Banii fondurilor de pensii private obligatorii vor rămâne în România

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2008

Banii fondurilor de pensii private obligatorii vor rămâne în România

Marea majoritate a banilor colectaţi de fondurile de pensii private obligatorii vor rămâne în România, cel puţin în primii ani, consideră administratorii de pe pilonul II. Experienţa de pe piaţa locală, volatilitatea cursului de schimb şi volumele mici de capital cumulate sunt câteva din motivele pentru care jucătorii de pe pilonul II consideră că banii fondurilor de pensii private vor fi investiţi în principal în România.

Totodată, experienţa altor state din Europa Centrală şi de Est, care au început reforma pensiilor private în urmă cu mai mulţi ani, arată că majoritatea investiţiilor făcute de fonduri merg pe piaţa internă.

Preferinţa pentru investiţiile în străinătate va depinde de modul în care va evolua moneda naţională. Jucătorii de pe pilonul II consideră că, pentru a se justifica o asemenea inves­tiţie în străinătate, randamentul oferit de aceasta ar trebui să fie superior celui de pe piaţa locală, la care se adaugă aprecierea leului. Pe de altă parte, aceştia sunt de părere că eliminarea riscului valutar, prin utilizarea monedei euro, ar facilita investiţiile peste graniţă.

Domnul Crinu Andănuţ, directorul societăţii pe pensii a "Allianz Ţiriac", estimează că, cel puţin în prima perioadă, marea majoritate a banilor vor fi plasaţi în România. Domnia sa consideră că investiţiile în străinătate vor veni mai târziu, după ce fondurile vor acumula active mai consistente, iar pieţele financiare din România ar putea deveni neîncăpătoare.

Crinu Andănuţ ne-a explicat că investiţiile în ţară sunt în primul rând preferate datorită oportunităţilor mai mari de randamente de pe piaţa locală ca piaţă emergentă. Domnia sa a adăugat: "În schimb, investiţiile în străinătate permit o mai bună diversificare a portofoliului şi dispersie a riscului. Pe de altă parte, fondurile se expun unui risc valutar când investesc peste graniţe - dacă leul se apreciază, eventualele randamente mai mari obţinute afară sunt diminuate automat la reconversia activelor în lei".

Domnul Dorin Boboc, directorul de investiţii al "Allianz Ţiriac", ne-a explicat: "Trebuie să luăm în considerare problemele riscului valutar, iar odată ce acest obstacol va fi eliminat, ne vom îndrepta atenţia şi spre pieţele externe". Domnia sa ne-a declarat că cea mai mare parte a contribuţiilor va fi investită în titluri de stat şi depozite bancare. " a început să dezvolte, încet, dar sigur, o componentă importantă în portofoliul său, reprezentată de obligaţiunile corporatiste emise de companii solide din punct de vedere financiar, emise în lei, dar pe bănci străine şi care, deşi sunt mai greu de găsit, promit randamente mult mai bune decât titlurile de stat", a adăugat domnul Boboc.

Dorin Boboc a subliniat că piaţa locală oferă încă oportunităţi ce nu trebuie neglijate, "deci investirea unei părţi importante a activelor pe piaţa locală poate fi o abordare corectă".

Interes scăzut pentru plasamentele pe piaţa de capital

Din statisticile publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), se pare că toate fondurile de pensii private obligatorii au o atitudine investiţională prudentă în ceea ce priveşte plasamentele pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Domnul Crinu Andănuţ ne-a explicat: "Nu evităm BVB, credem că fondurile de pensii vor ajuta la dezvoltarea pieţei financiare din România. Dar piaţa de capital va deveni din nou atractivă doar atunci când pierderile se vor stopa şi Bursa îşi va reveni".

Până atunci, jucătorii de pe pilonul II sunt ajutaţi de derogarea CSSPP, care permite plasamente mai mari de 20% în conturi bancare şi instrumente ale pieţei monetare încă patru luni. "După aceea, probabil că fondurile vor folosi marjele flexibile de investiţii din prospecte şi vor investi la BVB doar când piaţa va fi din nou atractivă", a menţionat domnul Andănuţ.

Dorin Boboc a precizat că efectivul investit la Bursa de Valori Bucureşti va fi foarte mic. "Momentan suntem foarte precauţi, dar când condiţiile de pe piaţa de capital românească vor reveni la un nivel aproape normal, vom investi o ponderă redusă din contribuţiile participanţilor şi în acţiuni", a adăugat domnul Boboc.

Şi domnul Radu Crăciun, directorul de investiţii al "Interamerican Fond de Pensii", ne-a spus că majoritatea plasamentelor vor fi făcute în titlurile de stat, iar ponderea investiţiilor pe piaţa de capital românească va fi foarte redusă.

Doamna Cristina Niţescu, directorul general al "Omniasig Fond de Pensii", ne-a declarat că, ţinând cont de situaţia actuală a pieţei de capital şi pentru protejarea activului participantului, investiţiile fondului de pensii Omniasig vor fi făcute preponderent în instrumente cu venit fix şi depozite bancare.

Deşi nivelul contribuţiilor de pe pilonul II a crescut cu 27,2 milioane de euro, domnul Radu Crăciun este de părere că investiţiile trebuie făcute pe piaţa locală, deoarece este cea mai aproape din punct de vedere al informaţiilor şi cea mai accesibilă, în limita evitării unor riscuri suplimentare. Domnia sa susţine că doar atunci când ţara noastră va utiliza aceeaşi monedă europeană şi când ritmul de dezvoltare va fi realmente unul sincronizat cu tot restul continentului, vom putea depăşi mai uşor graniţele.

Pe de altă parte, doamna Anne-Marie Mancas, directorul financiar şi de investiţii al "Generali Fond de Pensii", ne-a spus că Generali este prezent pe piaţa de capital din România şi are încredere în evoluţia pozitivă a acesteia pe termen lung. Domnia sa a subliniat: "Companiile preferate de noi sunt cele care au o lichiditate ridicată, oferă randamente constante şi au parte de un management profesionist, capabil să ofere creşteri constante şi pe termen lung a valorii companiilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb