Bank of Cyprus România - înainte cu tupeu

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2013

Bank of Cyprus România - înainte cu tupeu

Constituirea unui depozit la Bank of Cyprus Româ­nia este posibilă, în continuare, deşi, de curând, clienţii băncii au fost în pericol să îşi piardă din bani, pe fondul crizei din Cipru.

Situaţia a fost salvată prin intervenţia Băncii Naţionale a României, care s-a implicat în negocieri pentru transferul către Marfin Bank al majorităţii depozitelor clienţilor, al unei părţi din portofoliul de credite şi garanţiile asociate, precum şi al altor lichidităţi, adică sub supraveghere autohtonă.

După tot scandalul, după toate explicaţiile şi tot efortul, nimeni nu avertizează posibilii clienţi noi ai sucursalei cipriote cu privire la riscurile la care se expun.

Este adevărat că şansele ca cineva să meargă să-şi pună bani la BoC sunt mici, mai ales că la nivelul publicului larg s-a înţeles că banca a fost preluată cu totul de Marfin.

Cu alte cuvinte, clienţii sunt tot pe cont propriu şi trebuie să fie vigilenţi la prevederile din contractele de depozit, la notele de subsol, la ştiri şi la avertismentele BNR.

Nu contează că nici măcar statul nu a fost în stare să facă asta, având în vedere că Fondul de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a avut un depozit de 100 de milioane de lei (circa 24 de milioane euro), la Bank of Cyprus (care a fost transferat în urmă cu trei săptămâni la Marfin Bank România).

De fapt, poate că acesta a fost norocul deponenţilor la BoC, salvaţi prin intervenţia BNR, de la taxarea depozitelor cu până la 60%.

La agenţia Dorobanţi din Capitală a instituţiei nu există la vedere niciun afiş care să informeze cu privire la faptul că depozitele sunt garantate în Cipru.

Funcţionarul din bancă ne-a oferit, fără informaţii suplimentare, lista cu depozitele pe care banca le oferă la momentul actual.

De pe site-ul BoC România, la categoria produselor de economisire, aflăm că orice potenţial client, care doreşte să îşi constituie un depozit la termen sau să deschidă un cont de economii, se poate încrede în instituţie, întrucât "produsele de economisire pentru persoane fizice de la Bank of Cyprus Sucursala România sunt alegerea potrivită. Conturile de economii şi depozitele la termen sunt garantate în conformitate cu Schema de Protecţie a Depozitelor elaborată de Central Bank of Cyprus, al cărei participant este şi Bank of Cyprus Public Co. Ltd".

Funcţionarul de la sucursala Dorobanţi nu ne-a informat cu privire la transferul BoC către Marfin Bank, oficializat pe 25 aprilie.

Totuşi, sunând la call center-ul sucursalei băncii cipriote aflăm: "Din data de 25 aprilie, o parte din activele şi pasivele Bank of Cyprus Sucursala România au fost transferate către Marfin Bank".

Agenţiile din ţară ale sucursalei autohtone a BoC au fost închise, singura deschisă rămânând cea din Bucureşti, de pe Calea Dorobanţilor. Cu toate acestea, contactele acestora au rămas prezente pe pliantele băncii, singura diferenţă constatată fiind numerele de telefon, toate având prefix de Bucureşti.

Oferta pe care am primit-o de la agenţie este în concordanţă cu datele furnizate pe site-ul instituţiei. Astfel, pentru depozitul Progresiv în lei destinat persoanelor fizice, profesiilor liberale şi persoanelor juridice, dobânzile anuale finale pentru perioade de 3 luni, 6 luni sau 12 luni, la un depozit de peste 1.000 lei, sunt de 5,85%, 6% şi, respectiv, 6,25%. În valută, pentru un depozit de peste 250 euro, pentru aceleaşi perioade antemenţionate, dobânzile practicate de BoC România sunt de 3,4%, 3,5% şi, respectiv 3,7%.

Potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, orice operaţiune din România a Bank of Cyprus continuă să se raporteze la banca mamă din Cipru. Aşadar, decizia de a închide agenţiile din ţară, dar de a continua desfăşurarea operaţiunilor la nivel local aparţine Bank of Cyprus din Cipru.

Marfin Bank România şi Bank of Cyprus au semnat, pe 25 aprilie, acordul prin care Marfin Bank România preia o parte din activele şi pasivele sucursalei BoC din ţara noastră.

În cadrul Acordului, Marfin Bank a preluat active în valoare brută de 82 milioane de euro, depozite în valoare de 77 milioane de euro, precum şi angajaţii aferenţi tranzacţiei.

Bank of Cyprus România şi-a sistat operaţiunile la data de 1 aprilie, persoanele care aveau conturi la această instituţie, fie fizice sau juridice, fiind limitate la retragerea a maxim 4.000 de lei de la bancomatele băncii. Cu excepţia situaţiilor excepţionale, precum ajutoarele de înmormântare sau cazurile de spitalizare, BoC România nu a onorat alte plăţi către clienţii săi. Plata salariilor de către o firmă nu constituie o conjunctură extraordinară, dar societăţile care au cont la sucursala băncii cipriote au putut efectua plăţile aferente salariilor, dacă au avut bani în cont, potrivit reprezentanţilor băncii. Pe 26 aprilie, Bank of Cyprus România şi-a reluat activitatea, după ce Banca Centrală din Cipru a aprobat transferul unei părţi din activele şi pasivele sucursalei autohtone a BoC către Marfin Bank România.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb