Bancpost a mărit, în această săptămână, ratele la creditele în franci elveţieni

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iulie 2016

Bancpost a mărit, în această săptămână, ratele la creditele în franci elveţieni

Banca justifică creşterea prin majorarea LIBOR

Bancpost a mărit, în această săptămână, ratele la creditele în franci elveţieni, potrivit sesizărilor clienţilor primite pe adresa redacţiei noastre.

Unul dintre aceştia ne-a declarat: "Zilele acestea am primit următorul sms: «Noua dumneavoastră rată la creditul nr....are valoarea de ...CHF şi este scadentă în 17.07.2016. Pentru detalii, vă invităm în unităţile Bancpost». După ce am citit mesajul, am verificat online cât am plătit luna trecută şi am constatat o mărire de circa 4 CHF. Marţi, am sunat la bancă pentru detalii şi mi s-a spus că mi-a crescut rata probabil din cauza liborului, dar că voi fi resunat pentru clarificări. Nu am primit nici un răspuns şi, de aceea, miercuri, am sunat, din nou. Persoana cu care am interacţionat, telefonic, mi-a spus că nu au primit încă niciun răspuns din centrală. La fel şi joi. Cam asta este povestea".

Contactaţi de noi pentru clarificări, reprezentanţii Bancpost ne-au spus: "Rata dobânzii variabile aferentă creditelor ipotecare este actualizată, conform prevederilor contractuale şi legislative, în functie de variaţia inregistrată de indicele de referinţă (în cazul creditelor în CHF - indicele LIBOR), informaţie publică. Revizuirea se face atât în sensul majorării, cât şi al reducerii ratei de dobândă, respectând evoluţia indicelui de referinţă. Informativ vă comunicăm că acest indicator (LIBOR CHF) a înregistrat o creştere cu 0,17% în perioada decembrie 2015 - iunie 2016. Confom legislaţiei în vigoare, mesajul de tip SMS este una din metodele care pot fi utilizate pentru notificarea clientului cu privire la orice modificare a ratei dobânzii aferente creditului".

Avocatul Marius Coltuc ne-a declarat: "În urmă cu 8 luni, consumatorii încheiau nişte oferte abuzive prin care ratele deveneau variabile şi consumatorul nu putea să cheme în judecată banca. Vor urma şi alte bănci care vor anunţa ratele mărite.

Trimiterea unor astfel de sms-uri încalcă dispoziţiile legii 193/2000 şi chiar se poate vorbi de o latură penală (înşelăciune). După primirea unor astfel de sms-uri sfătuiesc clienţii să trimită o adresă în scris băncii în care să ceară lamuriri cu privire la acestă creştere".

La rândul său, avocatul Adrian Cuculis ne-a spus: "Ştiu despre această întâmplare tot de la clienţii băncilor, din care o parte sunt în judecată cu Bancpost sau se pregătesc să pornească un asemenea litigiu. Ce vreau să spun este că, pe de-o parte, modalitatea sms-urilor este o practică nouă, de informare a clienţilor şi nu se poate încadra în dispoziţiile contractuale de informare a clienţilor, însă, pe de altă parte, nici nu putem să spunem că banca s-ar face vinovată de ceva anume dacă ar trimite sms-uri de informare, asta doar dacă ar fi completate şi de alte înscrisuri, cum ar fi notificări scrise. În schimb, problema pe care o observ este că în timp ce indicatorii de referinţă scad, ratele cresc. Este o absurditate să creşti ceva ce este pe minus. În ceea ce priveşte moneda CHF - indicatorul de referinţă este cotat sub 0 undeva la - 0,77 PP la 3 luni.

Desigur, contractele încheiate în perioada 2006-2008 sunt contracte ce greu mai pot fi numite convenţii sustenabile, sunt extrem de imprevizibile cu lipsuri majore şi pline de clauze abuzive, aproape că putem generaliza când spunem asta.

