Bankwatch România: 44 de hectare de pădure din Gorj, defrişate pentru extinderea carierei de lignit Roşia

F.D.
Miscellanea / 24 noiembrie 2023

Bankwatch România: 44 de hectare de pădure din Gorj, defrişate pentru extinderea carierei de lignit Roşia

Pe 23 noiembrie, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern (HG) care prevede distrugerea a aproape 44 de hectare de pădure pentru extinderea carierei de lignit Roşia, din Gorj. Aceasta este a doua astfel de HG din 2023, aducând suprafaţa de pădure defrişată la un total de 150 de hectare, numai anul acesta, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Bankwatch România.

Proiectul de HG aprobat în şedinţa de guvern de ieri fusese publicat în august pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Organizaţiile de mediu Bankwatch România, WWF - Fondul Mondial pentru Natură şi Greenpeace au reacţionat atunci, atrăgând atenţia asupra pericolului pe care aceste iniţiative îl au în vederea nerespectării angajamentelor de decarbonizare asumate de România la nivel european. [1]

Peste 150 de hectare de pădure din judeţul Gorj, a cărui populaţie este afectată deja de zeci de ani [2] de exploatările de lignit, cu rol ecosistemic major în sechestrarea CO2, dar şi în refacerea solului şi reglarea circuitului apei etc., au fost trecute pe lista neagră a Guvernului, pentru a fi distruse, doar în 2023.

Prin aceste HG-uri adoptate de Guvernul României în 2023 pare că acesta nu doreşte să respecte nici calendarul de decarbonizare, nici obiectivul de neutralitate climatică asumat la nivelul Uniunii Europene. Cerem Guvernului să respecte fără echivoc angajamentele luate la nivel european pentru atingerea obiectivelor de climă şi energie, propriile legi, precum şi dreptul cetăţenilor la sănătate, locuri de muncă decente şi un viitor curat, afirmă Teofil Lata, coordonatorul campaniei de Cărbune şi termoficare la Bankwatch România.

Acţiunea Guvernului României este contrară obiectivelor esenţiale ale Pactului Verde European [3] cu privire la sporirea protecţiei pădurilor sănătoase şi readucerea pădurilor degradate la o stare favorabilă. De asemenea, prin adoptarea acestei HG România se îndepărtează şi mai tare de media europeană a suprafeţelor împădurite unde, în 2020, conform Eurostat [4], media europeană era de 38,6%, iar România se clasa mult sub această medie, cu 29,3%.

Astăzi, când schimbările climatice se manifestă într-un ritm din ce în ce mai alert, pădurile devin tot mai mici, mai fragmentate, se creează dezechilibre ecologice, aspecte ce împiedică adaptabilitatea pădurilor la schimbările climatice. Implicit, este afectat negativ şi modul în care noi, oamenii, şi comunităţile noastre, dependente de ecosisteme naturale sănătoase, ne adaptăm la aceste schimbări.

De aceea, în prezent, este crucială stoparea acestor fragmentări şi refacerea conectivităţii şi funcţionalităţii ecologice a pădurilor. Din nefericire, în loc să vedem astfel de eforturi susţinute în mod strategic la nivel politic, decizional, luăm act de adoptarea acestei noi hotărâri de guvern, o hotărâre extrem de controversată şi lipsită de viziune care nu poate decât să submineze eforturile României de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, declară Diana Cosmoiu, Manager Climă şi Energie la WWF - Fondul Mondial pentru Natură.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asociaţia Bankwatch România

Adresa de corespondenţă: Splaiul Independentei nr. 1, 040011 Sector 4, Bucureşti

Tel. 031 438 2489, Fax 031 816 8375, www.bankwatch.ro

CIF: 30796869

Aceste defrişări, printre numeroasele efecte negative, contribuie şi la fenomenul de deşertificare specific zonei de sud a României, iar în judeţul Gorj se regăsesc cele mai degradate terenuri din Oltenia. [5]

Cerem guvernanţilor să respecte obligaţiile asumate la nivel naţional şi european şi să răspundă proactiv provocărilor climatice cărora cu toţii va trebui să le facem faţă în viitorul apropiat.

Asociaţia cere guvernanţilor să respecte obligaţiile asumate la nivel naţional şi european şi să răspundă proactiv provocărilor climatice cărora cu toţii va trebui să le facem faţă în viitorul apropiat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aceasta Asociație numită Bankwatch și-a pierdut mult din credibilitate având în vedere finanțările uneori dubioase și lupta lor îndârjită împotriva finalizării unor hidrocentrale din Romania, unele construite în proporție de 90 %. Aceste hidrocentrale ar produce energie verde și ieftină și ar avea un rol extrem de important în stocarea apei pentru alimentarea unor localități, evitarea producerii inundațiilor, etc. Da, nu este oportună defrișarea unor terenuri in vederea obținerii unor exploatări de lignit având în vedere preconizata închidere a termocentralelor dar daca acest zăcământ are o calitate superioară a lignitului poate se justifică.

    Acest ong alături de multe altele sunt finanțate să facă rău acestei țări.

    1. De ce nu scriu bandiții ăștia și câte sute de hectare de pădure au fost plantate pe haldele de steril de C.E. Oltenia? Ăștia ar trebui împușcați pentru subminarea economiei naționale, iar așa zișii ziariști care îi pupă în fund ar trebui să înfunde pușcăriile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb