Divizia bancară din cadrul "Bank of America" Corp., a doua instituţie de credit majoră din SUA, a ajuns la un acord amiabil cu autorităţile americane, în baza căruia va plăti 16,6 milioane de dolari ca să scape de acuzaţiile potrivit cărora a procesat tranzacţii pentru traficanţii de droguri, anunţă Reuters.
Conform Biroului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei, în perioada 2005-2009, banca a procesat câteva sute de tranzacţii pentru traficanţi de droguri supuşi sancţiunilor SUA. În plus, conform autorităţilor de la Washington, "Bank of America" nu a raportat la timp conturile în cauză.
Purtătorul de cuvânt al "Bank of America", Lawrence Grayson, a declarat că acordul a încheiat o problemă pe care banca a rezolvat-o în 2009, prin îmbunătăţirea sistemelor privind sancţiunile şi controalele interne.
OFAC a informat că banca putea fi penalizată cu o sumă de peste 83 de milioane de dolari, însă aceasta a fost redusă întrucât instituţia a depus eforturi ca să-şi rezolve problemele.
Amenda acordată băncii americane, de aproape 17 milioane de dolari, este conformă cifrei vehiculate în presa internaţională de surse neidentificate. Sursele spuneau, însă, că, la un anumit moment, Departamentul de Justiţie din SUA a întrerupt negocierile cu "Bank of America" şi ar fi lansat un proces împotriva băncii. Sursele mai afirmau că autorităţile i-au cerut băncii plata unor penalităţi de 17 miliarde de dolari, în timp ce aceasta era dispusă să plătească numai 12 miliarde de dolari.
În trimestrul al doilea din 2014, "Bank of America" a avut un profit de 2,3 miliarde dolari, aproape jumătate faţă de cel de 4 miliarde dolari consemnat în aceeaşi perioadă din 2013. Scăderea a fost generată de costurile legale suportate de bancă.
Dar, "Bank of America" a revenit la profit după ce, în primele trei luni din anul curent, a înregistrat pierderi de 276 de milioane de dolari din cauza cheltuielilor cu litigiile. În trimestrul întâi din 2013, banca a avut un profit de 1,48 miliarde dolari.
În luna martie, "Bank of America" a acceptat să plătească 9,3 miliarde de dolari ca să pună capăt acuzaţiilor potrivit cărora a vândut în mod necorespunzător obligaţiuni garantate ipotecar către companiile de finanţare ipotecară "Fannie Mae" şi "Freddie Mac". La finele trimestrului întâi, "Bank of America" anunţa că a rezolvat până în prezent aproximativ 88% din litigiile privind expunerea sa pe titlurile de valoare garantate ipotecar.