Banii de la FMI, probabil în februarie

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 decembrie 2009

Jeffrey Franks

Jeffrey Franks

România ar putea încasa cea de-a treia tranşă din acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 1,5 miliarde de euro, în luna februarie 2010, a anunţat, ieri, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, la finalul unei discuţii cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

Oficialul a precizat că, foarte probabil, misiunea de evaluare a performanţelor economiei naţionale de către experţii FMI, de care depinde acordarea banilor, va avea loc în luna ianuarie 2010.

Din cauza procedurilor de aprobare, cele 1,5 miliarde de euro, necesare pentru plata pensiilor, salariilor şi a investiţiilor, precum şi pentru sus-ţinerea cursului valutar, ar urma să ne fie acordaţi abia în a doua lună a anului viitor, în situaţia în care misiunea de evaluare va avea loc în ianuarie.

Jeffrey Franks a explicat: "Din punct de vedere tehnic, ar fi un program foarte strâns să încercăm să livrăm tranşa în luna ianuarie. Noi lucrăm la candarul exact. Anticipăm că misiunea de evaluare va reveni în luna ianuarie. După finalizarea dis-cuţiilor, vom merge foarte repede în board şi cel mai probabil, vom livra tranşa în februarie. Ne mişcăm cât putem de repede".

Şeful misiunii FMI a subliniat că nu exclude ca a treia tranşă să fie livrată împreună cu cea de-a patra, asta însemând că ţara noastră ar primi banii la mijlocul lunii martie.

Misiunea de evaluare a FMI pentru acordarea celei de-a patra tranşe era programată pentru sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie 2010.

Cea pentru acordarea celei de-a treia tranşe trebuia să aibă loc, acum, la mijlocul lunii decembrie, însă din cauza crizei politice ea a fost amânată.

"Este o posibilitate să livrăm cele două tranşe împreună, dar, momentan, calendarul nu a fost stabilit", a afirmat Jeffrey Franks.

Urmează măsuri guvernamentale nepopulare

Reprezentantul FMI pentru Româ-nia a ţinut să precizeze că nu Fondul Monetar este responsabil pentru dis-ponibilizările ce ar putea urma anul viitor, modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare urmând să aparţină exclusiv guvernului român.

Jeffrey Franks a declarat: "Au existat relatări că FMI ar fi responsabil pentru concedierea a 100.000 de oameni. Vreau să fie clar, FMI nu a impus măsuri anume. Există o anumită reducere a cheltuielilor cu personalul pe care am agreat-o cu autorităţile române, însă este decizia guvernului cum va reuşi acest lucru".

Oficialul a menţionat că, în plan fiscal, scopul este ca România să ajungă, pe viitor, la deficite bugetare reduse, însă decizia şi modalitatea de reducere a cheltuielor vor aparţine Exe-cutivului de la Bucureşti.

În urma discuţiilor de marţi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Jeffrey Franks a apreciat că ţinta de deficit bugetar asumată de către guvern pentru 2010, de 5,9% din PIB, poate fi atinsă.

Şeful misiunii FMI în România a mai apreciat că proiectul de buget pe 2010, prezentat de reprezentanţii MFP la discuţiile de marţi, este "foarte realist" şi a spus că, acum, este important ca acest proiect de buget să fie aprobat cât mai repede de către Parlament.

FMI, flexibil cu băncile la capitolul expunere

Oficialii FMI şi cei BNR au discutat, ieri, despre situaţia sectoarelor monetare şi financiare.

Jeffrey Franks a apreciat că discuţia a fost "foarte productivă" şi a făcut o serie de precizări cu privire la expunerea băncilor străine pe România.

Şeful misiunii FMI a subliniat că Fondul Monetar este dispus să fie flexibil în ceea ce priveşte obiectivul băncilor stăine de a-şi menţine expunerea pe România la 100%.

Potrivit agenţiei NewsIn, Jeffrey Franks a explicat: "Noi avem întâlniri formale cu băncile la fiecare şase luni şi, dacă situaţia se schimbă, suntem dispuşi să fim flexibili. Însă băncile au spus că nu vor modificarea nivelului de expunere. Chiar dacă unele au redus-o temporar, au spus că vor să o crească din nou".

Franks a ţinut să precizeze că, în urma discuţiilor de la Bruxelles de luna trecută, băncile intenţionează să-şi menţină expunerea pe România, iar cele care au operat modificări ar dori să revină la nivelul iniţial stabilit în luna martie.

Vizita delegaţiei FMI la Bucureşti s-a desfăşurat în perioada 14-16 decembrie. Misiunea experţilor FMI a fost una tehnică, discuţiile cu autorităţile noastre vizând în special tema bugetului de stat pe 2010 şi totodată stabilirea perioadei în care va sosi următoarea misiune de evaluare a instituţiei financiare, de care depinde acordarea unei noi tranşe din împrumut. După discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi cu cei ai Băncii Centrale, experţii FMI s-au întâlnit, ieri, în cursul serii, şi cu primul ministru în exerciţiu Emil Boc dar şi cu preşedintele Traian Băsescu. În această misiune tehnică, alături de experţii FMI s-au aflat şi cei ai Comisiei Europene. România trebuia să încaseze luna aceasta un miliard de euro de la UE, însă, din cauza crizei politice, această tranşă a fost amânată tot pentru începutul anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb