"TSB Banking Group" Plc din Marea Britanie, entitate desprinsă din "Lloyds Banking Group" Plc în vara anului trecut, a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 1,7 miliarde lire sterline (2,6 miliarde dolari), în numerar, de la "Banco Sabadell" din Spania.
"Lloyds" a fost obligată de autorităţile de reglementare din Europa să vândă 631 de sucursale, care, acum, sunt în alcătuirea TSB. Vânzarea acestora a fost o condiţie pentru aprobarea ajutorului de stat acordat băncii în perioada crizei financiare. "Lloyds" trebuia să vândă în totalitate TSB până la finele lui 2015, iar vineri a anunţat că renunţă la întreaga participaţie de 50% din TSB, pe care o preia "Sabadell", bancă ce are sediul în Barcelona.
Acţionarii TSB vor primi 340 pence pentru fiecare titlu deţinut. Investitorii care au cumpărat titluri TSB în cadrul ofertei care a avut loc în urmă cu nouă luni, la un preţ de 260 pence, au primit un premiu de 31%.
Tranzacţia trebuie să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare.
Oficialii "Sabadell" au declarat că au fost atraşi de piaţa bancară din Marea Britanie, care are "un cadru legislativ bine definit şi stabil, o profitabilitate consistentă şi perspective bune de creştere viitoare".
TSB a devenit a şaptea mare bancă britanică şi urmăreşte să-şi majoreze cota de piaţă pe segmentul conturilor curente personale la 6%, de la 4,2% la momentul la care a fost listată la Bursa din Londra (London Stock Exchange), în luna iunie 2014. "Lloyds" a vândut 38,5% din TSB prin intermediul bursei, în iunie 2014, după care a mai înstrăinat 11,5% în septembrie, iar la data de 20 martie a renunţat la restul de 50%.
Recent, TSB a anunţat că va face achiziţii dacă va găsi ţinte de preluare atractive. Paul Pester, directorul executiv al TSB, a afimat luna trecută: "Dacă vom găsi active potrivite, la un preţ corect (...) ne vom îndrepta atenţia către acestea".
Anul trecut, TSB şi-a majorat profitul brut cu 2,3%, la 133,7 milioane de lire sterline, în condiţiile în care a atras clienţi de la rivali.