Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie pentru Cabinetul Ungureanu

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2012

Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie pentru Cabinetul Ungureanu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul de numire în funcţie pentru Cabinetul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri, 09 februarie a.c., Decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă: Mihai-Răzvan Ungureanu, Prim-Ministru; Markó Béla,Viceprim-Ministru; Gabriel Berca, Ministrul Administraţiei şi Internelor; Bogdan Alexandru Drăgoi, Ministrul Finanţelor Publice; Lucian Nicolae Bode, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri; Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe; Alexandru Nazare, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii; Borbély Laszló, Ministrul Mediului şi Pădurilor; Cristian Petrescu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului; Gabriel Oprea, Ministrul Apărării Naţionale; Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional; Cătălin Marian Predoiu, Ministrul Justiţiei; Răzvan Mustea-Şerban, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale; Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale; Cătălin Ovidiu Baba, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; Ladislau Ritli, Ministrul Sănătăţii; Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Leonard Orban, Ministerul Afacerilor Europene", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit ieri de Parlament, cu 237 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că noul Guvern nu va fi un adept al măsurilor care "bruschează" Parlamentul, dar pentru a fi evitate angajări de răspundere este necesar ca opoziţia să participe la lucrările Legis-lativului. "Nu sunt un avocat al măsurilor care bruschează Parlamentul, dar pentru a nu avea asumare de răspundere aş fi vrut să fiu asigurat că această jumătate de sală este plină, nu goală", a spus Ungureanu, în plenul Parlamentului.

El a arătat că speră ca liderul PSD, Victor Ponta, care face parte din aceeaşi generaţie ca şi mulţi dintre membrii Guvernului propus, să continue dialogul civilizat cu puterea. "Mă bucur că domnul Ponta înţelege că este nevoie de cooperare transpartinică pe subiecte de interes naţional, dar ţin să-i spun că această cooperare nu se poate realiza printr-o absenţă şi o prezenţă, de unde deduc că în această cooperare, care se va desfăşura în timp, voi avea sprijinul PSD pentru un guvern de lungă durată şi nu pot decât să-i mulţumesc", a spus Ungureanu.

Premierul desemnat a apreciat totodată că un guvern de tehnocraţi reprezintă "o experienţă delicată", în timp ce unul politic justifică însăşi democraţia parlamentară.

Liderul PSD, Victor Ponta, a susţinut, ieri, în plenul Parlamentului, un discurs amplu, care a durat aproximativ 40 de minute şi din care au lipsit accentele vehemente. Mai mult, Ponta a lăsat să se înţeleagă că opoziţia ar putea colabora politic cu viitorul premier.

Imediat după discursul lui Ponta, conducerea PNL a convocat o şedinţă ad-hoc pentru a discuta atitudinea PSD şi a preşedintelui formaţiunii social-democrate. Miniştrii Cabinetului Ungureanu au fost audiaţi, miercuri, în comisiile parlamentare reunite, multe dintre şedinţele de avizare desfăşurându-se fără cvorum.

Ponta promite că USL îl va sprijini pe Ungureanu în 15 proiecte europene şi sociale

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că USL va susţine Cabinetul Ungureanu în 15 puncte, cu caracter european, social şi anticorupţie. Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprjinul opoziţiei în ceea ce priveşte tratatul european de guvernanţă fiscală şi va beneficia de suportul PNL şi PSD la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele PSD a promis, de asemenea, suportul opoziţiei pentru "accentuarea independenţei reale" a DNA şi ANI. Ponta i-a cerut lui Ungureanu să reia ultimul raport al Curţii de Conturi, să depolitizeze ANAF şi serviciile deconcentrate din teritoriu.

El a susţinut că USL va colabora cu Guvernul în Parlament la modificarea legii achiziţiilor publice.

Ponta a afirmat că USL va susţine eventualele măsuri guvernamentale de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010.