Pe de altă parte, să-i trimiţi un mesajul împrumutatului şi să-i spui că rata îi va creşte şi este scadentă peste 4 zile, dar fără să îi explici de ce anume, iarăşi se încadrează în frumoasa strategie abuzivă bancară. Eu cred că o modificare în ratele lunare, ce reprezintă în esenţă un cost al întregului contract şi la nivel global băncile din orice fluctuaţie, cât de mică ar fi ea, câştigă în fond milioane de euro, măcar la 3 luni de zile, ar putea să trimită o hârtie pe care să scrie în conformitate cu ce articol din contract şi care indice de referinţă, banca modifică dobânda. Simpla trimitere a unei informări printr-un mesaj mi se pare injustă dacă nu este coroborată cu cel puţin o transmitere a informaţiilor în mod complet pe o adresa poştală.

Numerele de telefon se pot schimba, unele pot fi simple cartele sau numere de fix. Ce face banca? Trimite mesaje la numerele de fix? Nu, obligaţia legală este de a-ţi notifica orice schimbare de domiciliu şi nu de a notifica schimbarea numărului de telefon. Banca nu poate opune un sms ca proba/dovadă de comunicare şi ar trebui să înţeleagă că în 2016 după cel puţin 6 ani de zile în care ştiu tot ce am criticat noi în instanţă, că nu pot veni cu mesaje când vorbim de modificări sensibile de cost".

LIBOR (London Interbank Offered Rate) reprezintă rata dobânzii practicată pe piaţa londoneză de către băncile de prim rang care oferă fonduri, respectiv, rata dobânzii pe care o percepe pentru acordarea de împrumuturi băneşti.

LIBOR se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de principalele bănci pentru cinci valute (lire sterline, euro, dolari SUA, franci elveţieni, yeni japonezi), având 7 scadenţe diferite (overnight, o lună, trei luni, etc.).

În general, rata creditului se ajustează în funcţie de cotaţia LIBOR.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Bine măcar ca au dat SMS.

    Puteau sa dea bip.

    E din ce în ce mai buna comunicarea banca client. 

    1. In general comunicarea cu banca o stabilesti tu la incheierea contractului. Daca tu optezi pentru email, te vor informa prin email, daca optezi prin sms, te vor informa prin sms, daca optezi pentru forma letrica, iti vor trimite acasa notificarea. Probabil ca acel client a optat ca si metoda inclusiv SMS. Din pacate presa doreste senzactionalul si conflictul, pentru ca acestea vand cel mai bine. Astfel obiectivitatea acesteia are foarte mult de suferit.

      Sms nu e o metoda de comunicare oficiala.

      Eu am primit pe sms ca am de plata ceva la banca Nu si suma doar ca datorez ceva. La o saptamana am primit scrisoare acasa cu suma exacta si ce reprezinta. E un cont de care am uitat de el si inca nu vreau sa il inchid ca imi place codul pin. 

      Cum a procedat banca cu sms-ul mi se pare pierdere de timp si cost pentru ea.

      Sms-ul nu e proba in justitie pentru ca nu se poate proba. Scapi telefonul in apa sau il pierzi s-a dus informatia de pe telefon. Operatorul mobil nu iti poate lista ce contine sms-ul doar de la ce nr vine-pleaca. 

    Ce ziar aveti azi, Bursa!

    Il astept print:) 

    1. Da, Bursa a luat fata presei, de ceva timp da cele mai bune materiale din media.

      aiurea, bursa a devenit can-can, numai porcarii scriu ca sa starneasca scandal, nicio documentare a articolelor, nimic

      doar tampitii mai cumpara ziarul. 

      Esti un bou

      te simti tampit? atunci chiar esti

      Sunt tampit in varianta ta, multumesc.

    Concluzia ce rezulta din articol este ca Marius Coltuc este un incompetent fripturist care umbla dupa clienti fraieri.

    1. e avocatul care se autotaguieste pe facebook...

      Si crapi de ciuda...?????

      Si le fierbe la foc micut sa nu se prinda.

      avocatul fripturist are 2 cazuri castigate la 10 pierdute contra bancilor, un hotoman

      A intrat in ring neancalzit. Acum studiaza ce a gresit si din sept. e gata de tocat banci.

