• În învăţământul preuniversitar, geografia şi istoria, predate şi în limba minorităţilor
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul de promulgare a Legii educaţiei naţionale.
Şeful statului a promulgat legea la doar câteva ore de la anunţul Curţii Constituţionale (CC) conform căreia Legea educaţiei naţionale, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului este constituţională.
Magistraţii CC au respins, astfel, ca inadmisibilă atât sesizarea pre-şedintelui Senatului, Mircea Geoană, cât şi pe cea formulată de 108 deputaţi PSD, PC şi PNL împotriva legii. Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Preşedintele Senatului Mircea Geoană a susţinut că procedura de adoptare a Legii educaţiei a fost neconstituţională, întrucât actul normativ ar fi fost în procedură la Senat. Sesizarea parlamentarilor opoziţiei face referire atât la modul în care a fost adoptată legea, cât şi la neconstituţionalitatea unor articole ce reglementează învăţământul pentru minorităţi. După pronunţarea Curţii, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a apreciat că decizia magistraţilor reprezintă un pas important spre modernizarea sistemului educaţional. În replică, PSD a dat publicităţii un comunicat în care susţine că respectă decizia magis-traţilor, dar că noua lege "consfinţeşte segrerarea învăţământului şi amânarea reformei".
• Marko Bela despre decizia magistraţilor: "Era firesc, sincer mă bucur"
Vicepremierul Marko Bela (foto), liderul UDMR, a declarat, după pronunţarea Curţii Constituţionale: "Era firesc, sincer mă bucur că în sfârşit CC a luat această decizie, eu de la început am declarat nu văd niciun motiv de neconstituţionalitate, iată că decizia CC dovedeşte aceast lucru. Am lucrat foarte mult pe această lege, şi eu, şi colegii din Guvern, vreau să le mulţumesc colegilor din comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, precum şi Ministerului Educaţiei, care a elaborat şi susţinut această lege".