"Vă rog, domnule premier desem-nat, să răspundeţi foarte rapid la întrebarea dacă această majorare va încălca sau nu legea responsabilităţii fiscale, care spune că anvelopa salarială nu poate fi modificată înainte de alegeri, vă rog să ne spuneţi dacă intenţionaţi să modificaţi această lege", a continuat el.

Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprijinul lui în "combaterea contractelor băieţilor deştepţi din energie".

"Sper că veţi avea curajul, pe baza informaţiilor pe care le-aţi avut, să luptaţi împotriva acestor contracte", a adăugat el.

Preşedintele PSD a mai spus că opoziţia va susţine Guvernul dacă acesta va lua măsuri de reducere a TVA pentru produsele agricole de bază.

"Veţi avea tot sprijinul din partea noastră la taxarea marilor averi, cred că le putem taxa cu mai mult de 1% în aceste vremuri de criză", a afirmat Ponta, referindu-se la iniţiativa UNPR, cuprinsă în programul de guvernare propus de Ungureanu.

De asemenea, acesta a susţinut că opoziţia va susţine Guvernul şi la o eventuală măsură de reducere a CAS, avertizând că această metodă nu trebuie privită ca o soluţie pentru creşterea veniturilor populaţiei, ci pentru scăderea costului muncii.

Ponta a mai afirmat că USL va susţine măsuri guvernamentale în ceea ce priveşte deblocarea posturilor publice şi majorarea salariului minim pe economie.

"Sper că veţi avea curajul, domnule prim-ministru desemnat, să scoateţi de la conducerea companiilor de stat oamenii celor aflaţi la putere", a mai spus preşedintele PSD.

De asemenea, el i-a solicitat premierului desemnat adoptarea unei legi electorale prin consultarea tuturor partidelor parlamentare şi desemnarea colegiilor electorale de către o comisie parlamentară şi nu prin Hotărâre de Guvern.

Ponta către Ungureanu: Mă bucur că nu aţi acceptat persoane indezirabile, ca Udrea şi Igaş

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, ieri, în plenul Parlamentului, că se bucură pentru că Mihai Răzvan Ungureanu nu a acceptat în Guvern "miniştri care reprezentau nume şi persoane cu totul indezirabile", el nominalizându-i în acest sens pe Elena Udrea şi Traian Igaş.

Ponta a mai spus că premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, conducând un guvern politic, nu mai poate fi considerat independent, ci om politic.

Liderul PSD a precizat că parlamentarii USL nu au participat la votul de învestire pentru că au anumite reţineri faţă de unii dintre membrii noului Guvern, deşi atacurile din media "au mers uneori prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand".

Preşedintele PSD i-a solicitat lui Ungureanu să nu continue politica guvernului Boc în ceea ce priveşte procedura angajării răspunderii în Parlament. "Frigul de afară şi schimbarea lui Boc nu reprezintă soluţia la problemele celor din stradă, reprezintă doar un respiro, care poate dura o săptămână, două. Singura schimbare care trebuie făcută este schimbarea modului de guvernare şi a modului de rezolvare a problemelor cetăţenilor. Autismul fostului guvern a dus la căderea aces-tuia, cred că reconectarea la ce în-seamnă vocea publică vă poate ajuta", a afirmat Ponta.

Ponta: Eu cred că foştii şefi de servicii pot avea o carieră politică

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a mai spus, la şedinţa Parlamentului pentru învestirea noului Cabinet, că foştii directori ai serviciilor de informaţii pot avea o carieră politică, cu condiţia să nu folosească informaţiile la care au avut acces. Ponta a salutat faptul că premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, deşi, în opinia lui, ar fi trebuit să facă acest lucru în momentul în care a fost desemnat.