      Pe cine i-a avut ca adversari fripturistul hotoman banca-avocat? 

    bancpost nu calculeaza rata dupa libor, care oricum e falsificat, pt ca nu a implementat oug 50 !!! ESTE ILEGAL ! mare atentie.

    1. Bancile au fost amendate pentru indicele Libor.

      Buna ziua,

      Puteti sa spuneti mai multe? Sunt interesata. Multumesc. 

      48 de milioane de euro au primit amenda de la Comisia Europeana bancile Erste 18, Raiffaisen 3, Banc Austria 24, Volksbanc 3; sumele le-am rotunjit in jos.

      Tasteaza pe google C-125/07 p 

      Sau cjue.ro 

      Curiaeuropa.eu 

      Selec tezi limba ro 

      Ai un loc unde bagi C ... 

      Eur lex ( jos) 

      .  

      Lectura placuta!

      Cauta pe google:

      Banci amendate pt Libor 

      Mediafat.ro sau altele

      Acolo scrie ca Ubs Elvetia amendata cu 203 mil $, si-a recunoscut vinovatia. 

    Mie mi a crescut rata cu 2,30 chf nu era de ajuns ca urcat cursul,nu se mai satura.

    1. 2,3 chf x 175 000 contracte chf = 402 500 x12 luni =4 830 000 chf x20 de ani media cat mai dureaza contractele chf = 96 600 000 chf.

      Mie mi-a crescu altceva....... 

      Nu va stea gandul la prostii; se referee la salariu, altceva ce sa-i mai creasca? eventual burdihanul. 

      Haha

    Brotăceii GCCC se bucurau anul trecut pe timpul ăstă că paguba făcută de ei cu DIP o să fie plătită de tinerii care vor apela la credite. Acum când legea a fost croită în aşa fel încât creditarea pentru tineri să poată continua, fripturiştii chf vor plăti singuri pagubele pricinuite de DIP. Se vede clar acum şi care a fost rostul propagandei sifilitice anti-Prima Casă şi anti-tineret.

    1. Singura evidență este dorința băncilor de a întinde coarda.

      Programul Prima Casă nu mai există. 

      POSTACULE vezi că scriptul ăla trimis de Necula e foarte prost. Îl poţi folosi doar ca să minţi amatorii de pomeni de pe GCCC. Uite ce a spus ministrul de finanţe acum vreo 10 ore:

      "Cererea pentru Prima Casă este foarte mare, motiv pentru care fondurile vor fi suplimentate, a declarat Ministrul de Finanţe Anca Dragu la emisiunea Capital TV difuzată la postul de televiziunea B1TV.În primele patru luni acestui an, am văzut o cerere dublă faţă de anul trecut. Ne aşteptăm să scadă în a doua parte a anului, a mai spus Anca Dragu." 

      Du-te la biserică duminică, spovedeşte-te, spune-i preotului că ai râvnit la munca altuia şi pe urmă ia la pupat toate icoanele, că ceea ce a spus Anca Dragu în seara asta vă scuteşte pe voi escrocii GCCC de vreo câteva sute de tineri in putere pe urmele voastre. Şi sunteţi uşor de găsit, vă reperează după duhoarea de hoţ.

      Lăsaţi şi vrăjeala rulată prin presa aservită lui Zamfir cum că la PC nu se calificau oricum decât familiile cu venituri de peste 3000 lei. Pe Softpedia e o familie cu venituri de 2400 de lei care tocmai a primit undă verde de la FNGCIMM, aşa că lăsaţi minciunile băi, că nu vă mai crede nimeni. Ţineţi-vă de scrisorelele şi de revoltele voastre penibile şi lăsaţi tinerii în pace cu vieţile lor.  

      Romania depaseste deficitul. Dragu e in campanie electorala. O sa-i treaca.

      Prima Casa nu mai exista. 

      Prima Casa nu mai exista.

      Practic, pentru a te califica acum la un împrumut prin Prima Casă trebuie să ai venituri de circa 6000 de lei net ca să acoperi toate noile cerințe de scoring ale băncilor. Așa se explică și faptul că, foarte multe cereri de credit depuse prin Programul Prima Casă au fost respinse. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb