• ARIS estimează că investiţiile străine directe vor atinge 7 miliarde euro
Companiile străine care activează pe piaţa din România estimează, pentruperioada următoare, că situaţia lor financiară se va înrăutăţi. Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă KPMG, mai mult de jumătate din "actorii" străini de pe piaţa autohtonă se aşteaptă ca, în 2008, să înregistreze un recul în privinţa rezultatelor financiare.
La un an de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, investiţiile companiilor străine pe piaţa locală sunt făcute cu prudenţă, în timp ce activitatea economică a acestora este pusă sub semnul întrebării, se arată în studiu. Doar 40% dintre investitorii străini, care activează pe piaţa autohtonă, estimează o îmbunătăţire a evoluţiei situaţiei financiare în anul 2008. Cifrele barometrului arată că, la sfârşitul anului trecut, 60% dintre investitorii străini îşi exprimau încredereA într-o evoluţie pozitivă a situaţiilor financiare.
În ceea ce priveşte îmbunătăţirea activităţii economice, barometrul arată că, în majoritatea lor, investitorii străini şi-au pierdut încrederea în posibilităţile mediului autohton de afaceri. Pentru anul curent, doar 40% din companiile internaţionale estimează o îmbunătăţire a activităţii economice, în timp ce, în trimestrul patru al anului 2007, numărul acestora a fost cu 30% mai mare.
Cristian Pârvan, secretarul general, al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat: "Lipsa forţei de muncă numeric şi calitativ, corelată cu creşterea veniturilor, a alimentat acest climat. Tergiversarea discuţiilor pe tema Legii investiţiilor şi acţiunile statului, mai mult la nivel declarativ au contribuit în egală măsură la acutizarea acestui fenomen. Cât timp nu vom avea o infrastructură optimă şi servicii de comunicaţii de calitate, la nivelul întregii ţări, investitorii străini au toate motivele să fie îngrijoraţi". Potrivit reprezentantului AOAR, situaţia externă destul de tensionată a ţării noastre, în raport cu Comisia Europeană, a scăzut optimismul investitorilor străini. "Incertitudinile ce ţin de regimul fiscal al ţării şi presiunile Comisiei Europene, care se vor accentua cu siguranţă în perioada următoare, vor influenţa în mod negativ, anul acesta, activitatea investitorilor străini la noi în ţară", ne-a mai spus Cristian Pârvan.
• ARIS estimează că investiţiile străine directe vor atinge 7 miliarde euro
Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS) prognozează că investiţiile străine directe vor atinge 7 miliarde de euro, menţinându-se astfel la nivelul valorii obţinute în primul an de la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. "Şi în acest an ne bazăm pe investiţii greenfield semnificative în special în sectoarele cu valoare adăugată mare, dar şi pe expansiune şi dezvoltare a proiectelor investitorilor deja prezenţi în România", susţin reprezentanţii ARIS.
Investiţiile străine directe vor viza sectorul auto şi de componente auto, materiale de construcţii, prelucrarea lemnului, sectorul farmaceutic, bunuri de larg consum şi cel electronic. Un alt domeniu cu potenţial, în ceea ce priveşte absorbţia de capital este cel al serviciilor, în special în domeniul IT şi telecomunicaţii, bănci şi asigurări. "Energia regenerabilă reprezintă un domeniu relativ nou pentru România dar care în ultimii ani a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, fiind încurajată şi de prevederile normelor europene, care impun utilizarea acestui tip de energie în procent semnificativ", se arată în previziunile pentru 2008 ale instituţiei. Sectoarele care în ultimii ani, au cunoscut o puternică dezvoltare, precum retailing şi imobiliare se vor menţine şi în acest an printre preferatele investitorilor, mai susţin reprezentanţii ARIS.