El a afirmat că într-un stat democratic serviciile de informaţii trebuie să stea departe de politică. "Cred că foştii şefi de servicii de informaţii pot avea o carieră politică, însă numai după ce ne asigură că informaţiile la care au avut acces nu vor fi folosite pentru a-i ajuta în carieră", a mai spus Ponta. Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Ponta către Ungureanu: Fiţi premier, nu ajutorul preşedintelui, aţi pierdut în 2007 din cauza lui

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a spus, ieri, în Parlament, premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, să privească spre viitor, preşedintele Traian Băsescu fiind un om al trecutului, din cauza lui pierzând în 2007 funcţia de ministru de Externe. Ponta a spus că opoziţia va privi foarte atent modul în care Mihai Răzvan Ungureanu va gestiona relaţia cu preşedintele Traian Băsescu. El a citat un articol din Financial Times, care scria să problemele "vicleanului" Traian Băsescu nu se rezolvă prin instalarea noului Guvern. "Cred că este un avertisment serios şi cred că în 2007 aţi pierdut funcţia de ministru de Externe tot în urma unei gestionări defectuoase a relaţiei cu preşedintele Traian Băsescu. Obligaţia mea şi a dumneavoastră este de a privi spre viitor. Preşedintele Traian Băsescu este un om al trecutului, un om care îşi va încheia mandatul. Noi avem datoria să facem altă politică. Îmi doresc să avem cu adevărat un prim-ministru, nu un preşedinte-premier", a spus Ponta.

Ponta către Ungureanu: Băsescu spunea că Năstase e cârpa lui Iliescu, eu nu voi zice la fel de dumneavoastră

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a spus, ieri, premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, să fie un adevărat pim-ministru, el ilustrând cu un citat din 2004, când Traian Băsescu spunea că Adrian Năstase este "cârpa" lui Ion Iliescu. Ponta a încheiat discursul ţinut la şedinţa Parlamentului de învestire a noului Guvern apelând la un citat.

"Este clar că nu mai avem un premier. Premierul de la Cotroceni deţine controlul absolut, pentru prima dată încerc un sentiment de milă pentru primul-ministru, care nu mai reprezintă decât o cârpă, preşul de şters picioarele al preşedintelui. Dacă ar avea cât de puţină demnitate, ar demisiona, dar aţi văzut dumneavoastră o cârpă demnă?", a citat Ponta.

El a precizat că citatul este din Traian Băsescu, care era şeful opoziţiei în 2004 şi se referea la premierul PSD de atunci, Adrian Năstase.

"Nu voi folosi o abordare atât de agresivă, nu am folosit-o nici faţă de Emil Boc. Îmi doresc să vă faceţi datoria ca prim-ministru, îmi doresc să înţelegeţi că sunteţi premierul Guvernului, şi nu un ajutor al preşedintelui", i-a spus Ponta lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Antonescu: Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului lui Ponta

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că liberalii nu se potrivesc "stilistic" cu "suflul nou" al discursului liderului PSD Victor Ponta.

Crin Antonescu a fost întrebat, în conferinţa de presă organizată după o reuniune a liderilor PNL, dacă liberalii au fost deranjaţi de discursul lui Victor Ponta în Parlament. El a spus că USL a convenit că nu participă la învestirea Guvernului Ungureanu, decizie luată împreună cu PSD şi PC.

Potrivit lui Antonescu, Victor Ponta a considerat că ar fi mai bine să meargă preşedinţii partidelor în Parlament pentru a expima punctele de vedere. "Opţiunea noastră a fost alta", a continuat liderul PNL, menţionând că, dacă tot era hotărât să meargă, Ponta a fost rugat să vorbească în numele USL. Crin Antonescu a adăugat că nu s-a vorbit de expunerea a 15 sau 5 condiţii. "Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului domnului Ponta", a mai spus el.

Ungureanu: Apreciez disponibilitatea lui Ponta pentru dialog, este garanţia bunei noastre înţelegeri

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că apreciază gestul liderului PSD, Victor Ponta, de a susţine un discurs în plenul Parlamentului, la votul de învestitură pentru noul Guvern, şi a apreciat că disponibilitatea acestuia pentru dialog reprezintă "garanţia bunei noastre înţelegeri". "Guvernul este legitim şi aceasta o dovedeşte votul Parlamentului, dar îmi pare doar rău că opoziţia nu a fost în sală, m-aş fi bucurat ca această sală să fie plină. Este şi ceea ce l-am rugat pe domnul preşedinte Ponta cu câteva zile în urmă, condiţionările politice se vede că au decis altceva, dar apreciez foarte mult că a venit şi a avut aceeaşi disponibilitate de dialog cu echipa care urma să primească votul. Apreciez acest lucru fiind convins că reprezintă garanţia bunei noastre înţelegeri", a spus Ungureanu.

USL anunţă că va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională

Uniunea Social Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor, se arată într-un comunicat semnat de Victor Ponta. "Uniunea Social Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor. Acest guvern este rezultatul încălcării procedurilor de validare prevăzute de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. În cazul mai multor mi-niştri candidaţi, acest aviz lipseşte deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar", se arată în comunicat.

USL consideră că procedurile de învestire a Guvernului au fost încălcate şi că "existenţa noului Guvern se află sub stigmatul nerespectării legii".

"Am asistat la o nouă sfidare nu doar a principiilor statului de drept, ci şi la sfidarea milioanelor de români care îşi doresc alţi guvernţi şi un alt mod de a face politică", afirmă Ponta.

Udrea, despre discursul lui Ponta: A fost un discurs echilibrat; mă gândesc ce părere are Antonescu

Vicepreşedintele PDL Elena Udrea a declarat, joi, că discursul liderului PSD Victor Ponta, susţinut în Parlament la şedinţa de învestire a Cabinetului Ungureanu, a fost "echilibrat" şi că se gândeşte ce părere are Crin Antonescu despre acest discurs. "A fost un discurs echilibrat. Mă gândesc oare ce părere are Crin Antonescu despre discursul lui Victor Ponta", a spus Udrea, răspunzând la o întrebare pe această temă.

Şedinţa conducerii PNL, pe fondul nemulţumirilor din partid legate de atitudinea PSD şi a lui Ponta

Şedinţa convocată ad-hoc de conducerea PNL pentru ieri la ora 14.30 şi care i-a surprins chiar şi pe unii lideri ai partidului a avut loc pe fondul nemulţumirilor provocate în rândurile formaţiunii liberale de acţiunile PSD în raport cu noul Cabinet Ungureanu, au declarat surse din partid.

Potrivit surselor citate, picătura care a umplut paharul a fost discursul rostit în plenul Camerelor reunite de către liderul PSD Victor Ponta, care nu a fost nici pe de parte la fel de vehement ca partenerii de uniune în ceea ce priveşte criticile la adresa premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, ba mai mult, a lăsat loc şi unei eventuale cooperări politice.

Imediat după ce Ponta şi-a încheiat discursul, ceva mai lung chiar şi decât al premierului venit să ceară votul de învestitură al Parlamentului, a apărut şi anunţul referitor la organizarea şedinţei PNL, care însă nu a fost însoţit şi de o temă sau ordine de zi.

Surse din partid susţin că liderii liberali sunt nemulţumiţi de atitudinea PSD, având în vedere că în USL s-a stabilit ca parlamentarii să nu participe nici măcar fizic la şedinţa de învestitură.

De altfel, încă de la anunţarea noului Cabinet, PSD şi PNL au avut atitudini diferite, cea a PNL fiind foarte vehementă, în timp ce PSD a fost ceva mai nuanţat, comentând mai mult procedurile parlamentare în numirea Guvernului. Inclusiv într-o emisiune televizată care avea ca temă Cabinetul Ungureanu, liderul PNL Crin Antonescu a fost foarte critic, în timp ce Ponta a ales să părăsească emisiunea, lucru remarcat şi de comentatorii politici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb