Femierii români ar trebui să vină să investească în Republica Moldova, atât din cauza costurilor mai mici, cât şi a proximităţii cu o piaţă uriaşă precum Rusia, a arătat Ministrul Agriculturii basarabean, Vasile Bumacov, potrivit surselor de presă. În prezent nu există nicio investiţie românească în agricultura moldovenească în ciuda faptului că basarabenii sunt renumiţi pentru vinul, legumele şi fructele lor.
"Îi chem pe români să investească în Basarabia. Suntem acelaşi popor, avem aceeaşi istorie, ar fi şi păcat să profite alţii de potenţialul nostru agricol. Avem investitori în agricultură din Paraguay, Coreea de Sud sau China dar nu şi din România. Nu demult, ministrul agriculturii din Rusia mi-a zis textual: dati-ne legume, daţi-ne fructe. Luăm tot ce puteţi voi da", a spus Bumacov.
Un fermier dispus investească în agricultura ţării vecine poate beneficia de avantaje materiale, la 45 de zile după ce a făcut dovada cu acte a investiţiei lui într-o unitate de producţie statul îi returnează până la 30% din bani funcţie de complexitatea investiţiei.
În prezent, Republica Moldova a obţinut de la UE o dublare a cotei de vin pe care poate să o exporte pe piaţa unică fără a plăti taxe - 1,5 milioane decalitri. În 2013 această cotă va urca până la 2,4 milioane decalitri. Ministrul Bumacov a considerat că această reuşită i se datorează, în bună măsură, comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Agricultura este cel mai important sector economic al Basarabiei. 52% din exporturi reprezintă produsele agricole, agricultura contribuie cu 18% la formarea PIB şi dă de muncă unuia din trei moldoveni. Guvernul basarabean nu este de acord cu vânzarea terenurilor agricole ci, mai degrabă, cu concesionarea lor pe termen lung.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2011, 10:12)
!!?? Romanii nu-s in stare sa-si lucreze pamanturile lor, nu sa mai ia si din alta parte; in plus "harnicii" moldoveni de ce nu pun mana sa si-l lucreze ??.