Criza constituţională din România din 2012 a fost un "moment delicat" din punct de vedere instituţional şi politic, a declarat vineri, într-un interviu pentru Agerpres, fostul preşedinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, care a mai afirmat că a avut "un foarte discret rol de mediere" între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul prim-ministru Victor Ponta.
Întrebat despre cel mai dificil moment din relaţia sa cu România în timpul celor zece ani (2004-2014) cât a fost preşedinte al Comisiei Europene, Barroso a menţionat, din punct de vedere politic, criza din 2012, "când era un conflict între prim-ministru sau partidul de guvernământ şi preşedinte".
"Am considerat că era vorba de o criză constituţională. Apoi Comisia Europeană a trebuit să intervină, să se asigure că toate regulile democraţiei şi principiile statului de drept sunt respectate", a spus fostul oficial european, adăugând că respectiva chestiune "a fost relativ uşor de rezolvat" şi că a fost un moment "delicat" din punct de vedere instituţional.
"Dar am vorbit atunci cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Ponta şi cred că amândoi au înţeles că interesul meu era să văd că România este stabilă şi respectată. Am avut un foarte discret rol de mediere", a recunoscut Barroso.
Acesta a mai afirmat că au existat de asemenea momente dificile şi din punct de vedere economic, dar că România a putut să răspundă pozitiv la programul de ajustare economică. "Am depus mereu eforturi pentru a sprijini România în acel moment, vorbind de asemenea cu Fondul Monetar Internaţional" şi cu alte instituţii, a declarat Barroso.
Pe de altă parte, fostul preşedinte al CE a subliniat că cel mai "memorabil" moment al relaţiei sale cu România a fost cel al aderării ţării noastre la Uniunea Europeană în 2007.
"Am fost foarte fericit în ziua aderării României. După cum ştiţi, au fost persoane care s-au opus aderării României la UE. Iar faptul că am încheiat negocierile a fost în sine un moment grozav", a afirmat el.