Bankwatch: Noua politică energetică a BEI, o oportunitate pierdută

F.A.
Internaţional / 25 iunie 2013

Poziţia Uniunii Europene (UE) de lider mondial în combaterea schimbărilor climatice poate fi pusă în pericol dacă Banca Europeană de Investiţii (BEI), banca de implementare a politicilor UE şi una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume, adoptă proiectul de politică energetică în forma prezentată ieri publicului, consideră analiştii CEE Bankwatch Network.

"Proiectul de politică înăspreşte condiţiile de finanţare pentru toate tipurile de combustibili fosili, inclusiv cărbunele, prin introducerea unor standarde de emisii şi a obligativităţii conformării cu cele mai recente directive UE, însă aceste standarde de emisii propuse de BEI nu ar fi la fel de restrictive precum cele în vigoare în Canada, de exemplu, sau chiar cele propuse astăzi de preşedintele Barack Obama pentru a fi utilizate în Statele Unite. De asemenea, este îngrijorător faptul că proiectul de politică stabileşte posibilitatea unor excepţii de la standardele de emisii pentru cazurile în care < < termocentrala contribuie la securitatea aprovizionării cu energie > > în cazul proiectelor din statele UE şi pentru cazurile în care < < contribuie la reducerea sărăciei şi la dezvoltarea economică > > în cazul proiectelor din afara UE", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

"Citind proiectul de politică energetică propus de BEI, mă întreb dacă banca înţelege toate implicaţiile datelor ştiinţifice privind schimbările climatice", comentează Anna Roggenbuck, coordonator Bankwatch. "Nu doar că intenţionează să continue investiţiile în combustibili fosili, inclusiv cărbune, ci încurajează activ dezvoltarea combustibililor fosili neconvenţionali", a precizat domnia sa.

"Dorind să investescă în toate aceste tipuri de surse de energie - de la nuclear la cărbune şi regenerabile - credem că banca îşi împarte atenţia în prea multe direcţii", a declarat Kuba Gogolewski, campaigner Bankwatch.

"Un aspect pozitiv al noii politici este că urmăreşte Directiva UE privind Performanţa Energetică a Clădirilor, ceea ce înseamnă că bancă îşi propune să direcţioneze mai multe resurse către proiectele de eficienţă energetică", a adăugat Gogolewski.

Consiliul director al băncii va analiza proiectul de politică, acesta urmând să fie aprobat pe 23 iulie. CEE Bankwatch Network şi Counter Balance le cer Comisiei Europene, statelor membre ale UE şi BEI să folosească această perioadă pentru a închide portiţele lăsate deschise îndeosebi pentru finanţarea proiectelor pe cărbune, precum şi să îmbunătăţească standardele de emisii, se menţionează în comunicat.

"Luna următoare ar trebuie să constituie o perioadă de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în decizii cu privire la domeniile de finanţare ale BEI - şi anume dacă Europa, ce doreşte să joace un rol proeminent în combaterea schimbărilor climatice, poate permite finanţarea din bani publici a domeniilor precum lignit, gaze de şist şi conducte petroliere", a declarat Berber Verpoest, coordonator Counter Balance.

CEE Bankwatch Network activează în regiunea Europei Centrale şi de Est pentru a monitoriza activităţile instituţiilor financiare internaţionale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb