu băncile garanţiile privind creditele pentru cumpărarea de locuinţe prin programul "Prima Casă", astfel încât plafonul total al garanţiilor oferite să se suplimenteze. Garanţia va fi împărţită în proporţie de 50% şi 50% între stat şi bancă.
În urma modificării programului "Prima Casă", contractele în derulare nu se vor modifica, însă băncile vor prelua de la stat jumătate din ipotecile pe locuinţele achiziţionate în program.